Na dan mitinga manje autobuskih linija za južnjake, a naprednjaci će u Beograd i vanrednim vozom iz Niša

Izvor: JužneVesti.com, 25.Maj.2023, 21:11

Na dan mitinga manje autobuskih linija za južnjake, a naprednjaci će u Beograd i vanrednim vozom iz Niša

I na sutrašnji miting naprednjaka, koji su u međuvremenu nazvali državni "skup nade", mnogi će sa juga ići organizovano - na stotine autobusa je angažovano, ali prevoznici kriju tačan broj. Ono što može da se vidi na sajtu "Niš-ekspresa" je da su ostavili svega trećinu redovnih polazaka iz najvećih gradova sa juga do Beograda u petak, ostale su ukinuli za građane. Šta će biti sa gradskim prevozom u Nišu još nije poznato, a radnici Direkcije za javni prevoz svedoče da sutra neće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biti konduktera, jer svi idu na miting. Osim autobusima kao inače, postoje sumnje da će naprednjaci ići i vozom, jer je uvedena vanredna linija, za koju na Železničkoj stanici kažu da je rezervisana za "grupu ljudi".

Na stotine autobusa sa juga krenuće sutra put Beograda, a neki u njima umesto milom, biće silom. To je više zaposlenih iz javnih preduzeća i niških škola svedočilo Južnim vestima prethodnih dana.

Na stotine autobusa je angažovano, ali prevoznici kriju tačan broj; foto: JV Novo svedočenje prenosi i narodna poslanica i predsednica Stranke slobode i pravde u Nišu Jelena Milošević, koja kaže da sutra iz niške Direkcije za javni prevoz kreće 3 autobusa u kojima će biti radnici, kao i još 140 "Niš-ekspresovih", koji će voziti građane kod Vučića, te da će u Beograd krenuti zaposleni kojima ugovori uskoro ističu.

Prema njenim saznanjima, na miting će krenuti svi kondukteri zaposleni u Direkciji, dok će na redovnim gradskim linijama vozači raditi po smenama i prodavati karte.

42 redovne linije ukunito na dan mitinga.; foto: Lj. F. Novinari su pitanja o tome, kao i da li će sutra zbog mitinga biti redukovan red vožnje i broj polazaka u gradskom i prigradskom prevozu u Nišu - poslali Direkciji i odgovore očekujemo.

Koliko su autobuski prevoznici angažovani za sutrašnji miting ne otkrivaju. Novinari su zvali više prevoznika i poslali mejlove na nekoliko adresa, ali odgovora nema. Ćute i u "Niš-ekspresu", najvećem prevozniku na jugu, ali prema javno dostupnim informacijama sa njihovog sajta - redukovali su linije iz svih većih gradova sa juga do Beograda.

Radnici Direkcije za javni prevoz svedoče da sutra neće biti konduktera, jer svi idu na miting; foto: V. M. Radnim danima ovaj prevoznik iz 5 najvećih gradova sa juga ima ukupno 62 polaska, dok će sutra putnicima na raspolaganju biti svega 20, što znači da je 42 termina ukinuto na dan mitinga.

Iz Niša do Beograda ima 20 redovnih polazaka, sutra samo 9, iz Leskovca inače ima 10, sutra samo 2, kao i iz Vranja odakle obično ima 10. Iz Pirota je inače dostupno 9 polazaka, sutra svega 3, a iz Prokuplja u odnosu na 14 redovnih sutra ima samo 4 polaska.

Jedini odgovor prevoznika novinari su dobili iz agencije "Banbus", čiji autobusi redovno voze na jugu iz Niša do Sokobanje - potvrđuju da su njihovi autobusi angažovani za miting, ali "na lokalitetu", odnosno samo u Beogradu, ali broj ne otkrivaju, jer kažu da je to tajna.

To što je pruga loša i vožnja od Niša do Beograda traje oko 7 sati, nije smetalo državnom preduzeću “Srbija voz” da zatraži vanrednu liniju u periodu od 25. do 27. maja, što je verovatno uslovila i sama brzina voza kojom se kreće.

Uvedena vanredna vozna linija rezervisana za “grupu ljudi”; foto: wikimedia.org Prema dokumentu, u koji je redakcija Južnih vesti imala uvid, a koji, navodno, potpisuje menadžer za saobraćajne poslove Marko Jeremić, interesovanje za voz kao da je poraslo i to baš u momentu kada se održava miting SNS-a. Ipak, reč je o vanrednoj liniji.

Narodna poslanica Jelena Milošević smatra da je upravo taj voz namenjen niškim naprednjacima, s obzirom na to da će dan ranije, odnosno večeras oko 21 sat, doći iz Beograda.

Voz će do prestonice ,u kojoj se održava miting SNS-a, krenuti 26. maja oko 10:30, a planirani dolazak u Beograd je oko 17 sati, neposredno pre naprednjačkog skupa.

Sudeći prema rasporedu, istog dana, po završetku mitinga, oko 22 sata, voz se vraća za Niš, da bi 27. maja ponovo bio vraćen u Beograd.

Iz preduzeća “Srbija voz” nisu demantovali, ni potvrdili vanrednu liniju koja je uvedena, već su samo naveli redovne linije koje saobraćaju na toj deonici.

Za razliku od njih, Nišliji koji se raspitivao za sutrašnje polaske iz Niša, iz niške Železničke stanice potvrđeno je da je uvedena vanredna linija rezervisana za “grupu ljudi”.

Taj polazak od 10:30 je rezervisan za grupu ljudi, koja ide za Beograd. Neke grupne karte su kupljene, ali ne znamo ko ih je kupio, niti znamo na koji način se dolazi do karata za taj voz. Ostali polasci tog dana biće u 7:30 i 12:25 i možete putovati njima - rečeno je iz niške železnice.

Ko je kupio karte upitala je i poslanica Milošević koja je osudila angažovanje javnih preduzeća u političke svrhe.

Železnica nam se raspada, vozovi nam više liče na puževe nego na sokolove. Privatizovali su državu. Apsolutno sve njene resurse su upregli u stranačke svrhe i ponašaju se kao komesari Srpske napredne stranke, a ne državni službenici. Ko to plaća? - upitala je Milošević.

Ona je upitala i kako je tačno došlo do uvođenja vanrednog polaska voza na relaciji Niš - Beograd i ko se obratio “Srbija vozu” sa tim zahtevom, a isto pitanje kaže da je uputila ministru Goranu Vesiću i nadležnima iz ovog železničkog preduzeća.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.