Dok se čeka SNS, račun je već tu VIDEO

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok se čeka SNS, račun je već tu VIDEO

Tri dana ostala su do odluke naprednjaka da li će se sledeće godine ponovo birati i na republičkom nivou.

To što Republička izborna komisija u predlogu troškova za narednu godinu nije predvidela sredstva za te izbore ne znači da ih neće i biti.

Gruba procena je da svaki parlamentarni izbori koštaju skoro 10 miliona evra.

Hoćemo li posle dve godine, početkom 2018. godine ponovo na vanredne parlamentarne izbore? Odluku donosi najjača stranka. Za premijerku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje da li nam je potreban novi trošak na polovini mandata Vlade u kojoj je ona počela kao ministarka a zatim prekomandovana na mesto predsednice Vlade?

"Naravno, novac za vanredne parlamentarne izbore uvek može da se iskoristi na odličan način, na infrastrukturne projekte, na razne stvari koje su važne za državu. Ali je to pitanje u svemu čist benefit analize, da li je u ovom trenutku ovo bolje ili je bolje da ih nemamo i da investiramo novac, Ta odluka nije donesena", rekal je premijerka Ana Brnabić.

Vanredni parlamentarni izbori u budžetskoj rezervi tretirali bi se kao nepredviđene okolnosti, kao što su recimo poplave i požari.

"Najveća stavka kod izbora jeste stalni sastav biračkog odbora i to je ono što povlači najveći deo troškova. Ukoliko imamo izbore samo u Beogradu mi govorimo o hiljadu i nešto biračkih mesta, ako govorimo o izborima za narodne poslanike onda govorimo o otprilike 8 500 hiljada biračkih mesta. Dakle, razlika u ceni koštanja između gradskih i vanrednih parlamenbtarnih izbora je velika", smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

I to naravno nije sve. Najveću korist od spajanja izbora imale bi same političke stranke.

Stručnjaci kao primer navode Francusku koja uvek u aprilu i maju bira predsednika a u junu parlament i nikada nije došlo do spajanja izbora. Spajanje izbora u našem slučaju značilo bi da bi nacionalne teme svakako u drugi plan bacila gradske teme.

Opširnije u video-prilogu:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.