Besmislica da pomažemo Tadiću oko NDS

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmislica da pomažemo Tadiću oko NDS

Vučićeva vlada biće garant vlasti u kojoj tajkuni ne odlučuju

Samo vlada koju će formirati Srpska napredna stranka, a predvoditi Aleksandar Vučić, sigurna je garancija sprovođenja reformi i beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala. Na izborima se bira ovakva vlada ili neka na čijem čelu formalno neće biti Miroslav Mišković, ali će on biti taj koji odlučuje i povlači >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konce. Ovako Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a, u intervjuu za „Politiku”, objašnjava šta znači naprednjačka poruka građanima da na ovim izborima biraju između SNS-a i tajkuna.

Da niste malo preterali sa ovakvom porukom?

Mislim da su građani sve mogli sami da vide, pa i u ovoj kampanji. Mnogo političara iz redova DS-a, reklo je da je jedini problem Miroslava Miškovića to što je bogat čovek i da ne vide nijedan dugi razlog za njegovo hapšenje. Ne sećam se da sam u periodu pre formiranja sadašnje vlade čuo ni Dragana Đilasa, ni Dragana Šutanovca, ni Borisa Tadića da imaju bilo kakav problem ni sa Miškovićem, ni sa bilo kojim drugim tajkunom.

Nije DS jedina stranka na izborima…

Smatram da postoji mogućnost da se udruže svi oni koji osećaju da će izgubiti jedan deo privilegija na koje su navikli i u kojima su uživali u prethodnom periodu. Svi su mogli da vide kako su, pre ove sadašnje vlade, opljačkane kompanije, sprovedene lopovske privatizacije i uspostavljani monopoli, zahvaljujući sprezi političara i tajkuna. Da ne pominjem pljačkanje banaka davanjem kredita bez ikakvog obezbeđenja, koje mi sad moramo da plaćamo.

Vi ste bili oštri prema Draganu Markoviću Palmi zbog izjave o saslušanju Branka Lazarevića, što mu je ličilo na „pakovanje” Dačiću. Da li su u pravu oni koji kažu da se ne sme baš ništa reći i mora li tako oštro?

Nema ničega preterano oštrog u tome što smo tražili da zakon važi za sve. Mi samo tražimo da niko ne pronalazi nepostojeće razloge i ne izmišlja nepostojeće motive za ono što se zove istraga u okviru borbe protiv korupcije i kriminala. SNS ne vodi istragu, niti sudi, to rade policija, tužilaštvo i sudovi, a mi tražimo samo da niko ne bude zaštićen od istrage. Takođe, insistiramo na tome da nije ključna stvar kada se nešto radi, već da to bude urađeno. Ja sam u reakciji postavio pitanje zašto to nije urađeno u prošlosti, građani imaju pravo da to znaju.

Zar nije moglo da bude urađeno u prethodnih godinu i po dana, koliko radi ova vlada?

Mi smo radili koliko smo mogli, a ni mi nismo zadovoljni brzinom kojom su neke stvari rađene, ali, bar, su neke urađene.

Ima ova država i problem „curenja” informacija, pa se u tabloidima objavljuju i stenogrami iz istraga?

Nisam urednik nijednih novina, a što se mene tiče, ja sam protiv toga da se stvari iz istraga objavljuju u medijima.

Zar država ne treba da otkrije kako informacije „cure”, jer tako kako stižu u medije, stigle su, svojevremeno, i do Darka Šarića, pa je narko-bos na vreme pobegao?

To je, naravno, nedopustivo i takve stvari su još jedan razlog zbog kojeg SNS insistira na temeljnim reformama u svim državnim organima. Ne sme se događati da informacije o istragama i planiranim akcijama stižu do kriminalaca.

Pošto se ne postavlja pitanje pobednika izbora, ukoliko SNS dobije 50 odsto glasova, što je vaš cilj, hoćete li vladati sami ili ćete praviti širu koaliciju?

