Mirović: Pajtić izgubio legitimitet

Izvor: B92, 08.Mar.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Pajtić izgubio legitimitet

Beograd -- Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić "u nekoj vrsti panike" jer je izgubio legitimitet i da treba raspisati izbore.

Mirović, koji je i šef poslaničke grupe SNS u pokrajinskom parlamentu, povodom Pajtićevog gostovanja na Radio-televiziji Vojvodine rekao je da Pajtić "očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije pročitao elemente obrazloženja iz zahteva SNS za raspisivanje vanrednih izbora za skupštinu Vojvodine".

"U zahtevima stoje razlozi koji su nas naveli da podnesemo taj zahtev, a Pajtić od davanja odgovora na te zahteve očigledno beži. Prvi naš zahtev tiče se nedostatka ustavnog okvira u vreme majskih izbora, a ustavni okvir je odlukom Ustavnog suda osporen i mi smo imali izbore pod neustavnim okvirima", naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, Pajtić je i tokom izbora znao da je Razvojna banka Vojvodine, kojom "upravljaju njegovi saradnici, pred kolapsom", a ipak je odobrio i saglasio se da Demokratska stranka iz te banke preuzme kredit za finansiranje izbora.

"Na to takođe nema odgovor", podvukao je Mirović i naveo da Pajtić nije odgovorio ni na tvrdnje SNS-a da je robom iz pokrajinskih robnih rezervi od marta do maja 2012. godine, odnosno tokom predizborne kampanje, na neki način finansirao kampanju i nudio robu građanima u zamenu za glas.

To su, prema Mirovićevim rečima, tri elementa koja pokazuju zloupotrebe tokom predizborne kampanje, iz čega SNS "tvrdi da je kampanja u ovom trenutku bila potpuno nelegitimna".

"Umesto toga, on se služi starim političkim floskulama i time zapravo pokazuje da je u nekoj vrsti panike zbog toga što je izgubio i legitimitet. Verujem da će organi utvrditi da je i ceo proces bio nelegalan", zaključio je Mirović.

Poslanička grupa "Pokrenimo Vojvodinu-Tomislav Nikolić" predala je predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i pozvala Pajtića da podnese ostavku.

Pajtić, koji je i zamenik predsednika DS, u četvrtak po podne je izjavio da SNS, zahtevom za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, želi da kapitalizuje svoj politički rejting i ocenio da je to jedini razlog zašto žele te izbore.

"Imamo želju stranke, koja u ovom trenutku ima najveći broj ministara, da kapitalizuje trenutni politički rejting i to je jedini razlog zašto žele da izađu na izbore", rekao je Pajtić u emisiji "Jedan na jedan" na RTV, naglasivši da se tom inicijativom samo gubi vreme, jer ona nema nikakvu osnovu.

"Zašto bismo ispunjavali želje onih koji u ovom trenutku, kako se kolokvijalno kaže u Vojvodini, žele novu jogurt revoluciju? Nećemo da pristanemo na novu jogurt revoluciju", rekao je Pajtić, navodeći da se 1988. godine "jogurt prolivao ulicama Novog Sada, a posle toga su tekle reke krvi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.