Lečić: Pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2019, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lečić: Pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena

BEOGRAD - Novi protest "Jedan od pet miliona" protiv aktuelne vlasti Srpske napredne stranke počeo je večeras nešto posle 18 časova na Terazijama u centru Beograda obraćanjem glumca Branislava Lečića a nakon skupa i šetnje najavljeno je da će u Pionirskom parku kod Predsedništva biti formirana takozvana "Slobodna zona".

Nakon šetnje u Pionirskom parku biće formirana "Slobodna zona", za koju su lideri Saveza za Srbiju ranije naveli da će biti formirana jer "vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i dalje ignoriše zahteve naroda koji protestuje već skoro pet meseci".

Na protestu održanom 13. aprila upućen je zahtev za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uredjivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Skupu prisustvuju predstavnici opozicije a okupljeni gradjani nose transparente "Za vladavinu prava i pravde", "Vršac protiv kompletog idiota", "Pljačka penzionera nije reforma", "Poštujte zakon stop bankarskom teroru", kao i zastave Srbije.

Saobraćaj u Ulici Terazije je obustavljen.

Glumac Branislav Lečić upitao je večeras, na protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopšti koje će to posledice trpeti Srbija zbog toga što, kako je rekao, gradjani nisu želeli da podrže njegov plan o razgraničenju sa Albancima na Kosovu.

"Koji je to tvoj plan za Kosovo Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče i ono što mu je sudbinski važno. Sa kim si ga ti to podelio? I još kažeš: 'Posledice će biti strašne'. Da ćemo kroz deset ili 20 godina snositi konsekvence zato što smo odbili tvoj nepostojeći plan. Koje konsekvence Aleksandre Vučiću? Saopšti nam javno, da znamo", rekao je Lečić gradjanima na Terazijama u Beogradu.

"Održavamo vatru. Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno. Biće nas kad bude trebalo. I akcije koje preduzimamo biće takve da uvek čekaju i znaju da je probuđeni duh tu, na ad hok način - to znači kao komandosi, kao nindže, pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena, gde god su slobode uskraćene, gde god nas ponižavate kao ljude", rekao je Lečić obraćajući se okupljenim građanima na platou ispred Terazijske česme u Beogradu.

On je pozvao okupljene gradjane da pozdrave vlasnicu novosadske K9 televizije Maju Pavlović, koja i dalje štrajkuje gladju ispred sedišta REM-a, jer se ona tako bori ne samo za svoje interese već i za slobodu svih medija u Srbiji.

"Ona je spremna da do smrti štrajkuje da bi pokazala da u ovoj zemlji nema slobode medija, kritike i konstruktivnog dijaloga. Da je sve pretvoreno u agitprop mašineriju navijača onoga ko je na vlasti... Ali, gde su njene kolege da zajedno sa njom stanu i dokažu da je sloboda medija u Srbiji neophodna. Jeste li se svi pretvorili u proganandnu mašineriju Aleksandra Vučića? Jeste li svi postali mentalni robovi? Čime vas je kupio i potkupio? Više nema alibija nikome i ničemu za ovo poniženje i ukidanje slobode srpskom narodu i državi. Nijedan alibi više neće proći", rekao je on.

Lečić je rekao da se svi političari u Srbiji nominalno zalažu za ulazak u Evropsku uniju ali da sve to što pričaju moraju na delu i da dokažu.

On je posebno kritikovao one Srbe koji su organizovali protest ispred pekare Albanca Mona Djuraja u Borči i rekao da nijedan pravi Srbin ne sme da bude nasilan prema drugima.

"Sram bilo one Srbe koji to rade i koji Srbiju na primitivan način. Mi smo uvek u svojoj istoriji stradali i patili ali smo se držali Svetostavlja i to je ono što nas je razlikovalo. Ako danas toga nema, nema načina da opstanemo. Moramo da pobedjujemo samo dostojanstveno, bez nasilja i mržnje, dostojanstveno koračajući... Srpstvo znači biti čovek, a ako si čovek onda razumeš sve ljude bez obzira na naciju i veru", rekao je on i dodao da niko ne sme u Srbiji da se loše oseća zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Govoreći o nastavku protesta, Lečić je rekao da će gradjani ostati odlučni u borbi za svoja prava i da kičmu koju su sada uspravili više nikada neće saviti.

"Sa nama se mora razgovarati, niko nas ne sme vredjati", rekao je Lečić.

Nakon njegovog govora formirana je kolona na čijem je čelu istaknut transparent "Svi kao jedan Srbija". Okupljeni su krenuli prema Pionirskom parku.

Završena šetnja učesnika skupa Jedan od pet miliona, gradjani pozvani u Slobodnu zonu

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" završili su večeras protestnu šetnju oko 19.30, nakon čega su formirali takozvanu "Slobodnu zonu" u Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati "slobodne vesti".

Nakon što je na Terazijama govorio glumac Branislav Lečić, oformljena je kolona učesnika skupa koji su krenuli u šetnju.

Oni su velikim aplauzom uputili simboličnu podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje gladju ispred sedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsedništva Srbije.

Sa kamiona sa ozvučenjem ispred Predsedništva su pročitane takozvane slobodne vesti o stanju u srpskim medijima, o štrajku Maje Pavlović a komentarisane su i pojedine izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostalih visokih zvaničnika.

Umesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, pročitani su njeni zahtevi.

Okupljeni gradjani se trenutno nalaze kod šatora podignutog u Pionirskom parku, zajedno sa predstavnicima opozicije.

Ispred šatora je ozvučenje a istaknuta je i parola "Počelo je". Gradjani stoje ispred Predsedništva oko koje se nalazi metalna ograda.

Veliki deo parka u blizini šatora je natopljen vodom iz prskalica za polivanje koje neprekidno rade.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Mihajlović (SNS): Odgovorni političari razgovaraju u institucijama, ne u šatorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2019

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović ocenila je večeras da postavljanje šatora u Pionirskom parku, koje je izvela opozicija, nije način da se rešavaju problemi građana Srbije i da to pokazuje odsustvo ideja i politike lidera Saveza za Srbiju (SzS)..."Ako su već...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.