Da li posle dvadeset četiri godine DS gubi Vračar

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li posle dvadeset četiri godine DS gubi Vračar

Ako do 26. septembra ne bude održana sednica lokalne skupštine ove beogradske opštine najverovatnije će biti raspisani vanredni izbori

Da li će demokrate posle 24 godine vlasti izgubiti centralnu beogradsku opštinu Vračar?

Ukoliko vladajuća DS ili opoziciona SNS do 26. septembra, kada je poslednji zakonski rok da bude održana sednica lokalne skupštine, ne obezbede stabilnu većinu, građani ovog dela prestonice najverovatnije će ponovo morati na izbore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Iako, funkcioneri obe partije tvrde da imaju neophodnu većinu od 23 odbornika, koliko im je dovoljno da vladaju Vračarom, ipak, ne isključuju iznenađenja u poslednjem trenutku: da nijedan stranački blok neće imati potrebnu većinu i da će krajem ove, ili početkom sledeće, godine biti održani vanredni izbori.

Demokratska stranka je navodno spremna da Novoj demokratskoj stranci prepusti čak i mesto predsednika opštine Vračar gde suvereno vladaju od prvih višestranačkih izbora 1990. godine. Branimir Kuzmanović, predsednik opštine i generalni sekretar DS-a, kaže da su u toku razgovori sa NDS-om sa kojima su inače u faktičkoj koaliciji na ovoj opštini.

„To je na izborima bila jedinstvena lista koju sam ja predvodio i koja je na izborima 2012. godine dobila natpolovično poverenje građana. I nakon formiranja NDS-a, svi su nastavili da obavljaju svoje poslove, regularno kao i do tada. Kako su sada u pitanju dve stranke formalno je potrebno regulisati odnose”,  kaže Kuzmanović.

Ti razgovori su, bar za sada, daleko od konačnog dogovora. Ukoliko se i dogovore DS-u i NDS-u biće potrebno još tri odbornika da imali većinu. Za njih problem tim veći, jer još eventualno mogu da računaju na dva odbornika iz LDP-a, naglašava Aleksandar Marković, predsednik odborničke grupe SNS-a u opštini Vračar i narodni poslanik. On kaže da je očigledno da se DS nada da će neko iz redova opozicije, u međuvremenu da se predomisli, i podrži koaliciju DS-a i NDS-a.

„O razgovorima ove dve partije sam čuo u medijima i za nas to nije ništa novo. Te dve partije su u vlasti na Vračaru, ali im fale odbornici da bi je zadržali. Upravo zbog toga ne očekujem da će sledeća sednica biti održana tako brzo, da bi vlast pokušala da se konsoliduje”, rekao je Marković.  

Bogdan Tatić, predsednik Opštinskog odbora DS na Vračaru, tvrdi kako „SNS vrši agresiju na odbornike DS” i da prelazak troje njihovih odbornika kod naprednjaka nije ideološki, ni moralno motivisan.

„Zaključak Predsedništva opštinskog odbora DS Vračara je da u političkom prostakluku naprednjaka ne želimo da učestvujemo. Kada su u pitanju beogradske opštine prvi put su kupljeni odbornici i to je potpuno nova politička dimenzija. Kupovina odbornika je uvod u korupciju. Ako je potrebno spremni smo da odemo na izbore”, naglasio je Tatić koji kaže da nema dokaza da je kupljen neko od njihovih odbornika koji su promenili stranački dres.

Prvi je priču o kupovini pokrenuo predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović koji je 26. juna u otvorenom pismu lideru SNS-a Aleksandru Vučiću napisao da su odbornici DS pod napadom političkih šićardžija iz SNS i da za promenu političke pozicije dobijaju raznorazne ponude, spominjući i sumu od 100.000 evra koliko navodno košta stranački transfer tri do pet odbornika.

Aleksandar Marković je sa govornice Skupštine Srbije, pre nekoliko dana, pozvao nadležne državne organe da pozovu na informativni razgovor Branimira Kuzmanovića i da im on saopšti saznanja o korupciji o nekih 100.000 evra u kontekstu odbornika DS, koji su prešli u SNS na Vračaru. „I ja bih kao građanin voleo da znam ko je kome dao novac, jer tih 100.000 evra nisam u životu video i ne znam ko je njime kupljen tim pre što su u redove naprednjaka prešli stariji ljudi koji to sigurno nisu uradili zbog materijalne koristi”, naglasio je Marković.

D. Spalović

objavljeno: 22.07.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.