Izvor: Politika, 29.Jan.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP uhapsio funkcionere SNS, DS i SPS

Širom Srbije izvedene četiri odvojene akcije u kojima je uhapšeno 12 osoba među kojima su i poznati političari Vladan Milošević, Momčilo Milović, Milivoje Vrebalov i Igor Novaković

Policija je u nastavku akcije na suzbijanju kriminala i korupcije privela više osoba koje su pripadnici raznih političkih partija – Srpske napredne stranke ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SNS), Demokratske stranke (DS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), izjavio je juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Uhapšen je Vladan Milošević, član Glavnog odbora SNS-a i direktor JP „Resavica”, Momčilo Milović, bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, Milivoje Vrebalov, bivši predsednik opštine Novi Bečej i član predsedništva DS-a, Igor Novaković, predsednik okružnog odbora SPS-a u Nišu i bivši direktor „Jugoistoka”. U odvojenim akcijama privedeno je još osam osoba, po raznim osnovama, od primanja mita, zloupotrebe službenog položaja, sticanja imovinske koristi i drugih protivzakonitih radnji.

Resavica

Član Glavnog odbora SNS i direktor javnog preduzeća „Resavica” Vladan Milošević (1976), uhapšen je u trenutku primopredaje novca od osumnjičenog B. K. (1955) iz Beograda, vlasnika privrednih društava koja obavljaju usluge prevoza za potrebe „Resavice”. Njih dvojica su osumnjičeni da su primili i dali mito.

Sumnja se da je Milošević kao direktor „Resavice”, od početka juna do novembra 2014. godine, od B. K. zahtevao proviziju od osam odsto kako bi mu sa namenskog računa ove firme izvršio isplatu po osnovu obavljenih usluga prevoza radnika ovog preduzeća. Sumnja se da je naložio isplatu od 18 miliona dinara, a od B. K. zahtevao i primio na ime provizije 1.440.000 dinara.

Takođe, sumnja se da su tokom decembra prošle godine, za izvršeni prevoz radnika na račun privrednog društva uplaćena tri miliona dinara. V. M. je na osnovu toga zahtevao i primio mito od 240.000 dinara.

Osumnjičeni su uhapšeni prilikom primopredaje novca u jednom ugostiteljskom objektu u Beogradu. Po nalogu nadležnog tužilaštva, pripadnici MUP nastaviće kontrolu poslovanja „Resavice”.

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapšen je Momčilo Milović (1955), bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i I. R. rukovodilac firme „Gardi” iz Novog Sada, dok policija intenzivno traga za U. R. rukovodiocem preduzeća „Tajpej 101” iz Novog Sada.

Milović se tereti da je kao odgovorno lice Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, u prethodnom dogovoru sa I. R., posao izgradnje objekta Doma mladih za potrebe rada muzičke škole „Filip Višnjić” u opštini Šid, protivzakonito poverio U. R. koji nije posedovao potrebne radnike, niti građevinske mašine za izvođenje radova.

Sumnja se da su I. R. i U. R. potom uplaćeni novac namenjen izgradnji, potrošili za isplatu svojih ranijih dugova i sopstvene potrebe, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist firmi „Gardi” od oko 3.300.000 dinara, rukovodiocu preduzeća „Gardi” I. R. – 1.900.000 dinara, firmi „Tajpej 101” – 26.000.000 dinara.

Iz MUP-a je saopšteno da je na ovaj način Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine naneta šteta od oko 30 miliona dinara, kao i Kulturno-obrazovnom centru u Šidu, jer do danas nije izgrađen objekat, iako su za to potrebna sredstva bila obezbeđena i postojali objektivni finansijski uslovi.

Novi Bečej

Milivoje Vrebalov, bivši predsednik opštine Novi Bečej i član predsedništva DS-a i još tri osobe terete se da su zloupotrebili službeni položaj, položaj odgovornog lica i izdavali ček i koristili platne kartice bez pokrića.

