KINA NIKAD NIJE USLOVLJAVALA SRBIJU Vučević podsetio na dobre odnose Srbije i Kine pa priznao TO KOD MENE IZAZIVA DIVLJENJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 10:04

"KINA NIKAD NIJE USLOVLJAVALA SRBIJU" Vučević podsetio na dobre odnose Srbije i Kine pa priznao "TO KOD MENE IZAZIVA DIVLJENJE"

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević dao je ekskluzivan intervju za Kinesku medijsku grupu.

Saradnja Srpske napredne stranke sa KP Kine ima jednu elementarnu prednost – nikada ničim nismo bili uslovljeni od strane KP Kine, u pogledu naše saradnje predsednik Srpske napredne stranke, Miloš Vučević, izjavio je za Kinesku medijsku grupu da je saradnja KP Kine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Srpske napredne stranke (SNS) karika u lancu čeličnog prijateljstva dve zemlje, odnosno kineskog i srpskog naroda, ali i dva državna rukovodstva.

Govoreći o predstojećem jubileju, 102. godišnjici postojanja KP Kine, Vučević je istakao da je KP Kine danas najbolje organiovana politička organizacija na svetu, kao i da je ukupan kineski razvoj pod njenim rukovodstvom poput romana koji ima više poglavlja ili čak možda više knjiga, ali je razvojna priča suštinski jedinstvena.

Napredak NR Kine, pod rukovodstvom Kp Kine, Vučević je ocenio kao fascinantan primer u istoriji čovečanstva, da jedna država u istorijski posmatrano relativno kratkom vremenskom okviru napravi takav obrt i postigne takve rezultate, a da, pritom, često bude potcenjivana od strane nekih drugih međunarodnih aktera.

To kod mene izaziva puno divljenje. Možda ne pripadamo istim ideologijama, gledajući pripadnost moje stranke i KP Kine, ali delimo, rekao bih, suštinske zajedničke vrednosti – rekao je Vučević, dodajući da bi dalja saradnja mogla da se odvija u nekoliko segmenata, među kojima su definisanje zajedničkih ciljeva i razmena iskustava, kao i razumevanje međupartijske organizacije.

– Ono što je za mene najkvalitetnije, to je razmena kadrova i obuka kadrova. U tom međuljudskom prožimanju stvaraju se najčvršći kontakti i tu ljudi jedni druge bolje razumeju – kaže Vučević.

Govoreći o inicijativi “Pojas i put”, Vučević je istakao da Srbija ostaje deo tog projekta, za razliku od drugih koji su se u međuvremenu pokolebali, iako su na početku i te kako koristili sve benefite iz tog projekta.

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

– Za nas je to pojas saradnje, veza, nešto što je vrlo plodonosno i korisno, rekao bih za sve narode i države koje su u “Pojas i put” uključene – rekao je Vučević, dodajući da postzoji nešto u okviru tog projekta što se njemu posebno dopalo

.– Pored toga što nikada nije uslovljavala Srbiju, Kina je svoja dostignuća u svim sferama života nesebično ponudila čovečanstvu. Nije pravila ekskluzivnu zonu velikih nacija ili velikih supersila koje imaju isključivo pravo da koriste ono do čega je njihov potencijal doveo. Taj univerzalni pristup za mene je pravi odnos prema čovečanstvu. Sa druge strane, imali smo primere da neke države smatraju da određena dostignuća pripadaju samo njima i da se ona koriste kao alat, da ne kažem oružje pritisaka na druge države – istakao je Vučević.

On je istakao da se delegacija SNS-a, koja je nedavno boravila u poseti NR Kini, kući vratila oduševljena napretkom te zemlje, a da će već u julu sledeća delegacija SNS-a posetiti NR Kinu, te da će SNS uskoro izabrati novog visokog funkcionera koji će rukovoditi pitanjima saradnje sa KP Kine, što je do izbora za predsednika stranke bilo njegovo zaduženje.

– Tokom jednog međustranačkog kongresa, održanog u onlajn formatu, kom sam prisustvovao uz predsednika Aleksandra Vučića, predsednik Si je rekao da sveukupni napredak čovečanstva ne sme da ugrozi univerzalne vrednosti i ne sme da poništi tradicionalne vrednosti. Što se mene tiče, dok sam deo izvršne vlasti u Srbiji i dok, pre svega odlukom mojih stranačkih kolega, budem prvi među jednakima u SNS-u, mi ćemo to i poštovati i pratiti kao osnovne principe – istakao je Vučević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.