DSS: SNS od sada suparnik

Izvor: B92, Beta, 17.Maj.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: SNS od sada suparnik

Beograd -- Posle izjave Tomislava Nikolića da naprednjaci žele da privuku birače DSS-a, iz Koštuničine stranke kažu da im SNS postaje politički suparnik.

SNS i DSS su politički suparnici. To su ocenili i lider naprednjaka Tomislav Nikolić i predstavnici DSS-a posle međusobnih izjava o borbi za preotimanje biračkog tela.

Nešto kasnije Nikolić je ponudio DSS-u sastanak na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi pokušali da otklone sve nesporazume koji su doveli do toga da jedni druge vide kao političke suparnike.

Ideja o ujedinjenoj opoziciji sve je dalja od realizacije. Neslaganje između dve vodeće stranke eskaliralo je izjavom Tomislava Nikolića za "Blic”, da ta stranka, svim političkim partijama, pa i DSS-u, želi da preotme glasače.

”Nisam u koaliciji sa DSS-om i Vojislavom Koštunicom, pa da mogu bilo šta da mu kradem ili otimam. Nismo dogovorili nikakvu koaliciju. Mi smo politički suparnici. Kao što bih želeo da otmem glasače Borisu Tadiću, tako želim i Koštunici", rekao je Nikolić za "Blic”.

Iz DSS-a je stigla burna reakcija. Iako su te dve stranke potpisale sporazum o saradnji, Tomislav Nikolić je izjednačio DSS i DS, kaže portparol Koštuničine stranke Petar Petković.

Zbog toga, kako kaže, postaju rivali.

"Jedini zajednički cilj biće raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Po svim ostalim pitanjima SNS jeste politički suparnik DSS-a, po volji lidera SNS-a”, poručuje Petković.

Naprednjaci ne vide razlog za ljutnju. Tomislav Nikolić predlaže DSS-u razgovor o nesporazumima kako bi videli da li mogu da usaglase stavove, pogoršane posle otvorene međusobne borbe za birače.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je u "Kažiprstu” RTV B92 da je borba za glasače sa svakom politlčkom strankom nešto što se podrazumeva.

”To je tržište. To je demokratija. To je sasvim nomalno. Ne može neko da se ljuti što imate više birača u biračkom telu. To je potpuno iluzorno. Neverovatno je to. To je nešto što je normalno. To je aksiom demokratije", smatra Vučić.

Direktan povod za sukob na relaciji DSS-SNS bile su medijske spekulacije o tome da će Dragan Šormaz, koji je zbog kritika upućenih na račun Vojislava Koštunice ostao bez partijske knjižice, preći kod Nikolića, što on nije odbacio kao mogućnost.

Ovakav scenario je očekivao politički analitičar Đorđe Vukadinović.

"Ta koalicija, sem načelnog zahteva za prevremenim izborima, neće nikada profunkcionisati. To je neko moje mišljenje i ne mislim da se desilo bilo šta dramatično novo u odnosu na ono što je postojalo pre sedam ili mesec dana”, smatra Vukadinović.

"U suštini oni jesu rivali, ali da se razumemo i G17 i DS jesu rivali, prirodno je da se stranke, pogotovo na istoj strani političkog spektra, bore za glasove”, kaže on.

Nepoznanica ostaje kako će se u novoj situaciji postaviti Nova Srbija, jer je lider te stranke Velimir Ilić ostao nem na pozive novinara.

On je više puta posredno izjavio da mu je bliži Nikolić od Koštunice, ali nikada nije pominjao mogućnost prestanka saradnje s liderom DSS-a.

I u DSS-u kategorično tvrde da s Novom Srbijom odlično sarađuju, ali ne žele da spekulišu o budućim potezima Velimira Ilića, ukoliko se raskol između DSS-a i SNS-a proširi.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.