Dačić: Izbori mogući i ranije

Izvor: B92, 01.Apr.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Izbori mogući i ranije

Beograd -- Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da postoji mogućnost da vanredni parlamentarni izbori budu održani prema zahtevu SNS.

Dačić je rekao da u vladajućoj koaliciji nije bilo razgovora o raspisivanju izbora, ali da postoji mogućnost da do njih dođe u skladu sa zahtevom SNS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dačić, koji je predsednik SPS, ukazao je da sutrašnja sednica Glavnog odbora socijalista nema veze sa vanrednim izborima, već da se radi o nastavku stranačkih aktivnosti sa poslednjeg kongresa te stranke.

On je objasnio da su teorijski gledano vanredni izbori mogući i za dva meseca od današnjeg dana dodajući da su oni u svakom slučaju mogući kada se za to postigne politički dogovor.

"Redovni izbori bi trebali da budu u prvoj polovini sledeće godine, a ukoliko postoji dogovor, ukoliko vlada izgubi većinu ili postoji dogovor da su neophodni prevremeni izbori, oni se mogu raspisati mnogo ranije, a ne samo u martu (2012) ili u decembru (2011)", rekao je Dačić.

On je istakao i da je "sigurno da se o ovoj temi razgovara sa aspekta zahteva koje ima SNS" dodavši da "do sada nije postignut nikakav dogovor koji bi definisao tačan datum održavanja vanrednih izbora".

"Ne može SPS da donese odluku kada će biti izbori", osim u slučaju ukoliko bi uskratili poverenje vladi, što bi značilo da vlada u tom slučaju nema većinu, rekao je Dačić.

"Važno je da se tačno zna šta se želi - ako želimo kandidaturu za EU do kraja godine, onda treba da učinimo nešto u tom smislu, a ne da govorimo i jeste važna kandidatura, ali je važno i šta moja stranka kaže", rekao je on.

Dačić je dodao i da će na sednici Glavnog odbora SPS-a biti usvojen plan rada u narednom periodu kao i da će se nastaviti konstituisanje svih organa predviđenih stranačkim statutom.

Upitan zašto se sednica održava baš u ovu subotu, on je odgovorio da su socijalisti čekali razrešenje situacije u vezi s rekonstrukcijom vlade i smenom lidera G17 plus Mlađana Dinkića sa funkcije potpredsednika vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.