DS: Organizovano nasilje; SNS: Širenje mržnje

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2015, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Organizovano nasilje; SNS: Širenje mržnje

Međusobne optužbe novosadskih odbora SNS-a i DS-a nakon jučerašnjeg javnog cirkusa na Trgu slobode nastavljene su danas saopštenjima koja su upućena medijima.

Prvi se oglasio Gradski odbor Demokratske stranke.

Oni optužuju gradonačelnika Miloša Vučevića da je "naredio i organizovao nasilje na Trgu slobode." Demokrate u saopštenju navode da su u napadu na predsednika GO DS Veljka Krstonošića i članove Predsedništva, koji su pokušali da održe konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za novinare ispred Gradske kuće, učestvovali najbliži Vučevićevi saradnici i srodnici. Kako kažu, "pokušaj linča predvodili su šef Kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović, bivši predsednik Skupštine grada Zoran Vučević i potpredsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Damir Zobenica".

- U jurišu na funkcionere Demokratske stranke, u stilu Hitlerovih SS-odreda, učestvovalo je i više članova Gradskog veća i direktora javnih preduzeća, odbornici i poslanici SNS-a te radnici Zavoda za izgradnju grada, Parking servisa, Gradskog zelenila i još nekih gradskih firmi i ustanova pod kontrolom vladajuće stranke. Gradski odbor Demokratske stranke obaveštava Miloša Vučevića da niko nije poverovao u njegovu priču kako nema veze sa terorističkim desantom svojih partijskih saboraca. Odgovornost za udarce, pretnje, vređanja i sve ono što su trpele novosadske demokrate isključivo snosi Miloš Vučević i nema te laži koju taj političar u pokušaju može smisliti i izgovoriti, a koja bi sakrila istinu. Miloša Vučevića smatraćemo odgovornim i za svaki naredni napad na naše predstavnike i članove. Jedini način da Vučević eventualno dokaže kako nema veze s pogromom ispod prozora njegove kancelarije, jeste taj da podnese ostavku na položaj predsednika Gradskog odbora SNS-a i gradonačelnika. Ako gradonačelnik stvarno nema pojma o tome šta mu pod nosom rade najbliži saradnici u partiji i u Gradskoj kući, onda on i ne upravlja svojom strankom i gradom pa bi njegov ostanak na sadašnjem položaju bio potpuno besmislen. Ali to što gradonačelnik Novog Sada nevešto pokušava da prevari javnost, mada je samo po sebi skandalozno, ipak predstavlja manji deo problema. Najveća nevolja je u tome što se fašizam iz saopštenja i javnih istupa prvaka SNS-a "izlio" na ulice Novog Sada. Jurišni odredi SNS-a su tri puta u poslednjih godinu dana napali predstavnike Demokratske stranke i sprečili ih da javno istupe, što nedvosmisleno pokazuje kako se partija Aleksandra Vučića trajno opredelila za nasilje i fašističke metode političke borbe. Juče su sa Trga slobode oterali čelnike Demokratske stranke, sutra će bilo koga drugog ko im smeta. Juče su napali mirne ljude usred grada, sutra će upasti u kuću svakom za koga i pomisle da im stoji na putu. Kome do sada nije bilo jasno kakva je stvarna priroda Srpske napredne stranke, bar sad je to mogao da vidi - navode demokrate uz priložene fotografije funkcionera SNS koji su bili na trgu.

Aleksandar Petrović (foto DS)

Zoran Vučević (foto DS)

U reakciji na saopštenje DS-a, Gradski odbor Srpske napredne stranke pozvao je novinarska udruženja da osude govor mržnje "koji je očigledan u svakom pasusu saopštenja DS-a".

- Neko ko se uvek predstavlja kao žrtva, neko ko uvek izvrće činjenice i obmanjuje javnost, a sa druge strane se predstavlja kao demokratsko-građanska opcija zapadne provenijencije, konačno zaslužuje da dobije osudu nezavisnih novinarskih udruženja za skandalozno saopštenje koje svakako uznemiruje javnost. Poredeći članove Srpske napredne stranke sa Hitlerovim SS trupama, nazivajući akcije Srpske napredne stranke terorističkim desantima, nazivajući polovinu građana Novog Sada koji su glasali za Srpsku naprednu stranku fašistima, zaslužuje najoštriju sankciju javnosti. Istine radi, juče su članovi Demokratske stranke pokušali u svom rušilačkom stilu da isprovociraju kako gradonačelnika Vučevića, tako i članove Srpske napredne stranke koji su obeležavali trogodišnjicu gradske vlasti, ali nisu uspeli u svojoj nameri. Gradonačelnik je pozvao predsednika demokrata Veljka Krstonošića na razgovor, da uz prisustvo medija ukrste argumente, što je predsednik demokrata odbio. Ispred Gradske kuće nije bilo nikakve tuče, nikakvih incidenata niti intervencije policije, a to što demokrate u nemoći i panici pišu militaristička saopštenja a predstavljaju se kao pacifisti, dovoljno govori o nivou propasti Demokratske stranke - navode u SNS.

Podsetimo, u utorak je više stotina članova SNS-a prekinulo konferenciju za novinare DS-a na Trgu slobode.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Gradonačelnik ne zna šta mu rade najbliži saradnici

Izvor: Danas, 17.Sep.2015, 11:04

Novosadski odbor Demokratske stranke optužio je gradonačelnika Novo Sada Miloša Vučevića da je naredio i organizovao incident u utorak, kada su aktivisti SNS-a, sprečili članove DS-a da održe konferenciju za medije ispred Gradske kuće...Kao aktere napada demokrate su označile najbliže Vučevićeve...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.