Javni konkurs za posao u bolnici, a odluku o izboru donosi direktor

Izvor: radnik.rs, 18.Jun.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni konkurs za posao u bolnici, a odluku o izboru donosi direktor

Direktor zdravstvene ustanove može, u skladu sa propisima koji uređuju raspisivanje konkursa u zdravstvenim ustanovama, da odluči o tome koji kandidat će dobiti posao bez jasne procedure selekcije kandidata.

Tako je odlukom v.d. direktora posao psihologa u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Kovin na javnom konkursu dobila, između 12 kandidata koji su ispunjavali uslove konkursa, Olga Stojakov Bradanji, koja je u srodstvu sa predsednikom Skupštine opštine Kovin Zoranom Bradanji koji je član Srpske napredne stranke.

„Konkurs je završen, odluku donosi direktor“

Radnik.rs dobio je anonimnu prijavu da je Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu na sumnjiv način sprovela javni konkurs za radno mesto psihologa u toj ustanovi.

Oglas za ovo radno mesto objavljen je publikaciji Nacionalne službe za zapošljavanje 24. aprila ove godine, a uslovi navedeni u konkursu su visoko obrazovanje na studijama drugog stepena, odnosno master akademske studije (po propisu koji uređuje visoko obrazovanje od 2005. godine) ili visoko obrazovanje na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine (po propisu koji uređuje visoko obrazovanje do 2005. godine).

Prema odluci o izboru kandidata dostavljenoj portalu Radnik.rs, posao psihologa u Specijalnoj bolnici dobile su dve kandidatkinje. Jedna od njih je Olga Stojakov Bradanji, prema navodima iz prijave, snaja predsednika Skupštine opštine Kovin.

U obrazloženju odluke nije navedeno na osnovu kojih kriterijuma su odabrani kandidati za radna mesta u bolnici, već samo da su konkursi raspisani.

„Javni oglas je završen, te rešavajući po istom, doneo sam Odluku kao u izreci“, piše na kraju obrazloženja odluke o izboru kandidata, a dokument potpisuje vršilac dužnosti direktora bolnice Neven Žikić.

Radnik.rs uputio je pitanja Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Kovin u vezi sa spomenutim konkursom, između ostalog, koliko kandidata je ispunjavalo uslove konkursa i na koji način je izvršen odabir kandidata.

„Ukupno 12 kandidata je konkurisalo za radno mesto psihologa. Svi kandidati su ispunjavali uslove konkursa“, piše u odgovoru predstavnika bolnice.

Međutim, u daljem odgovoru nije navedeno šta su bili dalji kriterijumi za izbor psihologa u bolnici (budući da su svi kandidati ispunjavali uslove iz konkursa), već u odgovoru piše da je o izboru kandidata „u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima odluku doneo v.d. direktora Specijalne bolnice“.

Na dodatna pitanja da li su sprovedeni usmeni razgovori sa prijavljenim kandidatima, kao i da li su čelnici Opštine Kovin imali uticaj na odluku direktora bolnice da odabere kandidatkinju Bradanji, Radnik.rs nije dobio odgovor.

Radnik.rs je kontaktirao i Zorana Bradanjija koji je potvrdio da je u srodstvu sa Olgom Stojakov Bradanji. Prema njegovim navodima, iz Opštine Kovin nisu uticali na izbor kandidata za posao u bolnici. Inače, Zoran Bradanji je bio drugi kandidat na izbornoj listi Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje koju je podnela Srpska napredna stranka za lokalne izbore u Kovinu 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na radnik.rs...