Kakav budžet imaju opozicione stranke pred izbore

Izvor: RTS, 08.Okt.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav budžet imaju opozicione stranke pred izbore

Da li će vanrednih parlamentarnih izbora biti ili ne, čućemo za nedelju dana. Opozicija tu vest očekuje s nestrpljenjem, ali i sa stranačkim budžetom više praznim nego punim. Onima van parlamenta još je teže – kako će pred birače stranke kojima je i telefonski račun velika stavka?
Što više glasova – to više para. Sledeće izbore, možda i na tri nivoa, rasterećeno dočekuju jedino stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vlasti. Najkomfornije naprednjaci i socijalisti. Opozicija u dugovima. Popisivanja lične imovine, demokrate je spasao bivši lider.

"'Multikom' je potpisao sa DS-om ugovor po kojem se stranka obavezuje da vrati dug. Mislim da će im za to realno biti potrebno od godinu i po do dve. Najvažnije je da je time otklonjena opasnost aktiviranja hipoteke svima nama koji smo svoju imovinu založili za opstanak DS-a", naveo je Dragan Đilas.
Ništa bolje ni kod bivših demokrata. U Tadićevoj partiji, kažu, rade u teškim uslovima, ali za izbore će biti.
"Imate ograničena sredstva, u nekim sredinama ste ugroženi i svodi se pitanje na elementarno funkcionisanje, ali ono što je bitno je što nam svakodnevno prilaze ljudi koji imaju želju i energiju da se uključe", kaže Aleksandar Ivanović iz SDS-a.
Žale se na izmene Zakona o finansiranju partija – za parlamentarne stranke para je manje za 40 odsto. Gore je onima koji ostanu pred vratima parlamenta i van domašaja državne kase. U DSS-u nasledili su dug od milion evra, izmirili petinu, ostalo je na čekanju. Nedavno nije bilo ni za telefonski račun.
"Mi smo se izborili sa tim, tako da smo dali samodoprinos da se taj telefon plati, jer račun nije bio strašan", objašnjava predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.
U iščekivanju izbora, reorganizuju odbore. Nadaju se – ovaj put će preskočiti pet odsto.
"Nismo ugasili odbore, ali smo ih racionisali, tako da neki opštinski odbori rade pri gradskom, to štedi novac za prostorije, struju, internet. Mi ne možemo da računamo na skupu kampanju", kaže Sanda Rašković Ivić.
I ostale vanparlamentarne stranke štede.Čim je skupštinska stolica izmakla, LDP je stranačke prostorije zamenio jeftinijim. Redovno, kažu, izmiruju dugove koji samo prema medijima premašuju milion evra.
Radikali dugove nemaju, a za republičke izbore, kažu, možda se i zaduže. Hoće li se zaduživati i kako trčati izbrnu trku nije moguće pitati ni Zorana Živkovića ni Nenada Popovića. Obojica su na putu.
Prethodni izbori izbrisali su URS. Nemaju stranačke prostorije, stranka formalno nije ugašena, ali faktički ne postoji. Ostali su samo dugovi i pitanje ko će da ih plati?

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.