Izvor: Radio 021, 31.Maj.2020, 07:21

Članice REM-a: Nema sumnje da je SNS zloupotrebila dete u predizbornom spotu, dovoljno obustaviti emitovanje

Nakon emitovanja predizbornog spota SNS u kojem lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da "vrati oca iz Nemačke", u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe.

Članica Saveta REM-a Judita Popović u izjavi za Insajder kaže da nema dilemu oko toga da je u predizbornom spotu SNS-a došlo do zloupotrebe deteta i povrede Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oblasti pružanja medijskih usluga.

"Neprihvatljivo je da se deca koriste kao objekti u nečijim političkim porukama i političkom promovisanju. U ovom slučaju nema individualizacije, već se pojam deteta i dece koristi kao sredstvo kako bi se doprlo do njihovih roditelja", navodi za Insajder Judita Popović.

Ona navodi da će se članovi REM-a, svako pojedinačno, izjasniti o ovom slučaju, kao i da bi bilo dobro da se ovim povodom oglasi i Zaštitnik građana.

Na pitanje Insajdera da li će spot biti zabranjen i da li će REM o tome odlučivati Popović kaže da sve zavisi od toga kako će se izjasniti ostali članovi. Ona objašnjava da teoretski REM može da donese odluku da se zabrani emitovanje spota, da za to postoje zakonski okviri, da sve mora dobro da se prouči i raspravi u jednom demokratskom procesu. O svemu tome, kako kaže, razgovaraće se na redovnoj sednici koja bi trebalo da bude održana sledeće nedelje.

Članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović izjavila je za Udruženje novinara Srbije da bi obustava daljeg emitovanja spota bila dovoljna i primerena.

"Videćemo šta će reći izveštaj službe. Čini mi se da su ovaj spot emitovale sve televizije čiji rad prati REM u predizbornoj kampanji. Smatram da je obustava daljeg emitovanja spota sasvim dovoljna i primerena", rekla je za UNS Aranđelović.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Insajder da je započeta analiza spota SNS-a i zaštite prava deteta u ovom slučaju, kao i da će se o tome sutra raspravljati na sastanku.

Zloupotrebu dece u medijima moguće prijaviti onlajn

Ranije danas ovim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će Srpska napredna stranka povući predizborni spot sa maloletnim detetom ukoliko državni organi tako odluče. Dodao je ipak da bi mu odluka nadležnih organa da povuče spot bila čudna, "jer bi se to prvi put dogodilo u svetu, a svakako u Srbiji".

Mreža organizacija za decu Srbije, Prijatelji dece Srbije i Centar za prava deteta pozvali su političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i na taj način krše prava deteta, jer zaštita i dobrobit dece moraju da budu prioritet svakog društva, navodi se u saopštenju koje je poslao Centar za prava deteta.

Iz Centra za prava deteta navode da je pokrenuta platforma decaimediji.com na kojoj građani mogu da prijave ove oblike zloupotrebe dece.

"Roditelji davanjem saglasnosti za učestvovanje dece u određenim sadržajima daju formalno zakonski pristanak, ali često nesvesno i sami učestvuju u manipulaciji decom. Izražavamo zabrinutost jer nedostaju važna zakonska rešenja, kojima bi se uspostavio adekvatan normativni okvir u oblasti prava deteta", navodi se u saopštenju.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Članice REM-a: Nema sumnje da je SNS zloupotrebio dete u predizbornom spotu

Izvor: Luftika.rs, 31.Maj.2020

Nakon emitovanja predizbornog spota SNS u kojem lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da „vrati oca iz Nemačke“, u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe.. Članica Saveta REM-a Judita Popović...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.