Intervju Nebojša Novaković: U Srbiji autonomije prve stradaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2020, 10:42

Intervju Nebojša Novaković: U Srbiji autonomije prve stradaju

“Gora od vlasti Srpske napredne stranke je samo vlast – SNS u Vojvodini, zbog čega građani Vojvodine imaju najviše razloga za nezadovoljstvo”, izjavio je decembra 2018. Nebojša Novaković, kada je izabran za predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke. I još: “Aktuelna pokrajinska administracija je temeljno i uspešno radila jedino na obesmišljavanju i uništavanju pokrajinskih institucija i svakog sadržaja autonomije.”

*Šta je to SNS učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << proteklih godina Vojvodini i njenim građanima/kama, a šta vi nudite? Ne na ovim izborima, pošto ih DS bojkotuje.

“Autonomije” u Srbiji prve stradaju kad god se vlasti domognu oni koji prepravljaju svoje biografije, naročito one delove iz devedesetih. Pojedinac koji misli i rasuđuje samostalno i slobodno nije ćelija društva koje oni žele. Otuda nije samo autonomija Vojvodine u pitanju već je svaka autonomija potpuno ugušena – autonomija opština i gradova, autonomija građana, autonomija sudija, lekara, novinara, naučnika, policajaca, vojnika… Sve profesije, sve institucije, a na udaru je i autonomno mišljenje i ponašanje pojedinca. Svi su obavezani samo na personalnu lojalnost, zna se kome. To je slika sistema iz srednjeg veka, a ne slika modernog i progresivnog društva. Zato je i ono malo slobode do 2016. u Vojvodini bilo na smetnji.

Demokratska stranka nije uspela da utemelji autonomiju Vojvodine u ustavnopravnom sistemu Srbije na pravi način zato što nikada u Skupštini Srbije nije uspela da obezbedi većinu koja bi to iskreno podržala.

Mi ćemo, siguran sam, biti u prilici da sa građanima Vojvodine i čitave Srbije zajedno obavimo posao i dovršimo proces koji smo 2000. započeli i da pitanje položaja naše pokrajine konačno rešimo tako da zaštitimo legitimne interese i potrebe Vojvodine, a da niko u Beogradu i drugim delovima Srbije nema realnog razloga da bude nezadovoljan već naprotiv: iskustva s regionalnom autonomijom imamo u Vojvodini, samo ih treba primeniti na sve regione u Srbiji.

*Ipak, DS nije zaokružio autonomiju Vojvodine na obećani način.

Za razliku od nekih drugih političkih organizacija koje na rečima brinu za specifičnosti i potrebe Vojvodine, a na delu sarađuju sa onima koji svakog dana potiru tu posebnost i te potrebe, mi razumemo da se ni u Vojvodini ni u čitavoj Srbiji ne može rešiti nijedno lokalno, regionalno, državno ili nacionalno pitanje sve dok imamo sadašnju vlast. Vojvodina i čitava Srbija su okupirane, institucionalno razorene, duboko podeljene i temeljno opljačkane.

Zato ću ponoviti: Gora od vlasti Srpske napredne stranke je samo vlast Srpske napredne stranke u Vojvodini. Civilizacijska nepodudaranja između ovog podneblja i trenutne vlasti sve su izraženija, pa je samim tim represija i osveta prema Vojvodini sve vidljivija. Za ovo postoje i konkretni primeri u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine, koje ćete retko gde u drugim delovima Srbije naći.

*U DS-u je prilična bura. Jeste li pročitali pismo koje je grupa vaših eminentnih kolega/ica poslala članovima DS? U čemu je problem, pa umesto da se DS ujedini sa drugim strankama, preti još jedno cepanje?

