Izvor: Danas, 30.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanomir

Možda malo ko to primećuje, ali unutrašnja stranačka organizacija vladajuće stranke preslikava se na politički život. SNS je jedna od najmlađih na političkoj sceni, ali njenu organizaciju spolja gledano krase dve osobine - masovnost i stalno vanredno stanje. Naime, kako je Danas pisao prethodnih dana, u ovoj stranci je tokom 2014. godine od 160, raspušteno čak stotinu odbora.

U vrhu SNS navode da je to u skladu sa odlukom Glavnog odbora jer je reč o odborima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su "loše funkcionisali". Pod tim se podrazumeva i uspešnost u osvajanju i vršenju vlasti. Međutim, takva fluidna i stalna, puzajuća, unutarstranačka revolucija proizvodi napetosti u delovanju SNS, i to se vidi kako u parlamentu, tako i na lokalnim izborima.

Naprednjaci nemaju razloga za nezadovoljstvo rejtingom, kako pokazuju netom završena izjašnjavanja birača u Mionici i Lučanima - u oba gradića osvojili su apsolutnu većinu. Doduše u Mionici su nastupili u koaliciji (NS, SDPS, SPO, DSS), ali su osvojili gotovo 65 odsto glasova. Ali, uopšte nije impresivno što su i ovi izbori obeleženi pričom o crnim džipovima, kojima su došli "opasni ljudi" koji nisu iz Mionice. I koji su zaposeli biračka mesta i u selu Nanomir izudarali kandidata DS za predsednika opštine. Ako uporedimo sa početkom septembra, kada su održani lokalni izbori u Majdanpeku, i kada su aktivisti LDP tvrdili da su napadnuti, sada je situacija odmakla u negativnom pravcu.

Jer, član DS pokazao je modrice na konferenciji za štampu u Beogradu i ponovio tvrdnju da je u nedelju rano ujutru u Mionici video i brata lidera SNS, koji nema neku posebnu partijsku funkciju. U štampi je objavljeno da je Andrej Vučić 20 dana pre izbora bio i u Lučanima i u Mionici, da je porazgovarao sa članovima SNS, da bi se, kako je rečeno, kao član stranke na ovaj način uključio u kampanju.

Vraćajući se na rezultate koji za opoziciju nisu baš beznadežni - DS je u Mionici na stabilnih 17 odsto, isto koliko beleži i vladajuća SPS, pitanje je šta je uzrok ovakvog zaoštravanja političkog života. Poseban pokazatelj zaoštravanja jeste i rast pokreta Dveri koji je u Lučanima dospeo na 12 odsto, što je možda lokalna specifičnost, a možda i najava ozbiljnog trenda rasta najkonzervativnije desnice. Pokazuje se ponovo da samo demokratski ustrojena stranka može graditi demokratsku vlast, kao što je uostalom tvrdio i Boris Tadić kada je izgubio izbore. I kada je najavljivao da će svi članovi DS direktno da biraju lidera tajnim glasanjem - izborni metod koji u srpskim partijama još dugo neće zaživeti.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.