Dejtonski sporazum i dalje simbol održivosti BiH

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejtonski sporazum i dalje simbol održivosti BiH

Dejtonski sporazum i nakon 20 godina od potpisivanja predstavlja simbol održivosti tri naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), zaključili su večeras predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka u Srbiji na skupu na Srebrnom jezeru.

Predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić naveo je da je Dejtonski sporazum i dalje jedino održivo rešenje za BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Dok se ne stvori poverenje sva tri naroda, mir zavisi samo od primene Dejtonskog sporazuma, a problemi nastaju kada se taj sporazum krši - rekao je Arsić na zatvaranju Regionalnog seminara politikologa na Srebrnom jezeru.

Na panelu "Dejtonski mirovni sporazum - pogled iz Srbije", internacionalni sekretar Socijademokratske stranke (SDS) Jovan Ratković kazao je da Srbiji geopolitički odgovara da štiti celovitost BiH onako kako je određeno sporazumom.

- Bilo kakav raspad BiH nije u interesu Srbije, a ni Hrvatske, ali Srbiji odgovara da se što pre nađe sa svim susedima u Evropskoj uniji i da naša veza tako ne bude prekinuta i da ojača - rekao je Ratković.

On je dodao da održavanje referenduma nije u interesu Republike Srpske (RS), jer SDS smatra da bi on vodio novom sukobu RS sa međunarodnom zajednicom.

- Zahteva za revizijom sporazuma od spolja nema, a RS svoj položaj čačkanjem đavola može da oteža - kazao je Ratković.

Prema njegovim rečima, RS je i najfunkcionalniji deo BiH, jer ona ima jedan centar moći, jednu vladu.

Predstavnik Liberalno demokratske partije (LDP) Dušan Gamser ocenio je da Dejtonski sporazum nije doneo funkcionalnu i demokratsku BiH, ali je obezbedio minimum mira i slobode kretanja i postavio osnov za slobodne izbore.

Aleksandar Gajić iz Demokratske stranke Srbije (DSS) rekao je da je za Srbiju važno što je Dejtonskim sporazumom konstituisana RS kao "garant prostora srpskom narodu".

Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Demokratske stranke (DS) nisu se odazvali pozivu da učestvuju u panelu.

Regionalni seminar politikologa "20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma - trajni mir ili trajni izazovi" trajao je od petka, 30. oktobra i okupio je profesore i stručnjake iz bivše Jugoslavije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejtonski sporazum i dalje simbol održivosti BiH

Izvor: Akter, 01.Nov.2015

Dejtonski sporazum i nakon 20 godina od potpisivanja predstavlja simbol održivosti tri naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), zaključili su večeras predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka u Srbiji na skupu na Srebrnom jezeru..Predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Skupštine...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.