Danas završene onlajn konsultacije sa predstavnicima EP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 10:45

Danas završene onlajn konsultacije sa predstavnicima EP

U Skupštini Srbije danas su se završile onlajn konsultacije poslaničkih grupa sa međunarodnim posrednicima u dijalogu između vlasti i opozicije.

Sa evropskim poslanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom danas su razgovarali predstavnici Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića i poslanička grupa Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka.

Prethodnih dana konsultacije su obavljene sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpskom naprednom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, Jedinstvenom Srbijom, Socijaldemokratskom partijom Srbije, Savezom vojvođanskih Mađara i PUPS-om.

Plan je da oko 7. maja evroposlanici obaveste predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića o tim razgovorima i tada bi mogao da bude poznat format dijaloga i teme.

Dačić je razgovore bez prisustva stranaca sa strankama koje nisu želele njihovo posredovanje, ali i sa strankama koje su iskazale da učestvuju u oba dijaloga zakazao za sredu 28. april u parlamentu.

Na taj sastanak pozvao je i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića.

Zukorlić: Razgovori korektni,učestvujemo i u drugom dijalogu

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je Tanjugu da su razgovori sa evropskim poslanicima povodom međustranačkog dijaloga bili korektni, navodeći da im je danas predstavio predloge na koji način izborni uslovi mogu biti poboljšani.

Zukorlić je takođe najavio učešće u razgovorima sledeće sedmice na koje je pozvao predsednik parlamenta Ivica Dačić i to one stranke koje ne žele učešće stranaca, ali i stranke koje žele da učestvuju u oba dijaloga.

Sa Zukorlićevom poslaničkom grupom razgovarali su evropski poslanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

"Razgovor je protekao u potpunom redu, bio je čak i zanimljiv i korektan obostrano. Kao što smo i očekivali to su više bili pripremni razgovori nego što suštinski", rekao je Zukorlić.

Kako je dodao, razgovori su išli u pravcu kako bi dijalog mogao da bude organizovan, a da bude najuspešniji.

"U tom kontekstu mi smo dali svoje ideje. Značajno se pripremamo za dijalog. Pisanu platformu ćemo u utorak ili sredu predati i predsedniku Narodne skupštine i poslati je evropskim posrednicima", rekao je Zukorlić i dodao da je platformom obuhvaćeno unapređenje izbornog postupka, medijski sektor, stranke nacionalnih manjina…

Zukorlić je preneo da su evroparlamentarci izrazili žaljenje što lično nisu prisutni, te da će se to promeniti onog trenutka kada im administrativno bude omogućeno putovanje, koje je inače sada EP obustavio zbog korona virusa.

"Mislim da je moguće unaprediti izborni postupak i zaštiti sami poredak što i jeste smisao da se omogući da ljudi rasterećeno izađu na izbore, daju svoj glas i da taj glas dođe tamo gde su ga namenili", poručio je Zukorlić.

Kako kaže, činjenica je da je u značajnom delu izborni postupak dobar, ali postoje određeni detalji koji se mogu unaprediti.

Zukorlić je kazao da će se odazvati i na poziv predsednika Skupštine Srbije i učestvovati i u dijalogu bez prisustva posrednika.

"Drago mi je da to neće, kako je prethodno bilo najavljeno, da bude samo za stranke koje odbijaju evropske posrednike, jer na kraju svi ovi razgovori se odvijaju pod pokroviteljstvom Narodne skupštine", podsetio je Zukorlić.

Zurkolić je kazao da predsednik skupštine može da bude taj koji će upoznati i evropske poslanike sa predlozima koji se na tom sastanku budu pojavili tako da se vidi cela slika.

"Ja to vidim kao dobar korak kojim će se eliminisati da bilo ko ostane izvan dijaloga", ocenio je Zukorlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Konsultacije oko međustranačkog dijaloga završavaju se danas

Izvor: Blic, 22.Apr.2021

Skupštini Srbije danas se završavaju onlajn konsultacije poslaničkih grupa sa međunarodnim posrednicima u dijalogu izmedju vlasti i opozicije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.