Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 12:23

Međustranački dijalog na RTS-u: Todorović iz SNS-a i Đorđevićeva iz "Ne davimo Beograd" o protestima

U međupartijskom dijalogu na RTS-u predstavnik vlasti Đorđe Todorović iz SNS-a i opozicije Biljana Đorđević iz pokret "Ne davimo Beograd" razgovaraju o zahtevima koje traže okupljeni na protestima subotom i povlačenju Zakona o eksproprijaciji.
Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić vratio zakon o eksproprijaciji, Vlada Srbije je odlučila da ga povuče iz skupštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procedure. Takođe, Vlada je uputila predlog o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i poslanici će o tome raspravljati na sutrašnjoj sednici.
 
Biljana Đorđević iz pokret "Ne davimo Beograd" rekla je za RTS da smatra da je veoma značajno što su blokade dovele do povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
"Za sada imamo najave da će Zakon o eksproprijaciji u nekoj drugoj formi biti ponuđen na javnu raspravu ukoliko Vlada utvrdi da za tim ima potrebe. Moguće da ta rasprava ne bude adekvatna, kao što je bio ranije slučaj, ali je važno da ovako jedan štetan zakon ne bude potpisan. Građani su izvršili važan pritisak na institucije da do toga ne dođe", navela je.
Prema njenim rečima, Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi već je načinio neku štetu, s obzirom na to da je stupio na snagu i da je po njemu raspisan referendum za promenu Ustava, što nije u skladu sa Venecijanskom komisijom jer kada se donese takav zakon, ne raspisuje se referendum makar godinu dana.
Međutim, kako kaže, najavljene izmene su veoma značajne i one će unaprediti ovaj zakon i omogućiti ustavno pravo građana da vrše suverenost putem referenduma i narodne inicijative.
Đorđe Todorović, član Predsedništva SNS-a, objašnjava da je predsednik Aleksandar Vučić išao i razgovarao sa narodom i da je rešio da se povuče zakon o eksproprijaciji i da je sve što je traženo na protestima ispunjeno, a kako napominje, sada će se videti šta je bilo po sredi i da li je sve ovo bila kamuflaža i da li će "oni ponovo izaći u subotu da blokiraju mostove i blokiraju auto-puteve".
"To su nenajavljeni skupovi i ponosan sam što policija nije reagovala kao što je reagovala u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, nisu izlazili vodeni topovi. Stojim iza toga da su to lažni ekolozi u pitanju", naveo je Todorović.
Kako je dodao, kum Dragana Đilasa rekao je da krajnji cilj svih protesta mora da bude ostavka Aleksandra Vučića i, kako napominje Todorović, tu nema "ni e od ekologije", već oni hoće da porodicu Aleksandra Vučića kamenuju i da ga rulja dotera da se sam skloni.
Da li ima razloga za dalje blokade Đorđevićeva je rekla da, bez obzira na povlačenje ovih zakona, razloga za proteste u ovoj zemlji uvek ima, a razlozi mnogih koji su izašli na proteste su zagađenja vazduha, vode, zemlje, a za mnoge je konkretna metafora Jadar.
"Ako se ispune zahtevi koji su bili razlog za blokade, onda nema razloga za blokade, međutim, iza svega ovoga se krije nezadovoljstvo građana Rio Tintom, a ispunjenjem zahteva se to ne razrešava i u tom smislu se borba nastavlja", kaže Đorđevićeva.
Napominje da predsednik nije govorio o privatizaciji javnog interesa, da je ovim uvedeno da se i javni interes ekspropriše u ime stranih investitora, što bi značilo da ako želite "Beograd na vodi" ne morate da donosite leks specijalis i rušite nelegalno objekte u Hercegovačkoj, već sve to možete da uradite legalno.
Todorović kaže da izgleda da je Rio Tinto problem samo poslednja tri meseca, a ne od 2004, kada je doveden u Srbiju i kada su oni sa kojima sarađuje "Ne davimo Beograd" dozvolili da kopa u Srbiji.
"Ovde o ekologiji nema reči", zaključio je Todorović, nakon čega je usledila oštra debata o bankovnim računima koje poseduju razne organizacije.
"Tri meseca pričaju o Rio Tintu, a sedamnaest godina im nije bio problem. Oni koji sada organizuju proteste dobili su novac od Rio Tinta", kaže predstavnik SNS-a.
Govoreći o predstojećem referendomu, Đorđevićeva je rekla da, prema njenom mišljenju, treba izaći na njega i reći "ne", jer nema smisla ne izaći na takav referendum.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.