Mediji: Afera prisluškivanja otkrila - pripreman puč

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 09:41

Mediji: Afera prisluškivanja otkrila - pripreman puč

Beograd -- U aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića upleteni su i prsti stranaca, a mediji pišu da je planiran puč u državi i SNS.

Nezakonito prisluškivanje i praćenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, koje su organizovale odmetnute strukture MUP povezane sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, osim ugrožavanja bezbednosti šefa države i uzdanja u njegovu javnu kompromitaciju, imalo je za cilj i podele u vrhu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNS, pišu Novosti.

U operaciji koja je, kako govore obaveštajni podaci, na kraju mogla da dovede i do fizičkog uklanjanja najjače političke figure u zemlji registrovani su uticaji stranih službi i zvaničnika.

Naime, izvori "Novosti" prenose da jedan diplomata iz SAD već duže vreme pokazuje otvorenu naklonost prema pojedinim funkcionerima SNS, koji bi posle planirane "političke sahrane" Vučića izazvane njegovom i kriminalizacijom, preuzeli stranku i vlast u državi.

"Da su pojedini funkcioneri u koje je Vučić imao veliko poverenje spremni da idu toliko daleko, pa čak i da šurujući sa mafijom ugroze i njegov život, predsednik je saznao još u četvrtak. Zatim ga je potpuno porazilo saznanje da je jedan od ljudi kojima je lično mnogo pomogao - Slaviša Kokeza, kome su u međuvremenu porasli i politički apetiti, odbio poligrafsko testiranje na direktno pitanje da li je učestvovao u pripremi atentata na prvog čoveka Srbije", pišu Novosti.

U ponedeljak je ponovo saslušana bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović i opet je odbila da ide na detektor laži. Ona je ispitivana u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) o kontaktima koje je imala sa vođama dve kriminalne grupe, kao i sa "kavačkim klanom". Tema je bila njena veza sa Darkom Elezom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, o čemu je u policiji prošle nedelje govorio, pored ostalih, poznati ugostitelj Aleksandar Kajmaković, poznat pod nadimkom Aca Bosanac.

Hrkalovićeva je posle višesatnog razgovora sa istražiteljima izašla u pratnji čak četvorice advokata. Prema nezvaničnim saznanjima njeno ispitivanje nije baš teklo glatko. Poligraf je odmah odbila, a nije pristala ni kada joj je ponuđeno da odabere samo jedno pitanje, na koje bi odgovorila na "detektoru laži".

"Na momente je izgledala čak dezorijentisano, pogotovo kada su je inspektori pitali o konkretnim situacijama", navodi sagovornik Novosti blizak istrazi.

Jedan od njenih advokata Nenad Tasić izjavio je da je Hrkalovićeva pozvana u svojstvu građanina i da je ispitana u vezi "sa ugroženošću predsednika Vučića". Inspektore za borbu protiv organizovanog kriminala, kako dalje pišu Novosti, interesovao je i njen odnos sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Aleksandrom Stepanovićem, sa kojim se, prema tvrdnjama svedoka, često sastajala i bila izuzetno bliska.

"Kajmaković je pričao i o povezanosti Slaviše Kokeze i Dijane Hrkalović, a predsednik FSS je u nedelju tokom ispitivanja u policiji, odbio da ide na poligraf tvrdeći da ga je tako savetovao upravo predsednik Višeg suda Stepanović", navodi izvor Novosti.

Podsetimo, Kajmaković je, navodno, ispričao istražiteljima da je Kokeza urgirao da Veljina ekipa obezbeđuje njegove lokale, a naveo je i da je sa prvim čovekom FSS i tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem otvorio restoran "Temperament" u beogradskoj Beton hali. Ove navode je Stefanović kasnije demantovao.

Istraga o stvarnim šefovima grupe Belivuka i Miljkovića, kao i Eleza, koji su planirali u jednom trenutku da se spoje u jednu ekipu, došla je da podataka da su naloge mahom primali od Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavačkog klana". Ipak, istraga koju sada vode MUP Srbije, BIA i Tužilaštvo za organizovani kriminal mogla bi da razotkrije celu hobotnicu, čiji kraci dosežu do zatvorskih ćelija, ali i državnih struktura u Srbiji i Crnoj Gori. Naročito je važno da javnost sazna ko je i iz vrha MUP i zbog čega štitio kriminalnu grupu koja je po svireposti nadmašila i zloglasni "zemunski klan". Uz to, jedan o glavnih tokova istrage je i razotkrivanje krijumčarskih lanaca kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi.

Pre nekoliko dana Damjan Šobić, čelnik još jedne frakcije Partizanovih navijača "Alkatraz", našao se iza rešetaka. U njegovom štek stanu policija je pronašla pištolj sa izbrušenim serijskim brojem, kao i municiju. Tokom racije zaplenjeno je nekoliko automobila, od čega su čak dve bile blinde - "audi" i BMV.

"Šobić je u bliskim odnosima sa Vladimirom Vajdićem, takođe, jednim od vođa "Alkatraza". Prema operativnim podacima ovi oduzeti automobili su, zapravo njegovi. Iz tog razloga i ne čudi što je u jednom od njih pronađena stara lekarska dokumentacija Dijane Hrkalović. On i Hrkalovićeva bili su izvesno vreme emotivni partneri", navodi izvor "Novosti".

Vajdić je, inače, hapšen nekoliko puta zbog sumnje da trguje narkoticima. Policija ga je u proteklom periodu više puta zaustavljala i oduzimala vozila i oružje, ali je uvek na intervenciju Hrkalovićeve bio pušten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.