Dačić: Nisam Ahtisari, lopta u dvorištu SNS i DS

Izvor: Kurir, 24.Maj.2012, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nisam Ahtisari, lopta u dvorištu SNS i DS

Ja ne trgujem, hoću da učestvujem u dogovoru, ali da vidim prvo kakvom", poručio je lider SPS-a

BEOGRAD - Lider SPS Ivica Dačić izjavio je da je Srbija još daleko od formiranja vlade, da je pogrešan utisak da se za to čeka odluka SPS i da je "lopta zapravo u dvorištu DS i SNS, odnosno Borita Tadića i Tomislava Nikolića".

Dačić je sinoć novinarima u Centru "Sava" rekao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << SPS spremna da učestvuje u strateškom partnerstvu poštujući izborni rezultat, ali da pre toga treba da im kažu na koji način.

"Niti je sa DS i Tadićem do kraja zatvorena priča, niti je DS odredio svog kandidata za premijera, niti je precizirao ko bi činio tu parlamentarnu većinu, a s druge strane ni SNS nije izrazio bilo kakav zahtev za formiranjem parlamentarne većine", naveo je Dačić.

On je poručio da DS prvo treba da odluči "da li će Boris Tadić biti premijer ili ne, hoće li u vlast ili opoziciju i hoće li sa nama ili sa SNS pošto ih na to teraju strane ambasade".

"Neke zemlje vrše pritisak da se napravi neka vrsta strateškog partnerstva najvećih stranaka ali o tome pitajte njih. Mi ćemo radi stabilnosti zemlje učestvovati u onome što je dobro za Srbiju", kazao je Dačić.

Lider SPS je rekao i da dve najveće partije moraju da kažu da li žele međusobnu koaliciju.

"Ako je žele, spremni smo da odemo u opoziciju. U svakom slučaju apelujem da se razgovori ubrzaju i vlada formira što pre. Mi imamo načelni dogovor sa DS, odnosno sa Borisom Tadićem, ali svaka partija iz naše koalicije imaće svoj poslanički klub, a samim tim i pravo na sopstvenu odluku", poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da ni sa jednom od dve najveće stranke nije razgovarao o formiranju vlade, već o izbornom rezultatu.

"Da ne bude dileme i da se ne bi svaki dan spekulisalo o navodnim satnicama mojih razgovora sa DS i SNS, ja nisam (Marti) Ahtisari da vršim šatl diplomatiju. I sa jednima i sa drugima sam razgovarao povodom izbornih rezultata, ali ne i o formiranju vlade. Ja ne trgujem, hoću da učestvujem u dogovoru, ali da vidim prvo kakvom", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja o kojima se ovih dana govori u javnosti su pitanja za dve najveće stranke, a ne za SPS, pošto su oni osvojili najveći broj glasova, iako nedovoljan da sami formiraju vladu.

Dačić smatra da se mora pažljivo, ali što pre, pristupiti konstituisanju parlamenta, poslaničkih klubova i drugih organa vlasti i ističe da je sve to dug proces.

"Još smo daleko od formiranja vlade", istakao je Dačić, koji je najavio da će tokom vikenda glavni odbor SPS razgovarati detaljinije o pitanja vezanim za formiranje vlade.

Dačić je ponovio i da za SPS nisu glava personalna rešenja, niti hoće li imati premijera, već suštinska pitanja. "Sigurno nećemo ući u vladu koja će zastupati ekonomsku politiku neoliberalizma", kazao je on, naglasivši da postoje neprincipijelne koalicije, kao i one koje su u državnom interesu.

"Samo u takvim bi SPS, koji ne zateže oko vlade, učestvovao". zaključio je Dačić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.