Despotovac: Žene prešle iz DS u SNS

Izvor: B92, 10.Jan.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Despotovac: Žene prešle iz DS u SNS

Despotovac -- 4 odbornice DS u Despotovcu prešle su u SNS, čime je promenjena vlast u toj opštini. Demokrate optužuju naprednjake za potkupljivanje odbornika, što SNS odbija.

Na današnjoj vanrednoj sednici lokalnog parlamenta za novog predsednika opštine izabran je socijalista Dejan Nenadović, a za predsednika Skupštine opštine naprednjak Vlada Milošević. Promenu vlasti omogućile su upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri odbornice koje su iz DS prešle u tabor naprednjaka.

Predsednik Opštinskog odbora DS Bratislav Trifunović rekao je da je DS na majskim izborima osvojila 23 od 45 odborničkih mesta i da je na vlasti bila u koaliciji sa URS, koja ima tri odbornika.

"Naši oponenti su kupili četiri odbornika DS", rekao je Trifunović i dodao da za jednu odbornicu zna da su ona i njen brat zaposleni nakon odlaska iz DS.

Uz podsećanje da je DS na čelu te opštine od 2008. godine, Trifunović je naveo da novu vlast čine SNS, koja ima devet odbornika, a kojoj su se pridružile i četiri odbornice DS, zatim NS, DS S, SPS i PUPS, sa po dva odbornika, i jedan odbornik JS.

Novoizabrani predsednik lokalnog parlamenta Vlada Milošević rekao je da su odbornice DS prešle u SNS, jer su shvatile da je napredak Despotovca moguć jedino uz stranke koje čine vlast na republičkom nivou.

"To je dokaz da se one ne rukovode stranačkim interesima, već interesima građana. Ko gubi ima pravo da se ljuti i lupa šta god hoće", rekao je Milošević i precizirao da su u pitanju odbornice Slađana Živković, Jelena Miladinović, Nada Čejović i Jelena Lukić.

On je kazao i da su "žene mnogo hrabrije i imaju bolju intuiciju da idu tamo gde je veći boljitak".

Milošević je naveo i da su i funkcioneri DS "obilazili odbornike, a nekima čak i pretili" i da je od danas DS "istorija u opštini Despotovac".

Potpredsednik Demokratske stranke Jovan Marković izjavio je da se radi o "otimačini odbornika koja neće doneti ništa dobro ni lokalnoj samoupravi, ni strankama koje su trenutno na vlasti u Srbiji".

"Ovde se radi o modelima pritisaka na ljude, koji treba zarad svoje egzistencije da promene političke pozicije i glasaju za stranke koje su u vladajućoj koaliciji i to se ne dešava po prvi put", istakao je Marković.

On je naglasio da je DS na izborima dobila 49,9 odsto glasova meštana Despotovca, što predstavlja jasnu volju tih ljudi da DS u njihovo ime u narednom periodu vrši vlast.

"Politika prekomponovanja vlasti na lokalnom nivou je nešto što je nedopustivo za demokratiju u Srbiji i u prethodnom periodu nije dovelo do boljeg života u opštinama koje su doživele promenu vlasti na taj način", kazao je Marković.

Potpredsednik DS uputio je oštru kritiku vladajućoj koaliciji posle današnjih dešavanja na sednici Skupštine opštine Despotovac.

"Posle ovog danas i stranke i pojedinci koji čine vladajuću koaliciju moraju da zaćute na temu izbora na lokalnom nivou i da više ne pričaju o moralu, vrednostima i poštenju, jer je današnje urušavanje izborne volje gradjana Despotovca najbolji primer njihovog lošeg postupanja prema građanima na lokalnom nivou", kazao je Marković.

Iz DS je i početkom novembra ukazano na problem u Despotovcu, gde su, kako tvrde, članovi i lokalni funkcioneri te stranke izloženi zastrašivanju, pritiscima i revanšizmu.

Demokrate su tada iznele da su njihovi odbornici izloženi ucenama kako bi prešli u tabor SNS ili SPS, a da se to, pre svega, odnosi na one koji su zaposleni u rudarskom basenu "Resavica", koji odnedavno ima direktora iz redova naprednjaka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova vlast u Despotovcu

Izvor: RTS, 10.Jan.2013

U Despotovcu prekomponovanje vlasti. Novi predsednik opštine Despotovac je Dejan Nenadović iz SPS-a, a novi predsednik skupštine je Vladan Milošević iz SNS-a...U Despotovcu je, na vanrednoj sednici skupštine opštine, došlo do prekomponovanja vlasti. Za novog predsednika opštine izabran je Dejan...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.