Branko Ružić: Sastanak sa Vučićem nije zbog izbora

Izvor: Danas, 23.Dec.2015, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branko Ružić: Sastanak sa Vučićem nije zbog izbora

-Socijalistička partija Srbije, kao državotvorna stranka koja nosi odgovornost za građanke i građane, i kao druga politička snaga po snazi, želi da definiše orijentire buduće saradnje sa Srpskom naprednom strankom na polju reformskih procesa i očuvanja političke stabilnosti i evropskih vrednosti. To je i razlog zbog čega će predsednik SPS Ivica Dačićtražiti hitan sastanak sa premijerom i liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, kaže za Danas Branko Ružić, potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Socijalističke partije Srbije, negirajući da insistiranje na hitnom sastanku ima bilo kakve veze sa eventualnim raspisivanjem parlamentarnih izbora i formiranja budućih koalicija.

Zašto je SPS do sada negovao pasivnu politiku, da se ne vidite i ne čujete, osim kada treba da podržite stavove Vlade Srbije?

- Da vas demantujem. Dvema velikim spoljnopolitičkim pobedama Srbije, Unesko i OEBS, pečat je dao upravo SPS. Tu je i uspeh na polju evropskih integracija, na polju energetike rade se brojni projekti kojima je pun doprinos dao kadar SPS iz ove i iz prethodnih vlada, a pomenuću samo kapitalni projekat TE "Kostolac", koji se radi iz kineskog kredita. Saobraćajna infrastruktura dobija svoje finalne obrise na Koridoru 10, zahvaljujući velikoj pokretačkoj snazi Mrkonjića i strateškoj viziji koju je demonstrirao, ali i kreditima koji su uspešno ispregovarani sa međunarodnim finansijskim institucijama za vreme njegovog ministrovanja. Dovoljno je da pitate maltene u svakoj opštini u Srbiji koliko je školskih objekata, domova učenika ili studentskih domova sanirano ili izgrađeno za vreme našeg rukovođenja tim resorom. SPS je dao i veliki doprinos u resoru zdravstva. Eto to su samo naznake svega onoga čime se SPS može podičiti i zahvaljujem na prostoru da pokažem da SPS nije pasivan. Čak naprotiv, ali ponekad skromno tih.

Naprednjaci vam, ipak, zameraju da niste dovoljno glasni u odbrani premijerovih stavova?

- Poslanička grupa SPS u parlamentu je vrlo aktivna u afirmisanju politike Vlade, obrazlaganju zakonskih predloga i argumentovanoj raspravi o svim pitanjima od značaja za našu državu. SPS je najkorektniji koalicioni partner na političkom nebu Srbije.

Vi sami već duže vreme niste rekli ni jednu jedinu reč u parlamentu. Da li je to neka vrsta bojkota?

- Naravno da nije u pitanju bojkot. To je takozvano nemo oratorstvo koje jasno izražava zalaganje za zdravorazumsko rezonovanje, normalnu, pristojnu, dostojanstvenu, socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, evropsku Srbiju.

Pa ipak kažete da ne mora da vas voli Vučić da biste vi voleli Srbiju? Šta pod tim mislite i u kakvim ste odnosima sa Vučićem?

- Pod tim mislim da volim Srbiju, funkciju premijera svakako uvažavam uz dužno poštovanje. Što se tiče odnosa sa gospodinom Vučićem, nemam ga iz prostog razloga što je koaliciona komunikacija prevashodno na nivou predsednika dve stranke.

Sebe nazivate vojnikom partije, a često govorite potpuno suprotne stavove od onih koje zagovara SPS?

- Nađite mi jedan stav koji sam izneo a da je u suprotnosti sa politikom SPS i zdravorazumskim promišljanjem društvenih procesa i vodiću vas na kolače.

Ivica Dačić je, ne tako davno, najavio da će o vašoj odgovornosti zbog objavljivanja fotografije sa navijačem Partizana Igorom Mikićem razgovarati odmah posle Uneska. Prošao je i samit OEBS-a, a o vašoj odgovornosti ni reč?

- Da li je moguće da u kontekst dve dragocene spoljnopolitičke pobede Vlade Srbije stavljate krajnje nebitnu temu na koju sam inače stavio tačku politički korektnim objašnjenjem?

Da li to znači da vam je Dačić oprostio, iako je ne tako davno tvrdio da čovek koji vređa premijera ne zaslužuje nijednu lepu reč i može da ide?

- U potpunosti sam saglasan da svaka uvreda prema bilo kom čoveku nije prihvatljiva za vrednosni sistem koji baštinimo, kao i za nivo vaspitanja koje svi nosimo iz kuće. Sebe nikada nisam video u toj Dačićevoj rečenici.

Doduše vi ste pokazali da možete da se izvinite, ali ni to vaše izvinjenje nije prihvaćeno na pravi način, pa ste morali da ga tumačite?

- Smatram to završenom pričom i nemam šta više tim povodom da elaboriram. Ko je shvatio, razumeće.

U kakvim ste zapravo odnosima sa Dačićem?

- Dugogodišnjim, korektnim i prijateljskim.

