Kiosci

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2019, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiosci

Tokom januara i februara, u Novom Sadu su preko noći osvanuli brojni kiosci na različitim mestima na kojima ih nikada nije bilo, uključujući i zelene površine, a to je posledica još jedne afere nasleđene iz vremena kada je gradonačelnica bila aktuelna predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, visoka funkcionerka Srpske napredne stranke ( >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SNS).

Kiosci su postavljeni, nakon što je Grad Novi Sad izgubio spor sa firmom Štampa komerc, koji je trajao 12 godina. Ta firma je tužila grad i tvrdila da je Maja Gojković kao gradonačelnica nelegalno potpisala odluku o uklanjanju kioska.

Skoro svi kiosci sada postavljeni pripadaju "Moj kiosk grupi", čiji je vlasnik Properti plus establišment (Property plus establishment) iz Lihtenštajna biznismena Darka Bajčetića,koji je od ranije poznat po kupovini Štampe i Future plus.

Maja Gojković je bila visoka funkcionerka Srpske radikalne stranke koja je Novim Sadom upravljala od 2004. do 2008. godine. Afere iz tog vremena još uvek potresaju glavni grad Vojvodine, a svakako je najpoznatija afera sa Autotransportnim preduzećem (ATP) Vojvodina, koju je i Evropska unija uvrstila na spisak 24 sporne privatizacije u Srbiji.

Reč je o spornoj privatizaciji u kojoj je oštećen privatni vlasnik Ilija Dević, vlasnik ATP Vojvodine. Mediji su objavili da je bio finansijer radikala u predizbornoj kampanji 2004. godine, nakon čega je Maja Gojković kao gradonačelnica s njim potpisala ugovor o izgradnji nove međumesne autobuske stanice. Stanicu je izgradio, ali ona nikada nije profunkcionisala.

Dević je zbog toga optužio Maju Gojković i tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada i visokog funkcionera radikala Igora Mirovića da su ga izigrali. Mirović je danas predsednik Pokrajinske vlade i, kao i Maja Gojković, visoki funkcioner SNS-a. Zbog te afere, Ilija Dević je tužio i još uvek tuži grad, koji je do sada bio primoran da plati milionske iznose evra na ime obeštećenja privatnog investitora.

Aktuelni gradonačelnik Novog Sada iz SNS-a Miloš Vučević, takođe bivši radikal čiji je otac Zoran Vučević u mandatu Maje Gojković bio predsednik Skupštine grada, rekao je novinarima da su gradske vlasti bile primorane da dozvole postavljanje kioska jer bi u suproptnom morale da plate više od milion evra privatnom vlasniku. Prema njegovim rečima, to bi onda možda ugrozilo finansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, ili neke od kapitalnih projekata poput projekata Evropske prestonice kulture ili Omladinske prestonice Evrope.

Lokacija za postavljanje kioska dobija se od gradskih organa vlasti, a poslednju odluku o njihovom privremenom postavljanju Gradsko veće donelo je 20. septembra 2018. Tada je rešenje o privremenom postavljanju dobilo 244 kioska i baraka, a za kioske i slične objekte izdato je oko 150 dozvola.

Pokret Dosta je bilo (DJB) zahtevao je od gradonačelnika Vučevića da informiše građane Novog Sada o sadržini sporazuma sa "Moj kiosk group doo" na osnovu kog je navedena kompanija dobila pravo da postavi veliki broj kioska na različitim lokacijama u gradu.

DJB je zatražio i da Vučević informiše javnost koliko će godina kiosci biti postavljeni i koje obaveze su tačno predviđene ugovorom.

"Da li će se ikada postaviti pitanje odgovornosti lica čijim je činjenjem ili nečinjenjem iniciran sudski spor koji je doveo do situacije u kojoj se nalazimo danas?", upitao je DJB.

Oni su naveli da se slična situacija dogodila i u drugim gradovima u Srbiji, pa su kiosci ove kompanije osvanuli i u Vranju, Kraljevu, Pančevu i drugim mestima.

"Takođe je interesantan podatak da je ova kompanija svojevremeno donirala tablet računare beogradskoj komunalnoj policiji, u čiji delokrug rada, između ostalog, spada i nadzor nad radom ovih kioska, te da je bivši beogradski gradonačelnik Siniša Mali u decembru 2015. doneo pravilnik kojim je propisao izgled kioska u beogradskim opštinama, a koji je u potpunosti odgovarao izgledu objekata Moj kiosk, koji su postavljeni još 2014. godine", naveli su iz D JB-a.

Optužili su gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je odlukom o postavljanju kioska "protežirao" jednu kompaniju na štetu ostalih preduzeća u ovoj oblasti, te da pritom Novosađani ne znaju apsolutno ništa o detaljima ugovora, te su prinuđeni da Vučeviću veruju na reč da je odluka dobra.

U Gradskoj upravi za komunalne poslove agenciji Beta su kazali da je sve urađeno “u skladu sa važećim aktima", odnosno da su odobrenja za postavljanje kioska izdata u skladu sa propisima.

Novosadske arhitekte ; smatraju da su kiosci dodatno naružili grad, napravili još veći urbanistički haos i okupirali ionako nedostajuće javne površine.

Podsetili su da je centralni gradski Trg slobode gotovo neprestano "zatrpan" kioscima zbog različitih manifestacija koje se tamo organizuju, od božićno-novogodišnjeg vašara pa nadalje.

"Ova situacija sa kioscima je samo nastavak jedne pogrešne prostorne politike u kojoj se život sa ulica, trgova i parkova seli u šoping centre, a otvoreni javni prostori se komercijalizuju i zatrpavaju baštama kafića, tezgama, bilbordima, a sad i neprimereno velikim brojem kioska. Nažalost ovakva gradska politika je donela da mesecima imamo 'okupirane' glavne gradske trgove, a Dunavski park je bio rezervisan za one koji žele da plate ulaznicu na klizalište", rekao je za novosadski portal 021 arhitekta Slobodan Jović.

Kiosci su postavljani i na zelene površine, na trotoare, na trgove…

Pojedini Novosađani na različitim internetskim forumima pozvali su na bojkot kupovine u tim kioscima, a neki su kazali i da je u toku "zemunizacija" Novog Sada, što je podsećanje na devedesete godine prošlog veka kada su Zemunom vladali radikali i kada su u tom gradu postavljeni brojni i veoma različiti kiosci, zbog čega su Zemun posprdno nazivali "kiosk city".

Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja građana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.