Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet se provukao kroz iglene uši

Najvažniji gradski dokument spasao glas opozicionog odbornika nakon što su na videlo izašli problemi vladajućih stranaka: rascep u SNS-u i neopredeljenost DSHV-a

Subotica – Političke partije u Subotici, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, ovih dana bave se uglavnom matematikom. Cilj je obezbediti 34 glasa u gradskoj skupštini, tj. bar „tanku“ većinu od ukupno 67 odbornika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aktuelnu vlast od 21. novembra čine SNS, SVM, SPS i DSHV uz pomoć nekoliko odbornika grupe građana, što im obezbeđuje komotnu većinu od 42 odbornika, dok su u opoziciji predstavnici DS-a.

Ipak, nova runda za „preletanje“ odbornika na neki način oglašena je na sednici Skupštine grada održanoj 30. decembra kada se budžet provukao kroz „iglene uši“. Grad je izbegao privremeno finansiranje zahvaljujući glasu opozicionog odbornika Đule Lasla, iz Pokreta mađarske nade, koji je podržao budžet kako je objasnio ne zato što je dobar, već što je prethodna DS vlast svojevremeno iz gradske uprave izbacila predstavnike Saveza vojvođanskih Mađara, a da on, ma koliko se ne slagao sa politikom te mađarske stranke, ne može biti na strani vlasti koja izbacuje predstavnike Mađara.

Đula Laslo je dobacio pojas za spasavanje koaliciji na vlasti nakon što su vladajući odbornici DSHV-a bili uzdržani, a deo SNS-a otvoreno iskazao podele koje postoje u ovoj partiji. Ivan Ušumović, predsednik odborničke grupe DSHV-a, odbio je da govori za novine, jer kako kaže to pravo mu je uskratilo rukovodstvo stranke. Ni Petar Kuntić, predsednik najveće stranke Hrvata u Vojvodini, nije hteo da objasni položaj njegove partije u Subotici jer je kaže to stvar subotičke podružnice.

– Naš politički stav je da uvek budemo uz vlast, mi nećemo davati odlučujući glas za formiranje većine, ali uvek ćemo joj se prikloniti – kaže za „Politiku“ Martin Bačić, predsednik subotičke podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Ipak, na pitanje zbog čega nisu podržali budžet koji se smatra temeljnim dokumentom na kome se prelama pitanje koalicije Bačić kaže da smatraju da je budžet pristrasno napravljen, da su ignorisane njihove potrebe, ali i da ne zna da li su predstavnici stranke na koalicionom dogovoru to i rekli. Inače, DSHV nije podneo amandmane na budžet.

S druge strane, problemi cepaju i SNS čija je politička pozicija već mesecima u Subotici jedinstven slučaj partije koja je i na vlasti i u opoziciji. Od kada su u julu, prošle godine, ovoj partiji pristupili članovi DSS-a, koja je do tada delila vlast sa demokratama u gradu, oni su zadržali sve funkcije u lokalnoj vlasti. Kada je formirana nova politička koalicija na vlasti čiju okosnicu čini SNS, jedan deo stranke, i to upravo onaj koji je pre toga bio sa DS-om u koaliciji, kao da je prešao u opoziciju i to u sopstvenoj partiji. Tako je odbornik Veljko Vojnić, koji je u SNS prešao iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekao da neće glasati za budžet, a Gojko Radić, član Glavnog odbora stranke, tražio je da se registruje nova odbornička grupa pod imenom Srpske napredne stranke.

– Odborničku grupu SNS-a čine ljudi koji su bili na izbornoj listi naše stranke i pod ovim imenom ne može da bude registrovana još jedna odbornička grupa – kaže za „Politiku“ prof. dr Radmilo Todosijević, predsednik Skupštine grada iz redova SNS-a.

 On potvrđuje ono što je očigledno, da u ovoj partiji postoji rascep, te da 14 odbornika ne glasa jedinstveno.

– Imamo razlaz između odbornika sa liste SNS-a i pet bivših odbornika DSS-a i LSV-a koji su pristupili SNS-u i oni sada sa Gojkom Radićem kao članom glavnog odbora nastoje da formiraju neku posebnu odborničku grupu – kaže Todosijević.

Ovakvo nejedinstvo unutar same koalicije podstaklo je novi talas kalkulacija o formiranju nove, tj. vraćaju stare koalicije na vlast. Odmah nakon održane sednice Skupštine grada DS je izašao u javnost saopštenjem u kojem je ovu vlast nazvao „digitron većinom“ i zatražio ostavku gradonačelnika Jenea Maglaija (SVM). Kako se nezvanično može čuti, trenutno se među opozicijom prikupljaju potpisi za smenu rukovodstva Skupštine grada i pokušaji da se obezbedi dovoljno odbornika za taj naum.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 10.01.2014.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.