Hrvatska predsednica oživljava pravašku ideju Anta Starčevića

Izvor: Politika, 17.Jan.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predsednica oživljava pravašku ideju Anta Starčevića

Javnost u Srbiji osuđuje skandaloznu izjavu Kolinde Grabar Kitarović po kojoj sve građane Hrvatske smatra Hrvatima

Izjava nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović data televiziji BHT1, u kojoj je za ljude pravoslavne veroispovesti i Srbe u Hrvatskoj rekla da su Hrvati, političke partije i predstavnici izbeglica su oceni kao provokativnu i šovinističku.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović smatra da je sramotna izjava nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednice Hrvatske. On je na jučerašnjoj stranačkoj konferenciji za medije rekao da ne sme ni da zamisli kakve bi reakcije bile da je tako nešto neko u Srbiji rekao o bilo kojoj nacionalnoj manjini. „Nadam se da će ona prestati da se bavi skandalima i da će početi nešto drugo da radi. Nadam se da nije reč o politici Starčevića i Pavelića”, rekao je Stefanović, a prenosi Tanjug.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Janko Veselinović kaže da je duboko iznenađen izjavom Kolinde Grabar Kitarović u kojoj za Srbe u Hrvatskoj kaže da su Hrvati.

„Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija. Kolinda Grabar Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Anta Starčevića iz XIX veka, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba”, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Veselinović će se u svoje ime i ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zalagati za puna prava Srba u Hrvatskoj i za poštovanje njihovog identiteta, verskih osećanja, kao i prava na upotrebu jezika, ćiriličnog pisma, kao i ostvarivanje drugih manjinskih i statusnih prava, baš kao što se zalaže za poštovanje prava na nacionalnu opredeljenost i prava na versku opredeljenost nacionalnih manjina u Srbiji, a time i građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je osudio izjavu Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima.

„To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju”, rekao je Linta.

On je pozvao predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predsednika Hrvatskog nacionalnog veća Slavena Bačića, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petra Kuntića i direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova, da javno kažu da li podržavaju stav hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što podrazumeva da su i Hrvati u Srbiji Srbi ili ipak osuđuju navedeni stav.

Linta je u izjavi dostavljenoj medijima naveo i da se onda postavlja pitanje za koja prava će se Kolinda Grabar Kitarović boriti jer su „po istom aršinu Hrvati koji žive u Srbiji Srbi, a Hrvati koji žive u BiH Bosanci”. Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri zatražili su od Vlade Srbije da reaguje na, kako navode u saopštenju, pretnje koje je Srbiji izrekla nova predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odmah po izbornoj pobedi. Oni tvrde da je nedopustiva nezainteresovanost vlasti Srbije, kao matične države svih Srba, za položaj srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama. „Zamislite kako bi u Zagrebu bilo dočekano kada bi neko sa najvišeg državnog nivoa u Beogradu rekao da će sve učiniti na zaštiti prava srpskog naroda u okolnim državama Slavoniji, Dalmaciji, Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj”, navode u saopštenju te stranke.

D. S.

objavljeno: 17.01.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

BURNE REAKCIJE Srbe iz Hrvatske ljuti izjava predsednice Kitarović

Izvor: Blic, 18.Jan.2015, 13:45

Izjava novoizabrane predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da su svi građani Hrvatske zapravo Hrvati među pripadnicima srpske nacionalne manjine u Podunavlju izazvala je burne reakcije, piše "Večernji list"...- Retorika koju je Grabar-Kitarović imala u kampanji desna je retorika...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.