I u ovoj akciji je krivičnom prijavom obuhvaćen I. R. rukovodilac firme „Gardi” iz Novog Sada. Pored njih, osumnjičeni su i Z. J. odgovorno lice Instituta za bezbednost i sigurnost na radu Novi Sad i S. S. koji je ispred ovog instituta obavljao posao nadzora na projektu adaptacije dvorca „Heterlendi” u Bočaru.

Iz MUP-a je saopšteno da se sumnja da Vrebalov nije preduzeo mere u cilju raskida ugovora sa firmom „Gardi”, iako je bio svestan činjenice da ovo preduzeće nije izvršilo radove u ugovorenom roku na objektu za potrebe dece ometene u razvoju. Tereti se da nije aktivirao sredstva obezbeđenja plaćanja i da nije naplatio ugovornu kaznu u punom iznosu i bankarske garancije, pa su menice u trenutku njihovog prihvatanja kao sredstva plaćanja bile nenaplative.

Time je pribavljena protivpravna imovinska korist firmi „Gardi” od 12.877.081 dinar. Pri tome je opštini Novi Bečej naneta šteta jer objekat čija je vrednost 112.075.373 dinara do danas nije izgrađen, iako su za to potrebna sredstva bila obezbeđena iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodina.

Sumnja se i da Z. J. i S. S., odgovorna lica Instituta za bezbednost i sigurnost na radu kojima je bio poveren posao nadzora nad navedenim objektom, nisu izvršili usluge stručnog nadzora za građevinsko zanatske i elektroinstalaterske radove firme „Gardi”. Time su prikazali obim i količinu radova koji realno nisu bili izvedeni na objektu.

Milivoje Vrebalov i još dva privedena koji su prekjuče uhapšeni puštena su juče po podne na slobodu.

Jugoistok

U Nišu je uhapšen Igor Novaković (1970) predsednik Okružnog odbora SPS i bivši direktor „Jugoistoka” zajedno sa još pet osoba.

Privedeni su: P. V. (1983), bivši radnik „Jugoistoka”, zatim P. S. (1973), rukovodilac firme „CIM grupa”, B. S. (1982), odgovorno lice iste firme, kao i N. S. (1978), rukovodilac agencije „Akaunt” i N. J. (1977), zaposlen u „Telekomu Srbija”.

Oni se terete da su zloupotrebili službeni položaj. Sumnja se da je Novaković u avgustu 2013. godine, obustavio postupak javne nabavke sa Institutom za istraživanja i projektovanja u privredi iz Beograda i bez raspisivanja novog tendera i potpisivanja ugovora angažovao Privredno društvo „CIM grupa”, za obavljanje menadžerskih usluga u „Jugoistoku”. Sumnja se da je P. S. u svojstvu odgovornog lica dostavio ovoj firmi veći broj faktura od oko 30 miliona dinara koje su predate finansijskoj službi tog preduzeća.

Iz MUP-a je saopšteno da se I. N. i P. S. terete da su od kraja 2013. godine i u toku 2014. godine, pribavili protivpravnu imovinsku korist na taj način što su izvlačili novac iz firme „CIM grupa” preko dve fantomske firme iz Niša, koje su registrovane od knjigovodstvene agencije „Akaunt”.

Takođe, sumnja se da su Novaković i P. V. potpisali ugovor sa N. J. koji obuhvata aktivizaciju usluge „biznet tarifne opcije” na određenim službenim brojevima i određen broj mobilnih aparata za jedan dinar, namenjenim „Jugoistoku”, a da se, od 769 dobijenih mobilnih aparata, 281 ne nalazi u ovoj firmi. Ustanovljeno je da su se aparati, koji nisu bili u pomenutom preduzeću, a za koje je potpisana otpremnica, našli na domaćem tržištu i da su mogli da se kupe u radnjama u Nišu, kao i u drugim gradovima Srbije. Osumnjičeni se terete da su na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 6,3 miliona dinara.

Novaković se tereti i da je u avgustu 2013. godine, pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 944.000 dinara na taj način što je odvezao i popravio službeno vozilo u privatnom auto-servisu u Svrljigu, iako je imao potpisan ugovor sa ovlašćenim servisom.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

D. Telesković

objavljeno: 29.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.