SNS danas podnosi zahtev za vanredne pokrajinske izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2013, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS danas podnosi zahtev za vanredne pokrajinske izbore

NOVI SAD -

Srpska napredna stranka (SNS) će, kako je najavio njen potpredsednik Igor Mirović, na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine predati inicijativu za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, jer smatra da pokrajinska vlast nema legitimitet.

Pokrajinska vlast, koju predvodi Demokratska stranka (DS), izgubila je legitimitet po više osnova a prvi je "zakonski okvir po kome su sprovedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošli izbori, jer je Ustavni sud utvrdio da Zakon o nadležnostima Vojvodine nije u skladu sa Ustavom", rekao je Mirović.

Mirović, koji je i predsednik Saveta SNS za Vojvodinu i šef poslaničke grupe naprednjaka u pokrajinskom parlamentu, dodao je i da su nedeljni dopunski izbori potvrdili da vlast u Vojvodini ne odražava stvarnu volju građana.

Socijalistička partija Srbije (SPS) podržava inicijativu za održavanje prevremenih izbora u Vojvodini, imajući pre svega u vidu rezultate drugog kruga dopunskih izbora 3. marta, izjavio je Tanjugu šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS-SDPS u pokrajinskoj skupštini Pavle Budakov.

"Momenat je da se proveri izborna volja građana u Vojvodini, koji će svakako znati da ocene događanja oko Razvojne banke Vojvodine i nepreduzimanje aktivnosti pokrajinske administracije nakon osporavanja pojedinih odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, od strane Ustavnog suda Srbije", istakao je Budakov.

Budakov je rekao da bi "prevremeni pokrajinski izbori doveli do uspostavljanja pokrajinske administracije koja bi imala pun legitimitet i odmah prišla rešavanju svih nagomilanih problema u Vojvodini".

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov izjavio je Tanjugu da DSS još nije dobila inicijativu naprednjaka, napomenuvši da će o njoj moći da se opredele tek kad je zvanično dobiju.

On je istakao da DSS smatra da pokrajinska vlast nema legitimitet i da je potrebno hitno raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu Vojvodine, pre svega zbog "neustavnog ponašanja pokrajinske vlasti" ali i "sumnji u zakonit rad Razvojne banke Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja, pa čak i same Vlade Vojvodine".

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, smatra da za raspisivanje izbora nema uslova i podseća da je mandat aktuelnog saziva pokrajinskog parlamenta do 2016. godine.

"Ne sporim pravo SNS da traži vanredne pokrajinske izbore, ali na ovim dopunskim izborima nije se desilo ništa novo", jer su mandate osvojile iste stranke kao prethodno i ništa se nije promenilo u odnosu snaga u pokrajinskom parlamentu, rekao je Pastor Dnevniku.

I predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić ističe da DS sa svojim koalicionim partnerima ima stabilnu većinu u pokrajinskoj skupštini, dodajući u izjavi medijima da je DS na dopunskim izborima "gotovo udvostručila svoje rezultate u izbornim jedinicama koje tradicionalno glasaju za naše političke oponente".

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš smatra da ima više razloga za prevremene republičke, ali ne i za pokrajinske izbore.

Kostreš je ranije Tanjugu izjavio da ne vidi razlog zašto bi ti prevremeni izbori bili organizovani, osim "ukoliko ne dođe do nekih vanrednih okolnosti".

Vladajuću većinu u pokrajinskoj skupštini čine DS, LSV, SVM i LDP, koje zajedno imaju 76 od ukupno 120 poslaničkih mandata.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Vojvodine je izveštaj o dopunskim pokrajinskim izborima u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu, izbor zamenika pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i još nekoliko tačaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS predao zahtev za izbore u APV

Izvor: B92, 07.Mar.2013

Novi Sad -- SNS je predala u Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje pokrajinskih izbora i zatražila da predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić podnese ostavku...Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je uoči sednice pokrajinske skupštine da je aktuelna većina u Skupštini Vojvodine izgubila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.