DSS: Skandalozna izjava Martinovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Skandalozna izjava Martinovića

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenjuje danas u saopštenju da je "skandalozna izjava Aleksandra Martinovića, šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), da vladajuća većina neće dozvoliti skupštinsku raspravu o pregovaračkom poglavlju 35 još jedan je dokaz da je sistem parlamentarne demokratije u Srbiji u fazi potpunog raspada".

Prema stavu DSS, "Martinović veoma dobro zna da se ne radi se o dobroj volji vlasti da zakaže sednicu na ovu temu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već o obavezi koja proizlazi iz člana 209. Poslovnika o radu Narodne skupštine".

Taj član glasi: "Predsednik Narodne skupštine, na predlog poslaničke grupe, najmanje jedanput u toku meseca određuje dan kada će pojedini ministri u Vladi odgovarati na poslanička pitanja u vezi s nekom aktuelnom temom".

Poslanička grupa DSS, podseća se u saopštenju, predložila je održavanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o "odnosu Evropske unije (EU) prema Srbiji sa aspekta sadržine pregovaračkog poglavlja 35", pa je predsednica skupštine Maja Gojković dužna da sednicu zakaže.

Martinovićevo pitanje "šta je DSS uradio da bi sprečio proglašenje nezavisnosti Kosova", kako se ukazuje u saopštenju, "isto je toliko besmisleno kao što bi bilo pitati Vučića zašto vlada u kojoj je bio nije sprečila NATO bombardovanje?"

U saopštenju DSS konstatuje da se "Martinović drsko pravi da ne zna da Vlada DŠ, odnosno Vojislava Koštunice, nije prihvatila Ahtisarijev plan i da je, zahvaljujući Rusiji, sprečeno njegovo usvajanje u Savetu bezbednosti, a da samoproglašenje nezavisnosti, kao jednostrani akt, ne može da se spreči".

Jedino pravo pitanje, smatra DSS, jeste zašto se vlast plaši skupštinske rasprave o Kosovu i EU?

Zbog čega je Vlada Srbije u avgustu 2015. godine usvojila zaključak kojim je jedino pregovaračku poziciju o poglavlju 35 proglasila poverljivom i nedostupnom za javnost, pita DSS.

Prema oceni DSS, "odgovor je jasan: da bi se još neko vreme prikrila istina da EU od Srbije zahteva potpisivanje pravno obavezujućeg, po karakteru međunarodnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što bi bio akt krajnjeg priznanja kosovske nezavisnosti".

Izjavama kao što je Martinovićeva, napominje DSS, "tragikomične razmere poprima neprestano ponavljanje predsednika Vlade da se 'nikoga i ničega ne plaši', jer se jasno pokazuje da se neizmerno plaši istine".

"Zato pokušava da istinu ubije sprečavanjem rasprave o svim važnim pitanjima za državu, a Aleksandar Martinović je samo jedan od onih koji za njega obavljaju posao dželata", zaključuje DSS.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS: Vlast se plaši istine i skupštinske rasprave o Kosovu i EU

Izvor: Beta, 20.Avg.2016

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da se vlast u Beogradu plaši istine i skupštinske rasprave o Kosovu i Evropskoj uniji. "Skandalozna izjava šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da vladajuća većina neće dozvoliti skupštinsku raspravu o pregovaračkom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.