Izvor: Radio 021, 20.Jan.2021, 12:44

Mesecima nema odluke o spornim radovima Martinovića na Pravnom fakultetu u Novom Sadu

Senat Univerziteta u Novom Sadu uskoro bi trebalo da odlučuje o prijavi koju je bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović podneo protiv funkcionera SNS Aleksandra Martinovića, a za koga sumnja da je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu autoplagirao čak šest svojih naučnih radova.

Senat UNS je drugostepeni i finalni organ odlučivanja po prijavi Božovića, koji se jesenas žalio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odluku prvostepene komisije Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a koja je zaključila da su sporni radovi Martinovića nastali pre nego što je postojao Kodeks o akademskom ponašanju.

Faktički, Pravni fakultet u Novom Sadu time je skinuo sa sebe odgovornost za odlučivanje o sumnji na plagijate - radove u kojima se ponavljaju identične gramatičke i pravopisne greške, a kopirani su čitavi pasusi. Ipak, iz Zbornika radova Pravnog fakulteta ubrzo nakon ovih prijava i pisanja medija uklonjeni su sporni radovi, bez obrazloženja.

Na pitanje 021.rs da li je u međuvremenu zasedala drugostepena komisija pri Univerzitetu u Novom Sadu i, ukoliko jeste, koja je sudbina sumnji na autoplagiranje visokog funkcionera Srpske napredne stranke, Univerzitet u Novom Sadu poručuje da se ta sednica još uvek nije održala, ali da bi uslovi mogli da se steknu uskoro.

"Prema Statutu Univerziteta u Novom Sadu, Senat donosi drugostepenu odluku uzimajući u obzir mišljenje Odbora za etička pitanja. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, predsednicima stručnih tela na Univerzitetu je prepušteno da procene da li je sednicu moguće organizovati elektronski imajući u vidu složenost teme o kojoj se raspravlja, a ukoliko nije, da li smatraju da su se stekli zdravstveno-bezbednosni uslovi za njihovo održavanje u prostorijama Rektorata. Senat Univerziteta u Novom Sadu još uvek nije razmatrao donošenje odluke u drugostepenom postupku budući da se Odbor za etička pitanja nije sastajao. Prema izjavi prof. dr Slobodana Orlovića, predsednika Odbora za etička pitanja, sednica Odbora će biti zakazana uskoro, imajući u vidu okolnosti zdravstvenih uslova", navode za 021.rs u UNS.

Na pitanje 021.rs zbog čega su radovi Aleksandra Martinovića uklonjeni iz Zbornika Pravnog fakulteta, UNS nas upućuje na uredništvo časopisa. Iako smo pitanja poslali i uredniku Zbornika - a to je upravo prof. dr Slobodan Orlović, odgovor nismo dobili.

Božović je prijavu protiv Martinovića podneo Pravnom fakultetu 26. juna, a o toj inicijativi i pozadini cele sporne situacije u kojoj je funkcioner SNS čitajte OVDE.

Šta je na istraživanja 021.rs o ovoj temi ljutito poručio dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević čitajte na OVOM LINKU.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.