Izmene izbornog zakona, za i protiv

Izvor: B92, 16.Jan.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene izbornog zakona, za i protiv

Beograd -- Najavljene izmene izbornog zakona promeniće partijsku scenu Srbije nakon idućih izbora. Manje partije negoduju, tvrdeći da će korist imati samo DS i SNS.

Manji broj partija, jačanje velikih stranaka i nestanak malih mogle bi da budu posledice donošenja novog izbornog zakona, koji je podržao i predsednik Tadić.

Ako bi se u sistem uvela komponenta većinskog izbornog sistema, to bi pogodovalo najvećim strankama i stvaranju dva snažna bloka, što oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manji već dočekuju sa negodovanjem.

Postojanje dva velika rivala i smanjenje uticaja manjih igrača mogla bi da bude slika poslaničkih klupa ukoliko bi, kako tvrde stručnjaci, bio usvojen nacrt izbornog zakona koji je izradilo Ministarstvo za državnu upravu i koji bi sistem transformisao u proporcionalni, sa elementima većinskog.

Naprednjaci, kao najveća opoziciona stranka, kažu da se izborni zakoni ne menjaju u godini izbora i tvrde da nemaju dogovor sa demokratama oko promene partijskog sistema.

"To su gluposti, ali svako se češe tamo gde ga svrbi. Svako ko vredi na 'političkom tržištu’, tu vrstu straha nema”, smatra Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke.

"Mislim da je za Srbiju uvek dobro da imate dva bloka, a ne 17 ili 50 straka koje će da gutaju državne resurse na različite načine. Ali, o tome treba ljudi da odluče u skladu sa kvalitetom ljudi, ideja, programa političkih stranaka, to niko ne može da nametne”, rekao je on.

Lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić pohvalio je ideju o promeni sistema, da bi se građanima omogućila dovoljna kontrola i svest o tome ko su njihovi direktni predstavnici.

Međutim, među manjim partijama nisu baš zadovoljni tom idejom.

Socijalisti su već upozorili na mogućnost formiranja dvopartijskog sistema DS i SNS, a G17 plus čeka formalni predlog da bi zauzeo konačan stav.

"Ne postoji ništa što je garantovano i zadato, i ako neko misli da će uz pomoć političkog sistema da etablira neki politički život, mislim da je to nemoguće i ne vidim, iz ove perspektive, da Srbija postaje dvopartijska država”, kaže Vlajko Senić iz G17 plus.

"Mora se voditi računa da je izborni sistem bolji ako teži ka proporcionalnom modelu, jer na bolji način izražava volju građana”, rekao je on.

Vladimir Goati iz "Transparentnosti Srbija", inače dobar poznavalac izbornog sistema, kaže da bi bilo nužno promeniti trenutni sistem u kome građani biraju "mačku u džaku”, pošto partijski moćnici određuju ko će u parlament.

Goati smatra da je rešenje u normalnom proporcionalnom sistemu i u kombinovanom sistemu.

"Strah malih stranaka mi je razumljiv, ali Srbija, kao duboko segmentirano društvo sa brojnim rascepima, uvek će imati male stranke, jer male stranke su buduće velike stranke”, kaže Goati.

"Taj kombinovani sistem sa proporcionalnom dominantom onemogućava da se one izbrišu sa političke mape”, naveo je on.

Goati podseća i da je davanje prednosti većinskom izbornom sistemu na izborima 1992. godine SPSu donelo više od 70 posto mandata sa 46 posto glasova. Tadašnjoj opoziciji izmena većinskog sistema bila je pri vrhu liste prioriteta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izmene izbornog zakona, za i protiv

Izvor: Šumadija Press, 17.Jan.2011, 13:35

Najavljene izmene izbornog zakona promeniće partijsku scenu Srbije nakon idućih izbora. Manje partije negoduju, tvrdeći da će korist imati samo DS i SNS.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.