Kad drugi čovek u državi drži konferencije za novinare na ulici

Izvor: Politika, 26.Sep.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad drugi čovek u državi drži konferencije za novinare na ulici

Dragoljub Mićunović misli da Nebojša Stefanović omalovažava skupštinu, a Dragomir Anđelković poručuje da nema većeg omalovažavanja od lažiranja glasanja u parlamentu

Nebojša Stefanović, otkako je pre više od godinu postao predsednik Narodne skupštine, nijednog trenutka nije zapostavio svoje stranačke funkcije, pa se javnosti, često, obraća kao potpredsednik i šef beogradskog odbora SNS-a. Zbog toga što drži konferencije za novinare u parku i na stepeništu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Starog dvora trpi kritike u parlamentu, jer opozicija smatra da time omalovažava državnu instituciju kojoj predsedava.

Sam Stefanović tvrdi da ove optužbe ne stoje, a analitičari ne misle da se on ponaša drugačije od svojih prethodnika, ili kolega u svetu.

„Postoji nekoliko argumenata koji ne idu u prilog takvim pritužbama, koji dolaze iz poslaničkih grupa, kojima nije smetalo što je Boris Tadić istovremeno predsednik države i Demokratske stranke, a valjda je predsednik države prva funkcija po rangu. Nije im smetalo ni kada je Dragan Đilas, kao gradonačelnik Beograda davao izjave kao predsednik DS-a”, objašnjava svoj „dualizam” Stefanović i nastavlja:

– Podsećam da je predsednik Narodne skupštine, na šta su mi često i kolege iz opozicije ukazivale, samo prvi među jednakima. Nisu mene majka i otac postavili na funkciju predsednika parlamenta, već sam izabran voljom i glasovima narodnih poslanika koji su za mene glasali, a ja se trudim da vodim sednice nepristrasno i objektivno. Prilikom predstavljanja države nikada ne mešam stranačke sa državnim odnosima, za razliku od izjava većine funkcionera DS-a. Što se tiče moje stranačke funkcije, ja sam ponosan na posao koji radim u Beogradu, što pomažemo Beograđanima. Mislim da to ni na koji način ne smeta mom obavljanju državne funkcije.

Funkcija predsednika parlamenta je druga po rangu, odmah iza šefa države, koga on i zamenjuje u slučaju sprečenosti da obavlja svoju dužnost. Takvih situacija je bilo, pa su, izvesno vreme, dužnost predsednika Srbije, posle 2000. godine, obavljali predsednici parlamenta Nataša Mićić i Predrag Marković.

Uprkos ustavnom rangu ove funkcije i iskustvu, na njenu važnost se podseti samo kad neko od onih koji je obavljaju istupi iz okvira delovanja, koje bi, po nekim mišljenjima, trebalo da bude standard ponašanja. Uvek se to „izlaženje iz okvira” povezuje sa stranačkim istupima, mada nigde ne piše da predsednik parlamenta ne sme da bude partijski aktivan.

Stefanović je odmah na početku svog predsedavanja parlamentu pokazao da nema nameru da stoji po strani, kada je reč o partijskom delovanju. On je, vrlo brzo po stupanju na pomenutu državnu funkciju, u svojstvu predsednika beogradskih naprednjaka, zajedno sa stranačkim kolegama, protestovao ispred Skupštine Beograda. To mu je, naravno, zamereno, jer nije uobičajeno da drugi čovek po funkciji u državi protestuje ispred druge državne institucije i drži konferencije za novinare, takoreći, na ulici. Kad smo mu to tada rekli, on je za „Politiku” odgovorio da je na protestu bio kao stranački funkcioner i da to nema nikakve veze sa njegovom funkcijom u parlamentu. Tog stava se drži do danas, mada je teško i zamisliti, a kamoli naći nekog građanina, koji će razlikovati dva Stefanovića, u zavisnosti od toga u kom svojstvu im se obraća.

Dragoljub Mićunović, poslanik i predsednik Političkog saveta DS-a je u „Kažiprstu” TV B 92 ponovio da Stefanović takvim ponašanjem omalovažava Skupštinu Srbije kao instituciju.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da se u višepartijskom sistemu ne postavlja pitanje da li su državni funkcioneri ujedno i partijski, eventualno se pravi izuzetak kod predsednika Republike. Anđelković ističe: „Što se tiče predsednika skupštine, u svetu nije uobičajeno da su oni diskretni oko svoje partijske pripadnosti. Ni kod nas u ranijem periodu to nije bio slučaj, otuda ponašanje predsednika Skupštine Srbije, bilo dobro ili loše, ne odudara ni od domaće, ni od svetske prakse.”

Komentarišući Mićunovićeve primedbe, Anđelković je rekao:

„Mislim da je Mićunović partijski vrlo pristrastan. U ranijem periodu predstavnici stranke čiji je on član, grubo su omalovažavali funkcije na kojima su se nalazili, pa nije tako reagovao. Nema većeg omalovažavanja Skupštine Srbije od lažiranja glasanja, to je potpuna negacija parlamentarizma, a baš to se događalo u vreme vlasti njegove stranke.”

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Đilasov poziv i Stefanovićev odgovor

 „Molim Nebojšu Stefanovića da ne drži pres konferenciju na stepeništu jer to nije primereno, pošto je kao predsednik Skupštine Srbije, drugi čovek države.”

Stefanović je za „Politiku” o ovom pozivu rekao: „Predsednik Gradskog odbora SNS-a je stranački funkcioner i ja sam se u tom svojstvu obratio novinarima. Stranački funkcioner, koji, kao ja, nije odbornik, ni funkcioner neke gradske institucije, nema pravo da drži konferencije za novinare u beogradskoj skupštini. Nažalost, Dragan Đilas i DS to ne razumeju, Đilas nikada nije odvajao stranačku funkciju od gradonačelničke i zato je, između ostalog, bio loš gradonačelnik.”

objavljeno: 26.09.2013
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.