Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska koalicija: Visoki funkcioner SNS-a ponovo tužio portal Pančevo Si Ti

Medijska koalicija ocenila je danas da nova tužba visokog funkcionera SNS-a Branka Malovića protiv novinara pančevačkog portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića predstavlja "klasičan politički pritisak na medijske slobode i kritičko mišljenje".

Malović je podneo tužbu Osnovnom sudu zbog "naknade nematerijalne štete" i "ublažavanja duševnih boli" koje je navodno pretrpeo zbog Živkovićevog teksta "Kakve kazne čekaju naprednjake kad prođe nji'ovo (izvodi iz >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << buduće istorije)" i tražio naknadu od 500.000 dinara.

Medijska koalicija je u saopštenju navela da ova tužba predstavlja "kuriozitet" zbog toga što je u pitanju satirični tekst.

"Poznato je da su satire, humoreske i karikature kažnjive samo u totalitarnim društvima. Naime, one predstavljaju formu umetničkog izražavanja, pa ovde pored prava na slobodu izražavanja autor ostvaruje i pravo na slobodu umetničkog stvaralaštva, koja je takođe zajemčena Ustavom", piše u saopštenju.

Koalicija je podsetila da je Malović, koji je koordinator SNS-a za Južnobanatski i Podunavski okrug i potpredsednik Izvršnog odbora te stranke, nedavno takođe tužio Živkovića, od koga je tražio 500.000 dinara na ime "naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda".

Predmet te tužbe je tekst "Partijska država + provereni kadar = naprednjačko vladanje".

"Malović je istovremeno tužio za uvredu i kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić tražeći 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje duševnih boli. On je tužbu podneo zbog kolumne 'Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika', koju je Danas objavio 25. septembra", navodi se u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila da "mediji koji nisu pod kontrolom vlasti rade u veoma teškim uslovima, sa izuzetno skromnim sredstvima, i ovakve tužbe predstavljaju njihovo finansijsko iscrpljivanje nezavisno od konačne presude".

"Iako Malović nije formalno javni funkcioner, on je političar i čovek od čijih odluka zavisi sudbina građana, pa bi po praksi Evropskog suda za ljudska prava morao da trpi viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja mnogo je šira u odnosu na nosioce političkih funkcija", piše u saopštenju.

Podseća se da je jedan od najvažnijih zahteva koju su novinarska i medijska udruženja uputila Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima - da se hitno zaustave sudske kampanje koje se vode protiv medija sa nezavisnom uređivačkom politikom i njihovih novinara

O toj sudskoj kampanji potpisnici saopštenja obavestiće relevantne međunarodne organizacije, a među potpisnicima su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.