Joksimovićeva na Političkoj skupštini Evropske narodne partije

Izvor: RTS, 07.Sep.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimovićeva na Političkoj skupštini Evropske narodne partije

Internacionalna sekretarka SNS-a i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja učestvuje na dvodnevnoj Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP) u Briselu razgovarala je sa potpredsednikom EPP-a, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim komitetom EP-a Dejvidom Makalisterom, koji je naveo da pruža podršku nastavku dijaloga na visokom političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou.
Dejvid Makalister je naveo da pruža podršku nastavku dijaloga na visokom političkom nivou, a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao hrabrost i odgovornost za budućnost Srbije, napore za pronalaženje rešenja po pitanju KiM.

Smatra da razgovori posredovani EU medijacijom treba da dovedu do održivih rešenja koje dve strane dogovore.
Takođe, naglasio je da je Srbija na dobrom putu evropskih integracija, kao i da se u novembru očekuje usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu.
Tokom Političke skupštine Evropske narodne partije juče i danas razgovara se o aktuelnoj političkoj situaciji u zemljama članicama EU, državama kandidatima za EU kao i potencijalnim kandidatima.
Takođe, istaknut je značaj predstojećih izbora u EU i Kongresa EPP-a u Helsinkiju koji će se održati u novembru mesecu, saopšteno je iz SNS-a.
Jadranka Joksimović je predstavila na Političkoj skupštini aktuelnu političku situaciju u Srbiji, i napore koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić preduzima u pronalaženju održivog rešenja između Srba i Albanaca u vezi pitanja KiM.
Informisala je o jučerašnjoj najavi Prištine o zabrani posete predsednika Vučića Gazivodama, čime se šalje jasna poruka o nekonstruktivnoj i kočećoj poziciji Prištine u pogledu nastavka dijaloga i mogućih dogovora.

Istakla je da je Beograd pokazao kapacitet i političku volju da dogovoreno sprovede, a da je Priština pokazala nespremnost da ispunjava svoje obaveze, činjenicom da do 4. avgusta nisu formirali Zajednicu srpskih opština. Joksimović je naglasila da očekuje da EU kao garant primene Briselskog sporazuma, nastavi da naglašava obavezu sprovođenja do sada dogovorenog i podrži rešenja do kojih dve strane dođu u dijalogu.
Takođe, obavestila je o aktivnostima na našem putu evropskih integracija, napominjući da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja do kraja godine, tokom predsedavanja Austrije Savetom EU.
Tokom posete Briselu Joksimovićeva je razgovarala sa potpredsednikom EPP-a, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim komitetom EP-a Dejvidom Makalisterom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.