Juče sporazum, danas već spomenik - Šarm el Šeik dobija obeležje u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2023, 15:28

"Juče sporazum, danas već spomenik" - Šarm el Šeik dobija obeležje u Nišu

Dok su iz vladajuće stranke napominjali da je spomenik donacija egipatskih prijatelja, opozicija je tražila spomenik Zoranu Đinđiću, a SPS Slobodanu Miloševiću. Nekadašnji zamenik gradonačelnika Miloš Banđur rekao je da u materijalima nije pronašao ponudu o poklonu spomenika, te da moraju da postoje zasluge i saradnja pre podizanja spomenika.

Odlukom odbornika Skupšte Grada, Niš će dobiti spomenik Nikoli Tesli, ali i prijateljstvu sa Šarm el Šeikom, koji je izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << neslaganja među većnicima i odbornicima, čak i vladajuće SNS.

Većnici Andriana Anastasov i Nenad Stanković rekli su na sednici da se radi o spomeniku prijateljstva i mira, koji nemaju verski karakter.

Stanković je tvrdio da nije racionalno propustit priliku da uzmu novac od Egipćana, jer "spomenike pre toga nisu dobili neki drugi gradovi". Razlog više zbog kojih većnik smatra da je spomenik potreban je zbog zalaganja Egipta u međunarodnim institucijama da Srbija sačuva teritorijalni integritet.

Šta treba da kažemo, nećemo da uzmemo taj novac kojim hoćete da isfinansirate izgradnju spomenika, jer mi nismo napravili te, te i te spomenike. Kada mi to sve završimo, onda ćemo da uzmemo vaš novac da sagradimo vaš spomenik. Da li je to racionalno? Dakle, ljudi žele da isfinansiraju spomenik ovde u Nišu, koji je vrlo interesantan simbol njihovog grada, šta je tu loše - upitao je Nenad Stanković.

Navodeći primer ruskog grada Belgoroda u kome se nalazi “Park prijateljstva” u kome između ostalih gradova nalazi i spomen-obeležje Grada Niša, Miloš Banđur smatra da je to najbolji način da Niš izgradnjom samo jednog spomenika, ne uvredi ostale gradove-prijatelje.

Takođe, Banđur je rekao da u materijalama guvernera oblasti u kojoj se nalazi i Šarm el Šeik, nije pronašao dokument u kome je potvrđeno poklanjanje spomenika, već samo dogovor o podizanju.

Oni i mi nemamo iste poglede na spomenike i spomen-obeležja i mislim da je boljom reakcijom ova inicijativa mogla da se izbegne, jer ona kod mnogih drugih naših prijatelja unosi zabunu. Juče smo potpisali sporazum, danas podižemo spomenik. Da bi se nekome podigao spomenik moraju da postoje neke verifikovane zasluge, neka saradnja zbog čega bi se podigao spomenik - rekao je Banđur.

Odbornici koalicije “Niš moj grad” pre spomenika prijateljstva sa Šarm el Šeikom, prvo trebalo izgraditi spomenik dr Zoranu Đinđiću, dok je Mile Ilić iz SPS-a smatrao da bi Slobodan Milošević bio bolji izbor.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.