Mnogo veći broj eminentnih članova ništa nije potpisao, te se o njima slabije govori. Osim pisma koje spominjete, svakog dana slušam i jednako važne poruke mnogobrojnih kolega kojih nema na pismima i u proglasima, a koji svojim entuzijazmom u delovanju i ispravnim uverenjem omogućavaju opstanak Demokratske stranke i nagoveštavaju njenu povoljniju poziciju u budućnosti. Oni kažu da žele reformu stranke i da su zato dali podršku aktuelnom rukovodstvu i predsedniku Zoranu Lutovcu. Među njima, istina, nećete naći višedecenijske poslanike i direktore, ali su oni za mene baš zbog toga vrlo značajni jer svoje delovanje nisu vezali za stranačke privilegije i uticaj.

Kao predsednik Pokrajinskog odbora DS u Vojvodini osećam veliku odgovornost prema ispunjavanju njihovih očekivanja vezanih za blisku budućnost stranke. Apel koji spominjete može se tumačiti kao politička platforma protiv reforme stranke, a za očuvanje ili obnovu starih stranačkih struktura i metoda koje su ustanovljene u jednom potpuno drugačijem vremenu – sad već davno prošlom vremenu. I zato mi je žao što apel nisu potpisali i oni koji su ga sastavljali. Stvari bi bile jasnije.

Kako god, budućnost Demokratske stranke zavisi od njene sposobnosti da se reformiše, da se promeni i da se jasno profiliše kao politička snaga koja želi da promeni postojeći politički sistem, i to više niko ne može da zaustavi, ma kako se zvao. DS nije pred novim cepanjem već se reformiše, a to je proces koji ne prija svima jednako.

*Bojkot je jedna od tačaka spajanja i razdvajanja, ne samo unutar DS-a. Ovde tražim odgovor zašto je bojkot važan i kako će DS uspeti da ga ustroji za animaciju građana?

Višepartijski sistem u Srbiji je pred kolapsom i bojkot je jedino rešenje. Bojkot je prvi, pa samim tim i vrlo važan korak na putu smene sadašnje vlasti. U našoj javnosti o bojkotu, nažalost, najviše govore njegovi protivnici, koji niti znaju niti hoće da objasne suštinu te taktičke mere u borbi protiv autokratije. U objašnjavanju i razumevanju bojkota moramo poći od nesporne činjenice da su izbori koji su zakazani za 21. jun namešteni i unapred pokradeni.

Neučestvovanjem na izborima uskraćujemo legitimitet i skupštini izabranoj na lažnim izborima, i vladi koju takva skupština bude izabrala, i politici koju ta vlada bude vodila. Svaka uspešna borba protiv autoritarne i antidemokratske vlasti uvek počinje razobličavanjem stvarne prirode te vlasti. Mi na taj način slabimo tu vlast jer je svaka vlast bez legitimiteta slaba vlast. Nasuprot tome, oni koji učestvuju na lažnim izborima jačaju ovu vlast, s tom namerom ili bez, svejedno. Politika je apstraktan pojam, ali su posledice politike vrlo konkretne.

Nema dobre politike s lošim posledicama, a politika učešća na izborima koji su unapred pokradeni i namešteni za posledicu ima obnovu legitimiteta i legaliteta vlasti koja je te izbore pokrala. To je nesumnjivo loša posledica. I bojkot ima loše posledice, ali se one odnose isključivo na političke stranke. Od bojkota građani nemaju nikakvu štetu. Naprotiv, bojkotom građani konačno dobijaju saveznike u političkim strankama koje su zbog opšteg interesa i principa žrtvovali svoje partijske interese. Bojkot i jeste nešto što pripada građanima, a ne strankama. Stranke su tu da artikulišu ideje onih koje zastupaju i nema ništa prirodnije nego ostati sa građanima u bojkotu kao trenutno jedinoj čistoj političkoj orijentaciji u odnosu na politički ambijent koji je kreirala vladajuća stranka.

Prema svemu navedenom, 21. jun će biti dan kada će sadašnja vlast proglasiti pobedu na osnovu onoga što se broji u kutijama, a tamo će se naći ono što je pokradeno, ucenjeno, kupljeno i izmanipulisano. Zato ovi lažni izbori nisu nikakvi izbori za novu buduću legitimnu vlast, ali im bojkot daje drugi smisao, pa tako ovo postaju izbori za buduću opoziciju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.