Kasno za „premijersku kampanju” Jorgovanke Tabaković

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kasno za „premijersku kampanju” Jorgovanke Tabaković

To što je SNS istakao kandidata za premijera neće bitnije uticati na njihov izborni rezultat, smatra Dejan Vuk Stanković

Dan pošto je na skupu u Beogradu objavljeno da je kandidat za premijera Srpske napredne stranke, Jorgovanka Tabaković je provela na pripremama za „premijerski zadatak” – sa grupom privrednika zainteresovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za investiranje u energetiku, infrastrukturne projekte i poljoprivredu. Ona se, sa stranačkim šefom i kandidatom za predsednika Srbije Tomislavom Nikolićem, sastala sa predstavnicima, kako je rekla, „najvećih investicionih fondova iz Amerike, Londona i iz Kine”.

Navodeći da oni nisu predstavljeni novinarima, agencija Beta je prenela njene reči da su to najznačajniji finansijeri koji imaju novac i interes da ulažu u ovu zemlju, ali su za njih do sada putevi ulaganja u Srbiju bili sa isuviše posrednika, čekaju da stranka kao što je SNS dođe na vlast.

Dolasku naprednjaka na vlast kandidatura Jorgovanke Tabaković za premijera teško da će pomoći, ali neće ni odmoći. SNS time neće dobiti neki poseban „plus” ni s obzirom na činjenicu da njegov glavni konkurent Demokratska stranka nije istakla svog kandidata za premijera. Jednostavno, veoma malo vremena je ostalo do kraja kampanje da bi Jorgovanka Tabaković mogla da napravi neki ozbiljniji prodor u pogledu konstruisanja svoje slike, ističe politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

– Da je ta kandidatura ranije istaknuta mogli bismo da razmatramo da li ona, kao neka samostalna politička ličnost, doprinosi ili ne doprinosi stranci. Ovako, neće bitnije uticati, ni pozitivno ni negativno na rejting SNS-a, odnosno na njihov izborni rezultat. To što su istakli njenu kandidaturu svakako nije mana, a da li je prednost videćemo 6. maja – ocenio je Stanković.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin, profesor na Univerzitetu Singidunum, ističe da je dobro da građani unapred znaju ko bi bio premijer ako određena stranka bude na vlasti, te da je, u tom smislu, „ono što je uradio DS pre četiri godine bilo uvredljivo za glasače i za javnost”.

Kada je reč o Jorgovanki Tabaković, Cvjetićanin navodi da je imao prilike da je upozna, da je bila ministar za svojinsku transformaciju i da je ekonomistima ostala u sećanju po tome što je za vreme svog mandata, zakonom iz 1997, zaustavljena prva privatizacija koja se pokazala kao dobra.

– To je omogućilo da se posle 2000. godine donese jedan novi model koji je upropastio privredu. Dakle, nije ona donela taj novi model, ona je samo ukočila onaj stari koji je, ipak, davao bolje rezultate. Mislim da je odlično obrazovani ekonomista, da je komunikacija sa njom korektna, ali političare ne cenimo po tome koliko su nam simpatični nego po tome kakve rezultate imaju – ukazao je Cvjetićanin.

Navodeći da sve osobe koje su kandidati za premijera, svoju pravu vrednost pokažu tek kad postanu premijeri, Dejan Vuk Stanković je dodao da je kandidatkinja naprednjaka poznata biračkom telu SNS-a i pristalicama i utoliko nije nikakav rizik predložiti je za tu funkciju. Druga stvar je, kako kaže, opšta populacija, jer jako je kratko vreme da ona sad pravi neku ličnu kampanju, premijersku, i da na osnovu toga ide i skuplja glasove.

„Ona pre svega ostavlja utisak kao politička ličnost, a pitanje stručnosti se rešava onda kada sednete i počnete da donosite odluke i kada te odluke počnu da donose ili ne donose rezultate. Njena slika je solidna za biračko telo koje zastupa – i nastup i poruke i učešće u televizijskim debatama. A ekonomska stručnost se može videti, ako se radi o premijerskoj funkciji, samo kad, i ako, dođe na to mesto”, kazao je Stanković.

Kako napominje, ona bi, u tom slučaju, verovatno bila premijerka neke koalicione vlade, što znači da će se sve političke i ekonomske odluke usaglašavati sa koalicionim partnerima. I tu će se zapravo videti njen politički format i ekonomska stručnost.

B. Baković

objavljeno: 28.04.2012
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.