Ivan Vejvoda mogući šef diplomatije

Izvor: Danas, 01.Feb.2016, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Vejvoda mogući šef diplomatije

Beograd - Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda jedan je od najozbiljnijih kandidata za ministra spoljnih poslova, kojeg bi sadašnji premijer i lider SNS voleo da vidi u sledećoj Vladi Srbije, saznaje Danas u diplomatskim krugovima. Samim tim, gotovo je izvesno da ukoliko naprednjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << budu formirali i sledeću vladu da Ivica Dačić neće zadržati dosadašnju poziciju šefa diplomatije, bio SPS i dalje u vladajućem timu ili ne.

                 

U kabinetu premijera nisu želeli za Danas da potvrde da je Vejvoda jedan od kandidata za člana nove vlade, a ni sam Vejvoda nije odgovarao na pitanja našeg lista da li je dobio neku ponudu od lidera naprednjaka. Premijer Vučić, inače, pre godinu dana naveo je da bi u svom timu saradnika voleo da vidi ljude poput Ivana Vejvode i Sonje Liht, predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

"Aktuelna vlada ima istorijsku šansu da od Srbije napravi modernu zemlju", izjavio je krajem decembra 2014. godine premijer Vučić i dodao tada da je zadovoljan radom svojih saradnika, ali da očekuje i da taj tim bude proširen ljudima koji drugačije misle. Kao primer je naveo Lihtovu ili Vejvodu, rekavši da je reč o ljudima koji mogu da doprinesu poboljšanju imidža Srbije. Vejvoda je, inače, tokom 2002. i 2003. bio savetnik premijera Zorana Đinđića i Zorana Živković za spoljne odnose i evropske integracije, a prethodno izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, pa član Političkog saveta G17 plus u vreme dok je bio nevladina organizacija. Tokom devedesetih godina Vejvoda je bio jedan od aktivnih intelektualaca demokratskog opozicionog pokreta, te je bio osnivač "Demokratskog foruma". I "Beogradskog kruga". Pred formiranje aktuelne vlade u martu 2014. Vejvoda je takođe važio za kandidata za ministra spoljnih poslova, ali je tada izjavio da ni sa kim nije razgovarao o ulasku u Nemanjinu 11.

Liht: Bez ponude od Vučića

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, za koju je premijer takođe rekao da bi voleo da je u njegovom timu, kaže za Danas da nije dobila nikakvu ponudu od premijera za funkcije u sledećoj vladi. "Naravno da nije", kratko odgovara Lihtova na pitanje našeg lista da li je dobila ponudu za ulazak u vladu od Aleksandra Vučića.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Vejvoda mogući šef diplomatije umesto Dačića

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2016, 00:19

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda i direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda jedan je od najozbiljnijih kandidata za ministra spoljnih poslova, kojeg bi sadašnji premijer i lider SNS voleo da vidi u sledećoj Vladi Srbije, saznaje Danas u diplomatskim krugovima... Samim tim, gotovo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.