Bursać: U Skupštinu Vojvodine sigurno ulaze SNS, SPS, SVM i Vojvođanski front

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2020, 14:02

Bursać: U Skupštinu Vojvodine sigurno ulaze SNS, SPS, SVM i Vojvođanski front

Naučni saradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać izjavio je da će se u novom sazivu Skupštine Vojvodine naći sigurno poslanici sa lista Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Vojvođanskog fronta i ocenio da će izlaznost na izbore biti mala, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bojkota izbora od strane pojedinih partija i koalicija, ali i zbog nezainteresovanosti građana.

"Mislim da su za ulazak sigurni SNS, SPS, SVM i koalicija Vojvođanski front. Svakako možemo očekivati manju izlaznost - zbog bojkota, ali i generalno zbog slabe kompetitivnosti izbora koja pasivizuje glasače - pa će strankama sa manjim, ali čvrstim biračkim telom prelazak cenzusa biti olakšan", rekao je Bursać za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dodao je da mu je Srpska radikalna stranka "misterija", jer nije siguran kakva struktura im je preostala u Vojvodini, a kampanja im nije na nivou nekih prethodnih, dok je za ostale liste rekao da misli da nemaju šansu.

Kritikovao je čisti proporcionalni izborni sistem u Vojvodini koji je na snazi od 2016. godine i ocenio da je takav sistem doveo do "metropolizacije" vojvođanskog parlamenta.

Po ranijem sistemu, 60 poslanika se biralo proporcionalno, glasanjem za stranačke liste, dok se preostalih 60 biralo većinski, imenom i prezimenom iz svih vojvođanskih opština i gradova.

VOICE navodi da je od svih prijavljenih lista, Dejanu Bursaću u oko najviše pala lista "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", odnosno koalicija Bošnjačke građanske stranke i Stranke Crnogoraca).

"To je odličan primer kako neki politički subjekti pokušavaju na svaki način da izvrdaju formalna pravila i obmanu glasače u borbi za političke poene - u slučaju LDP-a, u borbi za političko preživljavanje. Samim pogledom na listu jasno je da među navedenim članovima Bošnjačke građanske stranke (ima ih 39 od 65 kandidata na listi) nema Bošnjaka. Naravno, nije na meni da sudim kako se ti ljudi privatno osećaju, ali izvesno je da se radi o pokušaju LDP da koristi ime jedne manjine i odredbe pozitivne diskriminacije za manjinske predstavnike, kako bi osvojili mandat ili dva u pokrajini", naveo je Bursać.

Ocenio je kao "tragikomično" što na izborima za Skupštinu Vojvodine postoje čak dve manjinske liste bošnjačke manjine, iako po poslednjem popisu Bošnjaka i Muslimana po nacionalnosti zajedno ima oko četiri hiljade u pokrajini, dok neke druge višestruko brojnije manjine nemaju listu za vojvođanski parlament.

U Vojvodini pravo glasa ima 1.696.279 građana i oni će 21. juna birati 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine, devetog od prvih višestranačkih izbora, koji su u toj pokrajini održani 31. maja 1992. godine.

Za mandate u Skupštini Vojvodine takmiči se devet lista, od kojih je za tri utvrđeno da imaju položaj stranke nacionalne manjine.

Prvi put od decembra 1992. među kandidatima za poslanike nema onih koji, pojedinačno ili u okviru koalicije, predstavljaju Demokratsku stranku.

Na listama je ukupno 875 kandidata, od kojih više od polovine dolazi iz šest najvećih gradova u Vojvodini, a samo iz Novog Sada više je od četvrtine kandidata, 225.

Iz Subotice je 76 kandidata, Zrenjanina 66, Pančeva 48, Sremske Mitrovice 46, iz Sombora 28, dok iz ostalih 39 lokalnih samouprava dolazi 386 kandidata.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) proglasila je sledeće izborne liste: "Aleksandar Vučić – za našu decu", "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma", "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Vojvođanski front - ujedinjeni za demokratsku Srbiju (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Crnogorska partija, Demokratski blok)".

PIK je proglasio i izborna liste “Za kraljevinu Srbiju - za srpsko vojvodstvo (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) - Žika Gojković”, “Metla 2020”, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca), “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM)”.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Čanak: Ulazimo u novu vladu samo ako se zabrani SPS, organizacija vlastohlepnih birokrata bez ideologije

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 10:29

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da Ujedinjena demokratska Srbija posle izbora može ući u novu vladu samo ako to znači zabranu Socijalističke partije Srbije...Čanak je za "Danas" ocenio da je SPS karijeristička organizacija vlastohlepnih birokrata, bez ikakvih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.