Bugarski: Srbija bi prodisala kad se Beograd ne bi pitao za sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2015, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski: Srbija bi prodisala kad se Beograd ne bi pitao za sve

Predlog Srpske napredne stranke da se pokrajinski izbori održe u decembru a da eventualna nova većina preuzme vlast tek u maju nije u skladu sa zakonom i samim tim je potpuno neprihvatljiv za Demokratsku stranku, izjavio je za Radio televiziju Vojvodine funkcioner DS-a i član Pokrajinske vlade Branislav Bugarski.

"Taj predlog, naprosto, sadrži prazne fraze i floskule koje se plasiraju u politički prostor bez ikakve odgovornosti", ocenio je Bugarski. On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da takav scenario jednostavno ne bi mogao da bude sproveden jer po zakonu pokrajinska vlast mora da bude konstituisana u kraćim rokovima.

Bugarski je naveo i da je Pokrajinska vlada neretko u problemu jer republička vlast ne želi da sarađuje sa njom, ocenivši da je to tako jer je Vlada u Beogradu "politički manje zrela".

"Čuli smo i od potpredsednika Skupštine Vojvodine iz redova SNS-a da oni nisu zainteresovani za usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti APV i da čekaju neku novu parlamentarnu većinu. Kada bi autonomna pokrajina mogla da donosi odluke bez da za sve pita Beograd, cela Srbija bi prodisala. To je pitanje sazrevanja jednog društva. Ako je premijer progledao posle 20 godina i shvatio da je EU rešenje, nadam da će neko jednog dana progledati i shvatiti da je efikasnije organizovana zemlja bolje rešenje za Srbiju", ocenio je.

Bugarski, koji je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju, kaže da se vojvođanska vlast često suočava sa činjenicom da u republičkoj Vladi postoje " ljudi koji ne mogu da vode konsturktivni dijalog". On je naveo nekoliko primera – pre svih izgradnju Žeželjevog mosta i tunela kroz Frušku Goru - gde je, prema njegovom mišljenu, pokrajinska vlast pokušala da uradi sve kako bi se zadovoljili interesi građana, ali da u tome nisu imali saradnju u Beogradu.

"Za Žeželjev most smo obezbedili novac, zajedno sa gradom Novim Sadom i Evropskom unijom. Prema ugovoru, mi finansiramo gradnju, a Republika, preko Železnica, upravlja pojektom. I onda, potpuno van tog sistema, dođe ministarka i kaže da treba da platimo sedam miliona evra više. Mi se složimo i sa tim, ali zatražimo da nam Vlada da pravni osnov za izdvajanje novca, pošto po zakonu ne možemo tek tako da promenimo namenu novcu. Na to dobijemo optužbe da politički sabotiramo izgradnju mosta", naveo je Bugarski.

Govoreći o projektu izgradnje tunela kod Iriga, Bugarski je naveo da su dogovor oko toga republička i pokrajinska vlada postigli još pre nekoliko godina, ali da je svaka saradnja prekinuta nakon što je, u rekonstrukciji Vlade, resorno ministarstvo preuzeo potpredsednik SNS-a Igor Mirović.

"Kasnije su razgovori su ponovo uspostavljeni, prošle godine je napravljen idejni projekat, ali nakon toga su ponovo usledili izbori, Igora Mirovića više nije bilo u Vladi, a ministarstvo na čijem je čelu bio je ukinuto, odnosno podeljeno na dva dela. Sada ponovo nema nikakve saradnje, a mi jednostavno sami nemamo instrumenata da to sprovedemo u delo", rekao je Bugarski, navodeći da se, ipak, nada da bi u skorije vreme mogo da bude raspisan tender za pravljenje projektne dokumentacije budućeg tunela.

On je ocenio da Pokrajinska vlada "funkcioniše savršeno" i da je pogrešan utisak da postoje nesuglasice u vladajućoj koaliciji na pokrajinskom nivou.

"Uvek u koalicijama postoje pitanja koja treba dodatno raspraviti i zato je i došlo do nekoliko sastanaka lidera DS-a Bojana Pajtića, Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, ali nesuglasica nije bilo", rekao je, uz opasku da je u slučaju direktorke Vojvodinašuma Marte Takač, koja je najpre smenjena, pa potom vraćena na tu funkciju – "možda bilo prostora za malo bolju koordinaciju".

On je naveo da pokrajinski poslanici DS-a nisu podržali odluku o uvođenju tradicionalnih simbola APV, koju su podržali SVM i opozicija, zato što su ona za njih nije bila prihvatljiva.

"I sam smatram da nije prihvatljivo da se paralelno koriste različiti simboli. U Vojvodini žive građani građani različitih nacionalnosti a ne samo Srbi. Ovako bi morali da ističemo i mađarske i rumunske i slovačke simbole iz 1848. godine. S druge strane, mi naravno poštujemo državu Srbiju kroz isticanje državne zastave i grba", rekao je.

Bugarski se osvrnuo i na izbore za predsednika Pokrajinskog obora DS-a koji će biti održani u subotu, a na kojima biti protivkandidat aktuelnom predsedniku PO DS Miroslavu Vasinu.

"Mi smo jedina stranka koja svoje čelnike bira na neposrednim izborima na kojima pravo glasa imaju članovi. To je veliko demokratsko bogatstvo za Srbiju i zato će na izborima u subotu jedan od dvojice kvalitetnih kandidata dobiti više glasova, drugi manje, ali će jedini pobednik biti Pokrajinski odbor DS-a", rekao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.