Glavobolja vlasti: Reforme obaraju politički rejting

Izvor: BKTV News, 01.Okt.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavobolja vlasti: Reforme obaraju politički rejting

Izvestan pad rejtinga SNS i premijera Aleksandra Vučića moguće je očekivti za nekoliko meseci tačnije, početkom iduće godine, ali se taj procenat neće smanjiti za više od pet odsto tokom zime i možda naredih pet do deset odsto do proleća 2015. godine.

Direktor „Ipsos stratedžik marketinga“ Srđan Bogosavljević kaže da srpska vlada ima dovoljno političkog iskustva da bi kretala u ovako bolne rezove, a da nije očekivala izvestan pad rejtinga. Dakle, pad >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rejtinga vlade zbog teških mera je izvestan, ali ne i radikalan.
Šta sve može objektivno da utiče na pad rejtinga Vlade Srbije? Koliko će građani biti zadovoljni radom Vlade Srbije zavisi od ozbiljnosti državnih organa, pre svega, poreske službe, finansijskih i raznih paradržavnih institucija kao što je Infostan koje bi umesto što podstiču građane na gnev svojim nametima, trebale da budu svesne da su novčanici većeg dela građana poluprazni ili prazni. Bizarno deluju izmišljeni računi od 47 para iz 2013. godine koje građanin u 2014. godini plaća sa odbitkom od plate ili penzije u iznosu od 19.000 dinara.
Takođe, ni EDB-snadbevanje ne bi trebalo da uteruje u dugove one građane koji imaju mala zakašnjenja u izmirivanju dugova, ali uopšteno gledano redovno plaćaju komunalije i struju. To se odnosi i na poresku službu.
Srbija je prepuna stalnih neplatiša sa velikim iznosima svega i svačega. Lista dužnika je prepuna bogatih, velikih privatnih kompanija i javnih preduzeća. Ako je teret pao na najsiromašnije, onda država mora tolerantnije da priđe onima koji najviše trpe, u odnosu na one koji neplaćaju poreze i ostale režijske troškove, a imaju odakle da plate. Dakle, ako institucije koje potražuju sredstva od građana budu poštovale građane, onda rejting vlade neće biti ni najmanje ugrođžen.
Do pada rejtinga Vlade Srbije može doći ukoliko država bude tolerantna prema javnoj korupciji u državnim institucijama, obilnom rasipništvu u javnim preduzećima koje svakodnevno uočavaju mediji i prisutnoj političkoj arogantnosti. Odgovoran odnos državne uprave prema građanima, kontrola rada državnih organa, lokalne samouprave i javnih preduzeća direktno je vezana za stav građana o radu vlade.
„Glasači su uvek osetljivi na to kako žive, ili bolje reći kako sastavljaju kraj sa krajem, ima li posla za njih i njihovu decu, ima li penzija za penzionera, mogu li se izlečiti… Tako da je količina poverenja koje glasači imaju u svoje lidere ono što ih motiviše da glasaju, a Aleksandar Vučić i SNS su očigledno veliko poverenje stekli dugotrajnim isticanjem korupcije kao ogromnog problema Srbije i simbolički vrlo jasnim signalima da ispunjavaju obećanje“, kaže Srđan Bogosavljević.
Dakle, građani će istrpeti teret nepopularnih leformi samo ukoliko sagledaju da su u istom „sosu“ država i njena administracija, sa sve javnim preduzećima koji ne smeju da prete i terorišu građane, već da primene građansku solidarnost i toleranciju. Ako građanin nema kome da se obrati za svoje primedbe i probleme, ako postoji teror uterivanja državnih dugova na način da ruši građanska prava, ako se sama državna struktura nedisciplinuje i netransformiše, nisu isključeni razni nepovoljni scenariji po vlast u Srbiji.
Tomislav Kresović
The post Glavobolja vlasti: Reforme obaraju politički rejting appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.