DS: Tadić nije puno trošio, SNS: Vala, jeste

Izvor: Mondo, 25.Jan.2013, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Tadić nije puno trošio, SNS: Vala, jeste

Demokratska stranka demantovala tvrdnje da su se sredstva administracije na Andrićevom vencu u mandatu bivšeg predsednika Borisa Tadića trošila neracionalno. SNS tvrdi da jesu.

Neistinita je tvrdnja da je nova administracija u maju zatekla kasu u kojoj je već bilo potrošeno 80 odsto sredstava, kažu iz DS, reagujući na jučerašnju informaciju Pres službe predsednika Srbije da je nakon dolaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Tomislava Nikolića na Andrićev venac analizom troškova utvrđeno da je administracija bivšeg predsednika neracionalno trošila.

DS navodi da su sredstva trošena u skladu sa zakonom i budžetom na mesečnom nivou i da je to podatak koji je lako utvrditi.

"S druge strane, sasvim je moguće da su troškovi putovanja novog predsednika manji, s obzirom na činjenicu da je do sada na sebe preuzeo znatno manje međunarodnih obaveza", dodaje se u saopštenju.

Demokrate su podsetile da je Tadić tokom mandata prosečno mesečno provodio deset dana u inostranstvu, poboljšavajući veoma težak međunarodni položaj Srbije u svetu, koji je bio, kako smatraju, "direktna posledica ratne politike devedesetih za koju se svesrdno zalagala između ostalih i tadašnja stranka predsednika Nikolića".

DS tvrdi i da je nova administracija znatno uvećana, kao i da su plate zaposlenih uvećane za približno deset odsto, što se, kako se dodaje u saopštenju, svakako ne podudara sa podacima koje je iznela Press služba, niti doprinosi adekvatnijem trošenju budžetskih sredstava.

SNS je danas odbacila navode da su netačni informacije o troškovima administracije nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića, ističući da niko ne može da demantuje egzaktne podatke.

"Niko, pa ni čarobnjaci iz DS, ne može da demantuje egzaktne podatke koji su lako proverljivi i dostupni svima", poručuju iz SNS.

U toj stranci kažu da upravo ti podaci govore da je činjenica da je administracija Borisa Tadića samo za prvih pet meseci prošle godine potrošila skoro 80 odsto budžeta predviđenog za 2012. godinu.

"Takođe, činjenica je da je nova predsednička administracija uštedela državi 30 miliona dinara", piše u saopštenju.

Naprednjaci navode da DS, ako smatra da odnos kakav su imali prema državi nije neracionalan, ima "izuzetno čudno viđenje pojmova štedljivost i racionalnost".

"Ako im mesečni telefonski računi od pola miliona dinara, koliko su umeli da troše, zvuče racionalno, onda to samo još jednom govori o pogrešnom i štetočinskom načinu na koji su vodili državu", navodi SNS.

Uz napomenu da je administracija predsednika Tomislava Nikolića u sedam meseci prethodne godine uštedela državi 30 miliona dinara, a da su pritom aktivnosti predsednika ostale na istom, pa čak i na višem nivou, SNS ističe da ta činjenica govori, takođe, o racionalnom i domaćinskom raspolaganju državnom imovinom, kojim se rukovodi nova predsednička administracija.

SNS pruža punu podršku Nikoliću i očekuje da će se njegova administracija i ubuduće odgovorno ponašati prema građanima i prema državnom budžetu, "ma koliko to možda izgledalo čudno pojedincima iz bivšeg režima DS".

Iz Pres službe predsednika Srbije juče je saopšteno da su u maju zatekli gotovo praznu kasu sa potrošenih 80 odsto sredstava, što je više od 194 miliona dinara iz planiranog budžeta.

(Tanjug, foto: Tanjug, Miloš Jelesijević)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.