DS: SNS u Baču sprečava DS i partnere da preuzmu vlast

Izvor: Blic, 19.Dec.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: SNS u Baču sprečava DS i partnere da preuzmu vlast

Demokratska stranka (DS) u današnjem saopštenju tvrdi da naprednjaci u Baču već nekoliko dana sprečavaju novoizabrane opštinske funkcioneri da uđu u zgradu opštine i traži od vlade i predsednika da novoj skupštinskoj većini omogući da preuzme dužnost.

DS je osudila "bahato divljanje predstavnika Srpske napredne stranke u Baču" i zatražila od Vlade i predsednika Srbije da obuzdaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "nasilničku i protivzakonitu uzurpaciju" SNS zgrade opštine u ovom mestu i omoguće novoj parlamentarnoj većini da preuzme dužnost.

DS je ocenila da SNS u Baču, zloupotrebljavajući svoj uticaj u republičkim institucijama, već treći dan sprečavaju da novoizabrani opštinski funkcioneri uđu u zgradu opštine i preuzmu svoje dužnosti, u skladu sa novoformiranom skupštinskom većinom".

U saopštenju se podseća da je lista DS na lokalnim izborima osvojila dvostruko veći broj glasova u opštini Bač (37 odsto) nego drugoplasirana SNS.

Uprkos tome, nakon formiranja nove Vlade Srbije, SNS i SPS su konstituisali većinu uz pomoć dvoje odbornika LSV i SRS, i time prekršili volju građana iskazanu na izborima, ističe DS u saopštenju.

Odbornici DS, iako apsolutni pobednici izbora u ovoj vojvođanskoj opštini, mirno i odgovorno su predali vlast novoj, "prekomponovanoj" skupštinskoj većini.

U petak, 14. decembra 2012. godine, DS se, zajedno sa svojim partnerima, ponovo vratila na čelo ove lokalne samouprave. Od tog dana počinje brutalna zloupotreba državnih institucija, u kojoj prednjače aktivisti SNS, za koje zakon i volja građana, očito, ništa ne znače, ocenila je DS.

Kako se ističe u saopštenju, DS traži od Vlade Srbije i predsednika Republike da obuzdaju nasilničku i protivzakonitu uzurpaciju zgrade opštine i omoguće novoj parlamentarnoj većini da preuzme svoju dužnost, u skladu sa Ustavom, zakonom i osnovnim demokratskim principima.

Te principe DS je DS poštovala u svim opštinama u kojima se desilo "famozno prekomponovanje" lokalnih vlasti, iako su liste Demokratske stranke na lokalnim izborima održanim 6. maja osvojile 200.000 glasova više nego SNS.

Ako policija i Ministarstvo za lokalnu samoupravu nastave da tolerišu SNS okupaciju zgrade opštine Bač, to će značiti da Srbija ulazi u fazu diktature i brutalne zloupotrebe države u partijske svrhe, protiv čega će se DS uvek odlučno boriti, ističe DS.

Vlada Vojvodine: Promena vlasti po zakonu

Vlada Vojvodine je danas ocenila da je na sednici Skupštine Opštine Bač promena vlasti 14. decembra izvršena u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Vlada Vojvodine je zato protestovala povodom događaja u Baču iocenila da je u novijoj parlamentarnoj istoriji Vojvodine nezapamćeno da se fizičkom silom onemogućava rad i funkcionisanje legalno izabrane vlasti.

U Baču je lokalnu vlast preuzela koalicija DS, LSV i SRS, dok je ranije vladala koalicija predvođena SNS.

Vlada je u saopštenju izrazila očekivanje da će MUP Srbije i Ministarstvo za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj hitno reagovati i obezbediti zakonitost rada novouspostavljene parlamentarne većine.

Pokrajinski odbor DS je pre dva dana saopštio da su nepoznata lica "na najgrublji način" sprečila novoizabranog predsednika Skupštine Opštine Bač Dragana Medića da uđe u zgradu Skupštine. (Beta)

Povezane vesti: URS deo vlasti u Ćićevcu SNS nije deo lokalne vlasti u Pirotu SPS prešao u vlast u Novoj Varoši Borislav Stefanović šef kluba DS Prokić: Građanska Srbija treba da podrži vladu SNS i SPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS: SNS u Baču sprečava DS i partnere da preuzmu vlast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012

BEOGRAD, NOVI SAD -..Demokratska stranka (DS) u današnjem saopštenju tvrdi da naprednjaci u Baču već nekoliko dana sprečavaju novoizabrane opštinske funkcioneri da uđu u zgradu opštine i traži od vlade i predsednika da novoj skupštinskoj većini omogući da preuzme dužnost...U petak, 14. decembra...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.