Da li su sukobi SNS i SPS najava promena u vladi?

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su sukobi SNS i SPS najava promena u vladi?

Ocena ministarke Jadranke Joksimović da je šef diplomatije Ivica Dačić u sukobu s državnom politikom, a povodom njegove izjave o podeli Kosova, nastavak je tihog sukoba koji se verbalno vodi između socijalista i naprednjaka, a u kojem se zna ko je "jači", ali je ishod za sada neizvesan.
Za političkog analitičara Dušana Janjića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << međutim, neizvesnosti nema - on je uveren da je pred vladom ozbiljan politički rez, pre svega rekonstrukcija s promenom većine, a razlog je, kako kaže, što "neki partneri koče reforme".

U izjavi Tanjugu on navodi da Srbija još nije izašla iz Miloševićeve senke i tvrdi da neće ni izaći "dok SPS ima toliki uticaj na javna predzeća, administaciju i političke odnose u Srbiji".



"Srbiji sa SPS-om nema napretka, a era Ivice Dačića je prošla, u političkom, istorijskom i društvenom smislu", ocenjuje Janjić.

Gotovo identično viđenje izneo je pre desetak dana i beogradski kadar SNS Aleksandar Jovičić, mada pojačano teškom kvalifikacijom da "Srbiji nema napretka dok su okoreli kriminalci Ivica Dačić i Branko Ružić u vladi".

Jovičić je naveo da je to njegov lični stav, ali analiticari su uvereni da to nije tako, a Dejan Vuk Stanković u izjavi za NIN poručuje da bi bilo sasvim logično da Vučić, ukoliko uvidi da reforme ne daju rezultate, preispita i kadrove i koalicione partnere.

Preispitivanje na strani koalicionih partnera, pre svega SPS-a, predvija i analitičar Cvjetin Milivojević, koji, takođe za NIN, kaže da će primena reformskih zakona, po svoj prilici, sačekati novembar, a da će se očekivano nezadovoljstvo merama morati amortizovati, te da je najlogičnije da krivac bude SPS.

Upravo stoga je prilikom razgovora o formiranju vlade visoki funkcioner SPS Branko Ružić insistirao da socijalisti ne ulaze u savez s naprednjacima, tačnije da ih podrže u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da se usprotive rigoroznim merama štednje.

Vrh stranke i njen lider Dačić tada su drugačije odlučili, a u prethodnom je periodu upravo Ružić, uz Dačića, bio najčešća meta naprednjaka.

Osim Jovičića, što je najnovija strela uperena u koalicione partnere, vrh socijalista je od formiranja vlade konstantno na meti pojedinih članova Srpske napredne stranke, pri čemu se Dačić redovno podseća da je svaki njegov otpor takvim prozivkama nesrazmeran političkom rejtingu njegove stranke.

I ne samo s obzirom na rejting, nego i s obzirom na sve češću povezanost pojedinih članova i saradnika socijalista sa slučajevima koji se procesuiraju pred sudovima.

Dejan Vuk Stanković čak pretpostavlja da će rekonstrukcija biti neminovna i ekspresna, ukoliko se, recimo, nakon presuda u slučaju Galenike, ustanovi da su u aferu bili umešani socijalisti.

Janjić, s druge strane, kaže da je sada veoma važan momenat kad Aleksandar Vučić, kao najodgovorniji i najpopularniji, mora da zastane i da vidi šta da radi sa partnerima u vladi.

"Za njega je najbolje da sledi agendu EU i da pravi manje političku vladu", uveren je Janjić, jer, kako kaže, "očigledno je da neki partneri u vladi koče reforme, ali i istrage".

U tom smislu on izjavu Jovičića komentariše kao moguću pripremu javnosti.

Dačić pak, u autorskom tekstu za NIN celu tu situaciju koja je proteže na poslednje dve godine poredi s rimskim senatom iz vremena Katona Starijeg, koji je, podseća, svaku raspravu završavao čuvenim: "Uostalom, Kartaginu treba razoriti".

Za napade na SPS, međutim, okrivljuje uglavnom opoziciju.

Jovičiću, kaže, nije odgovorio jer ima teža i važnija posla nego da oštrim reagovanjem na lični stav ugrozi preko potrebnu stabilnost vlade i Srbije, a dušebrižnicima unutar opozicije koji se bave sudbinom SPS-a poručuje da nauče da kada izgube vlast najpre probaju sebe da promene, a tek nakon toga vladu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li su sukobi SNS i SPS najava promena u Vladi?

Izvor: Blic, 09.Okt.2014

Ocena ministarke Jadranke Joksimović da je šef diplomatije Ivica Dačić u sukobu s državnom politikom, a povodom njegove izjave o podeli Kosova, nastavak je tihog sukoba koji se verbalno vodi između socijalista i naprednjaka, a u kojem se zna ko je "jači", ali je ishod za sada neizvesan...Za političkog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.