Ne bavim se matematičkim proračunima, niti znam koliko ćemo glasova osvojiti. Nas u ovom trenutku zanima jedino to da vlada koja bude formirana ima veliku podršku građana i isto takvu većinu u parlamentu, zato što samo takva vlada može brzo da donese reformske zakone, a do juna, odnosno jula, treba da usvojimo 21 takav zakon.

Među tim zakonima je i onaj o radu, šta tu možemo da očekujemo, hoće li tu biti ona rešenja koja su sindikati nazvali robovlasničkim, kojima je Ivica Dačić, kako govori u kampanji, prepreka, a koji je, baš pred izbore okarakterisan kao loš uz opasku da nije bilo socijalnog dijaloga?

Naravno da je među zakonima čije je donošenje neophodno i onaj o radu i on će biti donet uz ozbiljan socijalni dijalog u kojem će svoje stavove izneti i poslodavci i sindikati. Što se tiče nacrta zakona o kome govorite, on nikada nije stigao ni do faze predloga, nije ga ni vlada razmatrala, pa ne mogu o njemu ni da govorim.

Koje stranke bi vam bile prihvatljive za koalicione partnere?

Nismo razmišljali ni o jednoj koaliciji, niti smo s nekim o tome razgovarali, a još manje nekome garantovali da ćemo praviti koaliciju. Međutim, sada mogu da kažem samo to da je bilo kakva koalicija sa DS-om nemoguća i potpuno isključena.

Ima mnogo onih koji vam se toplo preporučuju…

Pravo da vam kaže, oko toga ima mnogo medijskih spekulacija. Ja vidim da nas svi zdušno napadaju, neki prikriveno, neki direktno, ali rade to revnosno napadajući, što stranku, što Aleksandra Vučića, projekte koje nudimo.

Pričalo se da je SNS pomogao Borisu Tadiću oko nove stranke…

To je potpuna besmislica.

Znači Tadić se, kroz svoje izjave, preporučuje SNS-u, samo zato što koaliciju s vama vidi kao jedini način da opet bude vlast?

Ne vidim kako se to Tadić preporučuje SNS-u, ali vidim da napada Aleksandra Vučića.

Pa, mora nekad malo i da vas napadne, a da li bi SNS išao u koaliciju s Tadićem, s obzirom na to da su ga naprednjaci do juče optuživali da je upropastio državu?

Nijednog trenutka nismo razmatrali koaliciju sa Tadićem, niti sa bilo kojom drugom strankom.

------------------------------------------------------

Antrfile: Srbija je vojno neutralna

Tanja Miščević, naš glavni pregovarač sa EU, izjavila je da Srbija vrlo brzo mora da promeni spoljnu i bezbednosnu politiku, znači li to da idemo prema članstvu u NATO?

Ne. Što se SNS-a tiče, Srbija je vojno neutralna zemlja koja sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom. Članstvo u NATO se uopšte ne postavlja kao pitanje.

------------------------------------------------------

Stejt department i autocenzura

Stejt department je u svom izveštaju naveo da u Srbiji postoje pritisci na medije i da zato postoji velika autocenzura?

Zaista ništa ne znam o pritiscima na medije. Niti sam ja, niti je Aleksandar Vučić, niti bilo ko iz SNS-a zvao nikoga iz medija da pitamo šta pišu ili da tražimo nešto. Što se tiče autocenzure, to je do medija, urednika i novinara. Ipak, ja moram da podsetim na izveštaj Evropske komisije, koji je za nas izuzetno značajan, jer hoćemo da budemo deo EU. U tom izveštaju Evropske komisije, stanje u medijima je bilo vrlo pozitivno ocenjeno, mnogo pozitivnije nego u vreme kada je na vlasti bio DS i kad su mediji bili pod direktnom cenzorskom palicom te stranke, a ne samo pod autocenzurom.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 04.03.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.