Inspektori češljaju „Gradsko zelenilo”

Izvor: Politika, 09.Jan.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori češljaju „Gradsko zelenilo”

Postoji sumnja da je novosadsko javno preduzeće plaćalo „naduvane” fakture studentskih zadruga

Novi Sad – Poslovanje Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo” u Novom Sadu našlo se pod lupom upravekriminalističke policije i budžetske inspekcije zbog sumnje u malverzacije sa angažovanjem radnika preko takozvanih studentskih zadruga. Ovim preduzećem danas rukovode kadrovi SNS-a, nadležni za proveravanje faktura iz vremena dok su na čelu bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << funkcioneri DS-a.

Prema finansijskom izveštaju „Gradskog zelenila“ iz 2010, za usluge studentskih zadruga bilo je isplaćeno 25 miliona dinara, a sledeće čak 65 miliona. Do promene gradske vlasti u septembru sredinom 2012. godine za usluge studenata bilo je plaćeno već preko 60 miliona dinara!

Sadašnji direktor Milan Novaković kaže da postoji sumnja da su fakture studentskih zadruga koje je u ranijem periodu angažovalopreduzeće bile uvećane.

Za „Zelenilo“ trenutno radi zadruga „Student“, a pre nje je preduzeće poslovalo sa zadrugom„Koral union“. Prema Novakovićevim rečima, postoje indicije da su obračunipovršina za čiju obradu su bili angažovani članovi zadruge „Koral union“ bili „fingirani i naduvani“.

Novaković, takođe, tvrdi da je bivše rukovodstvo zapošljavalo „šakom i kapom“, zbog čega „Gradsko zelenilo“ ima stotinak radnika koji su višak. Zna se da su uglavnom primani administrativni i visokoobrazovani kadrovi, a manje neposredni izvršioci, tako da i dalje postoji potreba za većim brojem sezonaca. 

Poznavaoci prilika kažu da angažovanje dodatnog ljudstva preko godine uslovljava zastareli program poslovanja „Gradskog zelenila“, koji bi hitno trebalo menjati. Kako kažu, na sakupljanju pokošene trave, za šta je dovoljno dvoje zaposlenih (jedan koji vozi kiper i drugi koji utovara) u preduzeću radi petoro-šestoro.

Prilikom preuzimanja ovog javnog preduzeća od kadrova DS-a, novo rukovodstvo je saopštilo da je zateklo dug od preko 300 miliona dinara, od čega za neizmirene obaveze prema dobavljačima 110 miliona dinara, kao i brojne tužbe radnika za neisplaćeni regres. Bivše rukovodstvo „Gradskog zelenila“ nije odgovaralo na ove optužbe.

Novosadsko „Gradsko zelenilo“održava 377 hektarazelenih površina, sa oko 40.000 stabala lišćara i 7.000 stabala četinara, kao i preko 170.000 kvadrata ukrasnog šiblja, žardinjera, cvetnih gredica i perena. Pod njihovom ingerencijom su čuveni parkovi: Dunavski, Futoški, Limanski, Železnički, Kamenički, Omladinski i Goranski, kao i sve zelene površine i drveće na Petrovaradinskoj tvrđavi.

M. Mijušković

objavljeno: 09.01.2013.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.