Šta je ostalo u današnjem SPS od ideja koje vi propagirate: jednakost, ravnopravnost, pravda za sve, ako imamo u vidu da grcate u aferama: Kofer, Banana, Bajatović...

- Mi se bavimo politikom kako bi se što više približili idealu socijalne pravde i omogućili sve te vrednosti našim građanima, u meri koja je refleksija legitimiteta koji od njih crpimo. I naravno da je naša politika satkana od tih vrednosti. Što se tiče tih isfabrikovanih afera, podsećam javnost Srbije da sam pre dve godine, a takođe pri ponovnom aktuelizovanju, rekao da je afera Banana pokušaj diskreditacije čitave vlade. Takođe, vreme je više da se stavi tačka na nepostojeću aferu Kofer imajući u vidu da je član Predsedništva SPS Zagrađanin pravnosnažno oslobođen svih optužbi, a za aferu Bajatović nisam ni čuo. Sramno je to što se radi na diskreditaciji SPS i smatram da i sama stranka često vrlo ležerno i ćutljivo prelazi preko svega toga.

Vaš stranački kolega Igor Novaković ipak tvrdi da su socijalisti izdali građane i ideologiju stranke?

- Nisam razumeo šta je pesnik želeo time da kaže, ukoliko je to uopšte izrekao.

Vaše ideje levice polagano preuzima Levica Borislava Stefanovića?

- Ovakva pitanja zaista mogu da posluže za uveseljavanje i smeh.

Kako ćete zaustaviti osipanje članstva kada vam Vulin i SNS svakodnevno otimaju kadrove?

- Bilo bi opasno kada bi bilo ko otimao kadrove protivno volji tih individua. Smatram da ovde zaista nije reč o tome, da je to daleko od epidemije, ali i da te "moralne gromade" i "svemirski stručnjaci" svakako tim potezom pokazuju kakvi su ustvari "kadrovi". Članstvo SPS je inače stabilnije nego ikada i svakim danom dobija na brojnosti.

Bili ste ministar za evropske integracije i da li ste i vi zaslužni za otvaranje poglavlja?

- Smatram da je to zajednička zasluga svih koji su vredno i predano radili od samog početka na našem približavanju EU. Drago mi je da sam imao čast da aktivno nijansiram pregovarački okvir sa partnerima iz EU i da 21. januara 2014. učestvujem na prvoj međuvladinoj konferenciji pri otvaranju pregovora. Otvaranje poglavlja jeste veliki dan za Srbiju i njene građane, priznanje partnerstva sa Briselom, ali i jasan orijentir pre svega u vezi sa poglavljem 35 koje predstavlja specifikum i politički kriterijum oko kojeg će se lomiti koplja i gde ćemo imati priliku da pokažemo našu diplomatsku veštinu. Takođe, smatram da će pravi ispit zrelosti reformskih zahvata u našem društvu biti otvaranje poglavlja 23 i 24.

Da li ste prisustvovali prijemu u Kinoteci povodom početka pregovora?

- Nisam bio pozvan, a svakako bi mi bila čast da prisustvujem. Ne bih komentarisao protokolarna pitanja, ali sam uveren da ću biti prisutan na proslavi povodom ulaska i punopravnog članstva u EU, kao i svi građani koji će do tog dana menjati Srbiju nabolje.

Kako komentarišete zahtev devet opozicionih stranaka za organizovanje slobodnih i fer izbora?

- Legitiman zahtev, ali smatram da taj demokratski standard neće biti ugrožen, niti bi to bilo u interesu bilo koga u političkoj Srbiji 2015, a naročito ne vladajućih stranaka.

Nataša Vučković iz DS kaže da je njena stranka smatrala da su fer izbori osvojeni evropski standard, ali da nasilje na lokalnim izborima govori suprotno?

- Naravno da svaka nepravilnost ili incident ne sme prerasti u pravilo i uveren sam da takvih tendencija neće biti na sledećim izborima. Lokalne izbore svakako ponekad karakterišu lokalne specifičnosti, animoziteti i sujete koje izrode i incidentne situacije. Međutim, to nije ambijent u kome će se odvijati izborna kampanja. Želim da verujem u takav epilog.

Strahujete li od stvaranja novog DOS-a?

- Jedva bih dočekao da vidim šta je njihova ideologija, vizija budućnosti Srbije i program koji će ponuditi. Istrošeni političari vrlo teško mogu uneti novu veru svojim bivšim biračima.

Dominacija

*Boris Tadić kaže da će izbori poništiti Vučićevu dominaciju, a šta vi kažete?

- Na lokalnim i pokrajinskim izborima, koliko sam ja upoznat, premijer Vučić neće biti kandidat, tako da ne razumem o kojim to još izborima Tadić govori.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Hitan sastanak s Vučićem nije zbog izbora

Izvor: Kurir, 24.Dec.2015, 10:59

BEOGRAD - Potpredsednik i poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je da socijalisti žele da definišu buduće orijentire saradnje sa Srpskom naprednom strankom i da je zbog toga lider SPS Ivica Dačić tražio hitan sastanak sa premijerom i liderom naprednjaka Aleksandrom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.