Faktor plus: Vučić i SNS najpopularniji

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Faktor plus: Vučić i SNS najpopularniji

Srpska napredna stranka ima podršku 51 odsto birača, a jedino njenom lideru Aleksandru Vučiću veruje i odobrava ono što radi većina ispitanika - 56 odsto, rezultati su istraživanja agencije "Faktor plus". Cenzus bio, prema tom istraživanju, prešli još samo SPS, DS i radikali.
Na pitanje da li biste izašli na izbore kada bi se održali u nedelju, 50 odsto anketiranih je odgovorilo potvrdno, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 27 odsto sa "ne", a 23 odsto - "ne znam", rekao je na konferenciji za novinare politički analitičar Dejan Vuk Stanković, prenosi Tanjug.

Stanković očekuje da će definitivna odluka o održavanju izbora biti doneta u septembru.
Najveći rejting u avgustovskom političkom barometru "Faktor plusa" ima SNS - 51 odsto, a slede je SPS sa devet i DS sa sedam. Cenzus bi prema tim istraživanjima prešla jedino još SRS 5,8 odsto.
Slede zatim SDS 3,1 odsto, PUPS 3,1; SDPS 3,0; Dveri 2,9; DSS 2,8; SNP 1,3; LDP 1,2; "Dosta je bilo" 1,0; JS 0,6 odsto.
Dejan Vuk Stanković kaže da bi manjine dobile zbirno 4,0 odsto.
Smatra da SPS ima najstabilniju poziciju, jer bi zajedno sa sadašnjim koalicionim partnerima osvojio između 13 i 15 odsto. Kaže da DS ima unutrašnja previranja i dugove, kao i da se ne zna još da li ćemo dobiti "srpsku Sirizu".
Stanković takođe ne očekuje novi DOS odnosno koaliciju između LDP, DS i SDS, ali očekuje koaliciju između Dveri i DSS koje bi tako mogle da uđu u parlament.
Na rejting SRS-a su, kako je ocenio, uticala dešavanja oko Haškog tribunala i lider radikala Vojislav Šešelj koji je privukao pažnju javnosti.
Premijeru veruje 56 odsto ispitanika 
Jedino Vučiću veruje većina ispitanika - 56 odsto, 31 odsto mu ne veruje, a 13 nema stav.
Predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić veruje 32 odsto ispitanika, 46 odsto mu ne veruje, 22 odsto nema stav.
Lideru SPS-a Ivici Dačiću veruje 30 odsto, 41 ne, 22 nema stav; ministarki građevine Zorani Mihajlović veruje 30 odsto, 36 ne, 34 nema stav; ministru energetike Aleksandru Antiću veruje sedam osto, 60 odsto ne, a 33 nema stav.
Slično je prošao i lider DS-a Bojan Pajtić kome devet odsto veruje, 63 ne, a 28 odsto nema stav.
Lideru SDS Borisu Tadiću veruje 12 odsto, 52 odsto ne i 36 nema stav, a SSešelju veruje 12 odsto, 57 ne, 31 nema stav.
Trećina biračkog tela - 69 odsto zna za koga bi glasalo, a na pitanje da li treba istovremeno održati republičke, pokrajinske i lokalne izbore - "da" je odgovorilo 36 odsto, "ne" 32 odsto i 32 nema stav.
Na pitanje - ukoliko bi bili raspisani opšti izbori, da li biste podržali istu stranku ili izbornu listu na predstojećim republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima, 44 odsto je reklo - "da, sigurno", 33 odsto - "da, verovatno", pet odsto - "ne, sigurno", devet odsto - "ne, verovatno" i devet odsto "ne znam" ili "nemam stav".
Pomoć migrantima podržava 70 odsto građana
U Srbiji 70 odsto građana podržava aktivnosti države na pomoći migranatima kroz obezbeđivanje hrane, vode, smeštaja, lekova i bezbednosti, objavila je agencija "Faktor plus".
Na pitanje: "Srbija je sve više izložena dolasku migranata iz ratnih područja i drugih delova sveta, kako vidite migrante iz drugih naroda i država" - 70 odsto je zaokružilo odgovor - "Ljudi su u nevolji i treba im pomoći na pomenute načine".
Dejan Vuk Stanković kaže da je pitanje migranata jedno od najaktuelnijih u Srbiji i da pokazuje da velika većina građana gleda blagonaklono na aktivnosti države na pomoći migrantima, za razliku od "Orbanove ograde" i incidenata na makedonsko-grčkoj granici.
Dodao je da je antimigrantski stav eventualno rezervisan za desničarske organizacije.
Drugi odgovor - treba ima pomoći, a onima koji to hoće omogućiti da se integrišu u naše društvo, zaokružilo je šest odsto ispitanika.
Za odgovor - to je nevolja za državu, to jest neplanirani troškovi i rizik za bezbednost, koju ne možemo izbeći, opredelilo se 16 odsto ispitanika.
Za odgovor - to je nevolja koju treba sprečiti i od koje se treba zaštiti bilo je 10 odsto ispitanika, dok je sa "ne znam" ili "nemam stav" odgovorilo 15 odsto ispitanika.
Uzorak od 1.250 ispitanika nije obuhvatio Kosovo i Metohiju, a prikupljanje podataka je obavljeno od 26. do 30. avgusta.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.