Izvor: RTV 5, 27.Jul.2012, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Vlade položili zakletvu (foto)

Zakletva članova Vlade Srbije glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".
Nakon što su članovi Vlade potpisali tekst zakletve, intonirana je himna Srbije "Bože pravde", čime je završena sednica parlamenta.
Novu Vladu čini koalicija oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.
Dačić: Prioritet evropski put Srbije
Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da će prioritet u radu nove Vlade biti nastavak evropskog puta zemlje i rešavanje najtežih državnih pitanja.
"Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije i dodao da je svestan da će gradjani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku.
Dačić je najavio da će novoizabrana Vlada raditi kao tim, odnosno da "neće svako moći da radi ono što hoće" i da će nastaviti praksu otvorenosti prema medijima.
Dinkić: Antikrizni program i radikalno rezanje troškova
Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas da će Vlada Srbije odmah pripremiti program antikriznih mera za privredu i da će radikalno srezati nepotrebne troškove.
"Mora da se prestane sa zaduživanjem, ali to neće moći da se desi preko noći i zato će morati radikalno da se saseku nepotrebni troškovi", kazao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost ministra.
Dinkić je kazao i da će do septembra pripremiti plan fiskalne konsolidacije.
"U narednom periodu neće biti lako, ali ćemo uspeti da preživimo, da se stabilizujemo i onda da učinimo preokret", kazao je Dinkić, koji je i lider Ujedinjenih regiona Srbije.
Dinkić je naglasio da državna birokratija mora biti smanjena, navodeći da će za početak mnoge agencije biti ukinute.
Sadašnja Vlada Srbije je najsiromašnija u poslednjih 10 godina kada se govori o javnim finansijma koje zatiče na početku mandata, ocenio je Dinkić i dodao da vladu čeka manjak u kasi od 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Dinkić je obećao da državne finansije u Srbiji više neće biti tajna i da će javnost imati uvida u njih.
Ministar finansija i privrede Srbije kazao je da će u pripremi programa antikriznim mera razgovarati sa svima - sindikatima, radnicima, predstavnicima malih i srednjih preduzeća i ekonomistima.
"Dok se stvari u EU ne poprave teško da mogu da se poprave i u Srbiji, ali će država pomoći najugroženijima - zanatlijama, srednjim i malim preduzećima i penzionerima - da što manje osete period krize", kazao je Dinkić.
Novi ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić ocenio je i da je potrebno ojačati proizvodnju jer bez toga ne mogu da žive oni koji se plaćaju iz budžeta. 
Svetske agencije o izboru Dačića za premijera Srbije Svetske agencije javljaju da je Ivica Dačić danas postao novi premijer Srbije, pri čemu Asošijeted pres (AP) stavlja naglasak na njegovu prošlost iz vremena Slobodana Miloševića, dok Frans pres (AFP) ističe proklamovane prioritete njegove vlade.
AP podseća da je Dačić "bivši portparol Slobodana Miloševića" a da je danas obećao kako će promovisati pomirenje na Balkanu "nakon što je njegovo imenovanje za mandatara podstaklo strahove od povratka nacionalizma" u region.
Američka agencija navodi da je ovo prvi put od 2000. godine da će bivša stranka Slobodana Milošvića sa svojim saveznicima dominirati srpskom vladom i ukazuje: "Dačić je bio Miloševicev ratni portparol, sa nadimkom 'Mali Sloba' zbog nakolnosti koju je gajio za bivšeg partijskog šefa".
AP medjutim ukazuje da je Dačić u današnjem govoru pred parlamentom "nastojao da razveje strahove" i da je obećao da će Srbija nastaviti svoj put ka Evropskoj uniji, da će ubrzati reforme i promovisati pomirenje u regionu.
Agencija navodi njegove reči da je dosta bilo krvi na Balkanu, da se treba okrenuti budućnosti i više se ne baviti prošlošću.
AFP navodi da je Dačić kao prioritete svoje vlade naveo ubrzano približavanje Evropskoj uniji, ekonomski oporavak zemlje i nastavak dijaloga sa Kosovom.
Podsećajući da je Dačićeva Socijalistička partija Srbije sastavila valdu u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom novog predsednika Tomislava Nikolića, AFP dodaje da su koaliciju nacionalista i socijalista pojedini analitičari opisali kao povratak u devedesete, ali da je Dačić u svom ekspozeu rekao da se to neće dogoditi.   
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.