Mirković: Iz SNS-a može da me isključi Vučić, a ne Nikolić

Izvor: Politika, 21.Okt.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirković: Iz SNS-a može da me isključi Vučić, a ne Nikolić

Ponudio sam ostavku odbornicima Skupštine grada Zaječara 8. septembra, čini mi se da su to objavili svi mediji. Odbornici su jednoglasno, uključujući i opoziciju, odbili ostavku

Predsednik SO Zaječar i poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Saša Mirković, koji je odlukom Izvršnog odbora isključen iz stranke, kaže da IO ne može dekretom da isključuje nikoga iz stranke i da je takva odluka suprotna Statutu, kojim je isključenje u nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Glavnog odbora. Mirković je novinarima u srpskom parlamentu kazao da ne želi da elaborira ovu temu u javnosti i da će sve što ima reći na sednici GO kad bude zakazana.

Mirković je novinarima izjavio i da želi da veruje da oni koji su ga isključili nisu dobro pročitali šta piše u Statutu i posavetovao ih da pogledaju ovaj dokument. „Ja sam u SNS ušao svojom voljom, zajedno sa svojom grupom građana, posle izbora 2012. godine. Skupština SNS-a me je izabrala za člana GO i, po Statutu, samo skupština i GO mogu da me isključe. Ja volim SNS i krivo mi je što neki ljudi, pre svega, iz Izvršnog odbora nisu pozvali nas, koje su isključili, da kažemo to što imamo.”

Mirković je više puta pomenuo da je juče bio dan stranke, da ne želi da ga kvari ovakvim stvarima i čestitao svim naprednjacima, „ovaj važan dan”. Odgovarajući na novinarska pitanja, Mirković je rekao da je Izvršni odbor preuzeo ulogu Glavnog odbora, „što je nemoguće i u potpunoj suprotnosti sa Statutom”. U Statutu, inače, kako smo proverili, piše da Izvršni odbor predlaže Glavnom odboru da nekoga isključi iz stranke, a GO donosi takvu odluku.

Zašto nije podneo ostavku na neku od dve funkcije koje ima, Mirković je objasnio: „Ponudio sam ostavku odbornicima Skupštine grada Zaječara 8. septembra, čini mi se da su to objavili svi mediji. Odbornici su jednoglasno, uključujući i opoziciju, ostavku odbili. Mislim da sam dobro radio u prethodnom periodu, da su građani Zaječara ponosni zato što imaju i svog predstavnika u parlamentu Srbije, pa se i tu čuje njihov glas, to jest glas Timočana. Kad postoji 50 odbornika i mnogo hiljada građana, koji su vam dali poverenje, ne možete da ih prevarite. Ja nisam član ni upravnih, ni nadzornih odbora, ukupna primanja su mi 60.000 dinara, od toga polovinu primam u Skupštini Srbije, a polovinu u Skupštini grada Zaječara. To je malo više od prosečne plate u Srbiji, nije neka enormna cifra kao one u upravnim i nadzornim odborima.”

Odgovarajući na novinarska pitanja o statusu u poslaničkom klubu, Mirković je kazao da najnormalnije radi u klubu: „Malopre sam pio i kafu sa Zoranom Babićem.”

– Očekujem da ću imati priliku da na Glavnom odboru kažem ono što nisam imao priliku da govorim na Izvršnom – rekao je Mirković, koji nije želeo da odgovori da li se čuo sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem.

Pokušali smo juče da od Radomira Nikolića, predsednika IO SNS-a, čujemo šta on kaže, pre svega, na tvrdnje Saše Mirkovića da je odluka o isključenju protivna odredbama Statuta, ali on nije odgovarao ni na naše pozive, ni na poruke.

M. Čekerevac

objavljeno: 22.10.2014
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Zaječar

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.