Brnabić: U Srbiji i o Srbiji odlučivaće samo njeni građani; Šapić: Programska načela proistekla iz realne politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2021, 03:36

Brnabić: U Srbiji i o Srbiji odlučivaće samo njeni građani; Šapić: Programska načela proistekla iz realne politike

Politika SNS se zasniva na četiri postulata, a jedan od njih je da, u i o Srbiji odlučuju samo njeni građani, istakla je večeras članica Predsedništva stranke i poverenica za Beograd Ana Brnabić. .

„Prvi postulat je stalno jačanje, političko, društveno, ekonomsko, globalno stalno jačanje Srbije. Srbija koja je danas jača nego što je bila juče, nešto slabija nego što će biti sutra. To je politika SNS“, podvukla je ona.

Drugi postulat politike SNS je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državna stabilnost, a treći puna samostalnost u odlučivanju.

„Mi odlučujemo za nas. Imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani“, naglasila je premijerka Srbije.

Četvrti postulat politike SNS je, kaže, saradnja.

„Evropska integracija, ali otvorenost saradnji sa svim našim partnerima, koji Srbiji mogu doneti dobro“, rekla je ona.

Kada je reč o ekonomiji naglasila je da je stranka, sve što je uradila poslednjih godina, uradila zajedno sa građanima Srbije.

„Izradili smo dokument o svim uspesima, koji smo nazvali „Izveštaj građanima Srbije. Mi smo stranka koja je odgovorna, koja radi u interesu Srbije, koja izveštaj o tome šta je uradila podnosi jasno, transparentno građanima, onima za koje radimo. Sutra ćemo predstaviti taj dokument“, najavila je on.

Brnabić je rekla da nisu bile prazne priče i obećanja kada je rečeno da su SNS-u najvažniji da građani budu bogatiji, da imaju posla, perspektivu, kao i šta će sve za njih uraditi.

„Govorili smo o konkretnim projektima, isporučili konkretne rezultate“, istakla je ona.

Šapić: Programska načela proistekla iz realne politike

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić izjavio je će se sa vremenske distance videti koliko je važan trenutak u kome živimo i koliko se danas piše politička istorija koju, kako kaže, personifikuje predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić kroz politiku dostojanstva.

Šapić je, na predstavljanju programskih načela SNS-a, kazao da je Srbija danas zemlja koja je ekonomski stabilna, vojno jača, diplomatski izuzetno poštovana, zemlja koja posle duže vremena ima prijatelje i na zapadu i istoku i koja je u stanju da komunicira i sa onima sa kojima se ne slaže.

„Srbija je danas zemlja koja ima predsednika koji je poštovan u svakom delu sveta, poštovan i od onih sa kojima se ne slaže, i zemlja koja je posle dugog niza godina uspela da postane istinski lider u ovom delu Evrope“, kazao je Šapić.

Prema njegovim rečima, programska načela koja ima SNS su proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina.

„Možete da volite SNS ili ne, možete Vučića da poštujete ili ne, možete politiku SNS-a da podržavate ili ne, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje potpuno nove srpske politike, stvaranje savremene Srbije, a da je tvorac te politike i savremene Srbije predsednik naše države - Aleksandar Vučić“, naglasio je on.

Kako je naveo, Srpska napredna stranka je pokazala da je imala snage da se stalno regeneriše i da odgovori na izazove vremena.

Ističe da Srbija danas vodi nezavisnu politiku, jača vojsku i to ne da bi nekoga napadala, već da bi drugima odagnala misli da mogu olako da je napadnu i da bi bila faktor stabilnosti.

U tom smislu, navodi i da inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje suprotno od onoga kako neprijatelji pokušavaju da etiketiraju Srbiju i da kažu da Srbija želi loše odnose sa svojim komšijama.

„Ali, isto tako, mi prvi put u svojoj istoriji nemamo problem da kažemo da ćemo voditi računa o srpskom narodu gde god se nalazio“, kazao je.

Šapić navodi da postoji još dosta stvari i izazova kojima će biti izloženi, ali da u poslednjih godinu dana politika koju Vučić kreira je dala rezultate za koje po prvi put u istoriji imamo dokaz da ima smisla.

Prvi dokaz je suočavanje sa pandemijom virusom korona u smislu dobre saradnje sa partnerima i na istoku i na zapadu, a drugi dokaz je jučerašnji dogovor predsednika Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi cene gasa za Srbiju.

„Zahvaljujući politici koju smo vodili, zahvaljujući ličnim odnosima, državnim odnosima, uspeli smo da dođemo do nečega što je pitanje da li će uspeti najbliži ruski prijatelji od kojih i zavise“, kazao je Šapić.

Istakao je da je važno održati odnose sa svim velikim silama, uz istovremeno vođenje računa o svojim interesima i nezavisnosti i naveo da nam u tome mogu pomoći strane investicije jer, kako je objasnio, jedna zemlja koja ima svoje privrednike u našoj zemlji neće ići protiv njih, iako se ne slaže po svim pitanjima sa nama.

Šapić je izrazio zadovoljstvo i ponos time što je deo ove generacije, što je savremenik predsednika Vučića i što deli sa svojim partijskim kolegama odgovornost da nastave sa ovom politikom.

„Ako uspemo da nastavimo ovu godinu, još 10 godina - da jačamo ekonomski, geopolitički, demografski, mislim da imamo veliku šansu da postavimo Srbiju na mesto sa kojeg ne može da skrene", rekao je on.

Dodao je da će tada zavisiti samo od brzine kojom ćemo se, kako je rekao, kretati na našem putu, a to je evropski put, koji ne znači da nećemo nastaviti da održavamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim svetskim zemljama.

Šapić dodaje da je pre svega potrebno gledaju svoje interese, interese svog naroda i kaže da ukoliko nikada ne zaborave da štite interese naroda, siguran je da u periodu od 10 godina Srbija može da se postavi na put sa kojeg ne može da skrene i da je, kako navodi, ostave potomcima u daleko boljem stanju nego što su je nasledili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Bićemo jedna od tri najbolje i najuspešnije zemlje u Evropi"

Izvor: B92, 26.Nov.2021

Beograd -- Srpska napredna stranka predstavlja danas Programska načela stranke, uoči skupštine SNS, koja je najavljena za subotu...Siniša Mali predstavio je tom prilikom ekonomsku politiku Srpske napredne stranke..."Ne možete uspešno da sprovodite politiku ukoliko nemate čime. Kada govorimo o...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.