DOGOVORI SNS I SPS Ružić viđen za ministra privrede

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVORI SNS I SPS Ružić viđen za ministra privrede

Potpredsednik SPS Branko Ružić bi nakon predsedničkih izbora i promena u Vladi Srbije koje će tada uslediti mogao da bude novi ministar privrede, saznaje nezvanično "Blic".

Ovo je dogovor koji su na sastanku uoči sednice Glavnog odbora SPS pre desetak dana postigli premijer i lider SNS Aleksandar Vučić i prvi čovek socijalista Ivica Dačić.

- Jasno je da podršku za Vučićevu kandidaturu socijalisti nisu dali tek tako. Jasno je i da bi bilo velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << problema da je Ružić ostao na stanovištu da SPS treba da ima svog predsedničkog kandidata - navodi izvor našeg lista iz vrha SPS.

Isti sagovornik kaže da ne može ni da pretpostavi do kakvih bi posledica po SPS došlo da je deo stranke oko Ružića glasao protiv podrške Vučiću. Toga je bio svestan i Dačić.

Njih dvojica su, prema rečima našeg sagovornika, razgovarali pre otprilike mesec dana. Govorilo se i o tome da bi Ružić mogao da dobije jedno veliko javno preduzeće, ali kako sada stvari stoje, ipak će mu pripasti ministarstvo.

- Dačić je preneo aktuelnom premijeru detalje sastanka, Vučić je načelno prihvatio i rekao da nema ništa protiv. Međutim, što se tiče resora, stvar nije zakucana i moguće je da će doći do neke promene. Nakon predsedničkih izbora, ponovo će razgovarati - navodi sagovornik "Blica".

Da Ružić nije više na crnoj listi premijera videlo se i nedavno na stranačkoj slavi Jedinstvene Srbije, čiji je domaćin bio Dragan Marković Palma, kada su se Ružić i Vučić srdačno pozdravili.

Očigledna je i promena u Ružićevim javnim nastupima. Od izjave "da hoću, već bih srušio Vučića", do potpunog spuštanja lopte i vaganja svake reči u poslednjem intervjuu datom "Blicu", prošlo je tek nekoliko meseci, pa je više nego jasno da potpredsednik SPS ima dobar razlog zbog kojeg se primirio.

Socijalisti bi, kao deo istog dogovora, trebalo da i da zadrže sve resore koje i sada vode. Takođe, trebalo bi da im pripadne i jedno veliko javno preduzeće koje radi na teritoriji cele Srbije, poput Telekoma ili Elektroprivrede Srbije.

Podsetimo, na sednici Glavnog odbora SPS održanoj pre desetak dana, na kojoj se odlučivalo o podršci Vučiću, samo je Plamenka Laćarac bila protiv. Međutim, Branko Ružić i Milutin Mrkonjić, koji su ulazili u najžešće duele s funkcionerima naprednjaka i opozicija unutar vlasti, nisu se pojavili. Ružić je kasnije izjavio da je opravdano bio odsutan jer je predstavljao stranku na konferenciji na Vlašiću.

Plan za Kneževića

Ministar privrede Goran Knežević je godinama unazad bliski Vučićev saradnik. Ako se realizuje plan koji je sada na stolu i po kojem je Ružić novi ministar privrede, to neće stvoriti veće probleme jer će aktuelni premijer lako naći odgovarajuće mesto Kneževiću.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.