Koalicija “Niš, moj grad” o problemima u Nišu tokom 9 godina vlasti SNS, najavili protest zbog mosta

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jun.2021, 16:42

Koalicija “Niš, moj grad” o problemima u Nišu tokom 9 godina vlasti SNS, najavili protest zbog mosta

Poklanjanje aerodroma “Konstantin Veliki”, problem zagađenosti vazduha, prava radnika, kao i niske plate u inostranim fabrikama koja se u Nišu otvaraju uz velike subvencije države, neke su od stvari koje odbornici koalicije “Niš, moj grad” zameraju naprednjacima. Navode da je ova vlast u prošlih 9 godina jasno pokazala da ne ume da vodi grad i bude servis građana i najavljuju protest ukoliko se ne ponudi konkretno rešenje za Tvrđavski most.

Osvrnuvši se na 9 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vlasti Srpske napredne stranke, odbornici opozicione koalicije kao najveći promašaj istakli su poklanjanje aerodroma državi i napominju da je grad tako izgubio prihode od aerodroma koji je privlačio veliki broj turista u Niš.

Odbornici ove grupe građana navode da će nakon smene vlasti prvo vratiti aerodrom Nišlijama i da su to tokom predizborne kampanje i obećali građanima.

Ova vlast nije bila u stanju da zadrži niški aerodrom i ovaj grad ima ozbiljne probleme jer u ugovoru koji je potpisala ova vlast avgusta 2019. godine jasno stoji član 7 koji definiše obaveze grada. Kamata u ovom trenutku svakog dana prema budzetu grada je 6.313 evra. Ako to pomnožite sa 365 dana, ovaj grad će imati 278 miliona na godišnjem nivou da plati Republici Srbiji - rekao je Dragoslav Ćirković.

Ćirković za rešenja u ekologiji o kojima priča i vlast; foto: U. K.Ćirković je dodao da je ovih devet godina pokazalo da SNS “ne ume da vlada gradom i ne ume da bude servis građana”. Pored teme o budžetu grada koji je sa 9 milijardi skoro tri puta manji od novosadskog, što dovodi, po rečima Ćirkovića, do skoro tri puta više preduzetnika u Novom Sadu u odnosu na Niš, iako su se nekada utrkivali.

Akcenat je stavljen i na pitanje ekologije. Niš je u prethodnom periodu bio jedan od najzagađenijih gradova Evrope i sveta, ali iz Koalicije “Niš, moj grad” nisu ponudili ništa novo već su apelovali na projekte o kojima i vlast priča - izgradnja biciklističkih staza i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Apelujemo na gradsku vlast da pokrene pitanje izgradnje biciklističkih staza. Nešto što nije previše skupo, a da se jednom u mesecu u užem centru grada zaustavi saobraćaj i da se da prilika ljudima koji shvataju odgovornost kada je zagađenost Niša u pitanju i žele da svojim biciklama dolaze na posao. To je mala stvar koju grad može da uradi - naveo je Ćirković.

Prava radnika, male plate i penzije, otvaranje inostranih fabrika koje uz velike subvencije po radnom mestu posluju u Nišu neke su od ostalih tema o kojima su govorili Miodrag Stanković i Branislav Jovanović. Stanković navodi da je SNS odmah po preuzimanju vlasti usvojio zakon o radu po kome su radnicima oduzeta sva prava, nakon čega su smanjene plate i penzije, uvedeni javni beležnici i izvršitelji, da bi na kraju enormno uvećali porez. Stanković za protest; foto: U. K.

Analizom završnih računa grada Nisa od 2012. godine do danas jasno se vidi da je porez na imovinu uvećan čak za 300 posto u odnosu na 2012. godinu - kaže Stanković.

Govoreći o propustima gradske vlasti u prethodnom periodu Stanković se osvrnuo i na temu Tvrđavskog mosta na kome se kraj radova, uprkos najavama ne nazire. Najavio je i proteste ukoliko Grad ne ponudi konkretno rešenje.

Mogu da se pohvale samo vešerajem na Tvrdjavskom mostu. Most se i dalje ne završava. Ovo je prilika da upozorimo vlast da ukoliko se konkretno nešto ne uradi, mi iz opozicije ćemo organizovati protest na mostu jer nas građani svakodnevno pitaju kako je moguće da jedan most ne može da se završi za ovoliko vremena - kaže on.

Branislav Jovanović je na kraju istekao da oni kao grupa građana nemaju isključivo kritički osvrt na ono što gradska vlast radi, da su tokom prethodnih devet godina izgradili Klinički centar i Naučno-tehnološki park, ali da ipak aerodrom vredi daleko više od toga.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.