Kako funkcioniše šema sumnjivih donacija SNS-u?

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2017, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako funkcioniše šema sumnjivih donacija SNS-u?

Nekoliko takozvanih donatora posvedočilo za Balkansku istraživačku mrežu da su novac dobijen od funkcionera naprednjaka uplaćivali stranci pod svojim imenom pred predsedničke izbore. Agencija za borbu protiv korupcije tužilšatvu prijavilo naprednjake zbog sumnje u pranje novca i tokom izbora 2014. godine.

Izvor: N1info

Da li stranke i kandidati mogu da dokažu poreklo novca kojim finansiraju svoje kampanje? Novinari BIRN-a razgovarali su sa nekoliko ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koji tvrde da su, uoči izbora 2017, pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom.

Zbog sličnih nalaza, samo iz kampanje 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je tu partiju Višem javnom tužilaštvu.

Identičnu ljubav prema Srpskoj naprednoj stranci oseća 6.789 ljudi, i to u iznosu od 40.000 dinara koliko su joj donirali, uoči predsedničkih izbora ove godine.

Da li je zaista posredi ljubav i ulaganje sopstvenog novca?

“Na jednom od sastanaka, funkcioner stranke izdvojio me je u stranu, dao mi 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Pitao me da li bi ih donirala nazad SNS-u pod svojim imenom? Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim. Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac”, rekla je za BIRN devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

Time je prekršen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti. Novinar BIRN-a Vladimir Kostić objašnjava da njihovo istraživanje potvrđuje da ovo nije izolovani slučaj.

“Došli smo do zaključka da je to neka šema koja se ponavlja godinama 2012, 2104. i 2017. u izbornom finansiranju SNS-a”, ističe on.

Donacije rasle iz godine u godinu

Iz izborne godine u izbornu godinu broj individualnih donacija rapidno je rastao, osim 2016. kada je takvih donacija bilo samo sedam.

U 2012. godini, od ukupno 2.300 pojedinačnih donatora SNS-a, 98 odsto njih je stranci uplatilo 19.000 dinara. Ukupno su stranku darivali sa 382.500 evra.

U 2014. godini, porastao je i broj donatora na 2.800 ali i iznos donacije na 40.000 dinara, za koliko se "otvorilo" njih 95 odsto. Stranci su te godini dali 924.000 evra.

Ove godine je SNS od svojih skoro 7.000 donatora "zaradila" 2,2 miliona evra.

"Može biti reč o krivičnom delu"

Upravo zbog sumnjivih donacija, Agencija za borbu protiv korupcije u martu ove godine tražila je od Višeg javnog tužilaštva da protiv SNS-a pokrene krivični postupak i to zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da ovaj slučaj treba ispitati do kraja.

“S obzirom na to da može biti reč o krivičnom delu, onda je Javno tužilaštvo odgovorno, zaduženo da takve sumnje ispita, ako već nije do sada to činilo, onda onda nakon pojavljivanja ovog teksta, sada ne mogu da kažu da ne znaju da se to dešava, već treba da ispitaju slučaj do kraja”, poručuje Nenadić.

"Dirigovana impotencija tužilaštva"

Tužilaštvo je de facto nesamostalno, tvrdi advokat i bivši zamenik tužioca Sead Spahović. Stanje u tužilaštvu opisuje kao dirigovanu impotenciju koja se, kaže, najviše vidi u predmetima u kojima je pod sumnjom vlast.

“Svi ti predmeti, a to su recimo 'helikopter', Savamala i sad ovo što radi Agencija za borbu protiv korupcije... Svi ti predmeti završavaju u tužilaštvu i oni tu nestaju kao u nekom bermudskom trouglu”, ističe Spahović.

Nekada je bilo: "Volim DS i dala bih sve za njih"

Nestajali su i za vreme Demokratske stranke. I tada su novinari BIRN-a otkrili sa su pojedini članovi DS-a toj stranci dali i do pola miliona dinara, od kojih se obrazloženjem jedna članica posebno istakla "Volim DS i dala bih sve za njih".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

BIRN otkrio šemu sumnjivih donacija SNS-u

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2017

Nekoliko takozvanih donatora posvedočilo za Balkansku istraživačku mrežu da su novac dobijen od funkcionera naprednjaka uplaćivali stranci pod svojim imenom pred predsedničke izbore. Agencija za borbu protiv korupcije tužilšatvu prijavilo naprednjake zbog sumnje u pranje novca i tokom izbora...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.